Evo kako ćeš u nekoliko koraka pretvoriti svoj balkon u pravu malu oazu za opuštanje

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Imaš balkon? Onda definitivno moraš isplanirati kako ćeš ga lijepo urediti
  • To je osobito važno sada kad smo češće kod kuće i ne izlazimo van
  • Ovi savjeti stručnjaka pomoći će ti da svoj balkon pretvoriš u svoj kutak za uživanje

Previše vjetra, premalo prostora, previše neudobno: pravi je izazov urediti terasu ili balkon. Stoga smo sakupili savjete stručnjaka kako bismo ovu problematičnu zonu pretvorile u ugodan prostor

Kako najbolje započeti „projekt balkon“?

Većina ljudi otiđe u veliki trgovački centar i jednostavno kupi ono što im se svidi. To uglavnom vodi do prosječnih rezultata – jer namještaj i biljke često ne odgovaraju izgledu ili veličini balkona. Stručnjaci savjetuju da sve dobro isplaniraš (nacrtaš si ako treba) prije bilo kakve kupovine.

via GIPHY

Kako planirati?

Planiranje prvenstveno uključuje temeljito mjerenje svih korisnih površina. Pri tome ne smiješ zaboraviti na uglove i niše. Kao drugo, trebaš definirati i točno odrediti svoje želje i potrebe. Moraš se fokusirati na malu površinu. Što ti je doista važno? Kako želiš iskoristiti svoj balkon? Kada ga želiš najviše koristiti? Stručnjaci savjetuju kritičku iskrenost. Za većinu je opuštanje u prvom planu. Zbog toga se prema balkonu treba ponašati kao prema dnevnoj sobi ili blagovaonici. Kako ne bi zaboravila svoje ideje – napravi si popis. Kad si gotova s popisom, pozabavi se stilom i bojama…

Kako pronaći pravi stil za sebe?

Općenito vrijedi sljedeće: smisleno je i vani ostati vjerna svom stilu uređenja doma. To će zaokružiti tvoj koncept te možeš biti sigurna kako ćeš se i na balkonu dobro osjećati. U zadnje vrijeme jako je popularan skandinavski stil - sa puno bijelog i crnog, nježnim pastelnim bojama te akcentima od drva. Stručnjaci preporučuju dodati i pokoju žarku boju – npr. kod dodataka poput jastuka ili svijeća.

Prema tome trebaš odabrati i cvijeće. Na što treba pripaziti kod cvijeća? Tu je važan smjer u kojem je balkon okrenut prema suncu. To određuje koje biljke dolaze u obzir – izbora je doista puno. Cvijeće također možeš tražiti prema shemi boja koje si odredila za cijeli balkon. Ako želiš na balkonu imati osjećaj vrta, onda možeš nabaviti divlje biljke u stilu džungle.

Life&style Istraživanje NASA-e otkrilo je koja sobna biljka najbolje čisti zrak u unutarnjim prostorijama

Nema svatko vremena i talenta za vrtlarstvo – postoje li biljke koje se lako njeguju?

Zeleno bilje uvijek treba manje brige od šarenog cvijeća. Dakle, što su više šarenije, toliko su zahtjevnije! Primjerice, kad je riječ o nekompliciranim biljkama, ružmarin je sjajan primjer – teško će uvenuti, a lijepo raste na balkonu u tegli, fino miriše te ga čak možeš upotrebljavati u kuhinji. Kod cvijeća možeš nabaviti pelargonije. Cvatu do studenoga te ih ima u raznim lijepim bojama.

Posjeti Miss7.24sata.hr