Gledanje utakmice ne može proći bez kokica: evo kako ih pripremiti u slatkoj i čili verziji
- Nogometna euforija već nas itekako trese, a prvu utakmicu naše repke za koju smo sigurni da će biti jako uzbudljiva, ne možemo dočekati
- Naravno, navijački rekviziti su već spremni, ali nam još samo nedostaju grickalice za uz tekmu
- Klasični čipsevi, štapići i kokice su nam već pomalo dosadili pa smo pronašli dva zanimljiva recepta za slanu i slatku verziju kokica čija priprema uopće nije zahtjevna
- Pročitaj također: Ovaj sočni čokoladni kolač spravlja se brzo, i u tavi, bez pećnice i kaosa u kuhinji
Europsko prvenstvo u nogometu je počelo, a naša reprezentacija svoju će prvu utakmicu odigrati protiv Španjolske. Ovoj se utakmici zaista veselimo pa su svi navijački rekviziti već pripremljeni i još nam samo, netom prije utakmice, preostaje pripremiti grickalice koje će nam upotpuniti cijeli doživljaj.
No, običnih čipseva, pereca i kokica smo se već dobrano zasitili (vjerujemo da suosjećaš s nama) pa smo si dali truda i potražili recepte za neke inovativnije grickalice. U cijeloj potrazi za oko su nam najviše zapele slatka i slana verzija kokica, odnosno kokice u karameli i čokoladi te čili kokice. Priprema ovih kokica nije niti malo komplicirana, a djeluju nam vrlo primamljivo. Također, sigurni smo da će se obje verzije svidjeti i ekipi koja će nam doći na gledanje utakmice.
Čili kokice
Sastojci:
- 100 g kukuruza kokičara ili jedna vrećica kokica za mikrovalnu
- 1 žličica čili listića ili čilija u prahu
- 1 žličica papra
- Prstohvat soli
Priprema:
1. Pećnicu uključi da se grije na 180 stupnjeva pa za to vrijeme, pripremi kokice prema uputama na pakiranju.
2. Kada su kokice gotove, posipaj ih mješavinom papra i čilija i dobro promiješaj da se sve sjedini.
3. Sve isipaj na lim obložen papirom za pečenje i peci pet minuta. Kokice izvadi iz pećnice, posipaj s malo soli i posluži.
Čokoladne kokice
Sastojci:
- 50 g maslaca
- 7 šalica gotovih neposoljenih kokica
- 80 ml vode
- 40 g javorovog sirupa ili meda
- 50 g šećera
- 80 g tamne čokolade
- Prstohvat sode bikarbone
- Prstohvat soli
@chocolate_cacao Caramel and chocolate crunchy popcorn #popcorn #cooking #tiktokfood #asmr ♬ オリジナル楽曲 - YouTuber チョコレートカカオ - Chocolate Cacao チョコレートカカオ
Priprema:
1. U posudi s debelim dnom pomiješaj vodu, javorov sirup, maslac i šećer pa zagrij na srednje jakoj vatri i povremeno promiješaj dok ne proključa za što će trebati otprilike četiri minute. Nakon što je sve proključalo, prestani miješati i pojačaj vatru i ostavi da sve snažno ključa otprilike 10 minuta.
2. Dok šećerni sirup ključa, pripremi sve drugo što ti je potrebno, odnosno sitno nasjeckaj tamnu čokoladu i jedan lim obloži papirom za pečenje.
3. Nakon što je prošlo deset minuta, sirup makni s vatre i gumenom špatulom umiješaj čokoladu pa dodaj sodu bikarbonu i prstohvat soli. Polagano miješaj sve dok tekstura ne bude pjenasta.
4. Dobivenu smjesu prelij preko kokica, sve dobro pomiješaj pa istresi na protvan obložen papirom za pečenje i slijepljene kokice malo razdvoji vilicom.
5. Dobivene kokice stavi na hlađenje dok se čokolada ne stvrdne i ne postane hrskava.