Frosé – kako s lakoćom napraviti najtrendi piće ljeta
Što dobijemo kad spojimo riječi rosé i frozen (zamrznut)? Tako je! Frosé! Kod tog pića je ime i program: glavni sastojak za ovo ukusno i nadasve osvježavajuće piće je zamrznuto ružičasto (ili rosé) vino koje se onda pri pripremi napitka smrvi s pomoću miksera (blendera). Napitku se dodaju još i razne svježe bobice, sok od limuna pa čak i ružmarin. Piće je izmišljeno u Bar Primi u New Yorku, a odnedavno je vrlo popularno i u Europi. Škicnule smo na Pinterest i pronašle nekoliko jednostavnih recepata…
Frosé od lubenice i malina
Sastojci:
1 boca ružičastog vina (voćnog okusa)
100 ml votke ili tekile
2 žlice soka od limuna
400 g zamrznute lubenice
350 g zamrznutih malina
2 žlice smeđeg šećera
10-15 kockica leda
Priprema:
Rastopi šećer u soku od limuna. Sve sastojke stavi u mikser (blender) i dobro usitni. Stavi to u čaše, dodaj komadiće lubenice te posluži ukrašeno svježim malinama i jagodama. Možeš dodati i koji listić paprene metvice.
Frosé od lubenice
Sastojci:
3 dcl ružičastog vina
4 šalice zamrznutih kockica lubenice
sok od 1 limuna
Priprema:
Stavi vino, kockice lubenice i sok od limuna u mikser (blender) te miksaj dok ne nastane kremasta smjesa.
Stavi to u čaše i odmah možeš uživati u osvježavajućem napitku.
Frosé od limunade
Sastojci:
750 ml ružičastog vina
1 šalica limunade
½ šalice ružičastog sirupa (recept u nastavku)
1 limun, svježe oguljena kora
ploške limuna za ukrašavanje
Ružičasti sirup:
½ šalice ružičastog vina
½ šalice šećera
Priprema:
Večer prije prelij vino u posude za led (trebat će ti dvije ili tri, ovisno o veličini posuda) te ostavi preko noći da se smrzne.
Kad je vrijeme za spravljanje froséa, stavi zamrznute kockice vina, ružičasti sirup, limunadu i koru od limuna u mikser (blender) te miksaj dok ne nastane kompaktna smjesa. Po potrebi dodaj koju kockicu leda.
Prelij frosé u čaše te ukrasi kriškama limuna.
Ružičasti sirup
Kombiniraj vino i šećer u tavi na srednjoj vatri. Miješaj dok se šećer ne rastopi te ne počne kipjeti. Potom isključi štednjak te ostavi da se potpuno ohladi. Ako si umak napravila dan prije (što je sasvim OK), ostavi ga u hladnjaku do korištenja.