Evo kako ćeš u 3 koraka osvježiti svoje dvorište i balkon

Guliver/Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Lijepi dani su pred nama, a kako zbog trenutne situacije provodimo najviše vremena kod kuće, zašto ne bi dovela u red svoje dvorište ili balkon?
  • Uz malo truda i vremena tvoje će dvorište, terasa ili balkon postati prava zelena oaza u kojoj ćeš htjeti provoditi svaki slobodan trenutak
  • Baci oko na naše savjete i skrati si vrijeme na koristan način

Bez obzira na to imaš li veliko dvorište i terasu ili samo omanji balkon, mjesto na kojem ćeš provoditi nadolazeće sunčane dane definitivno zaslužuje malo osvježenja. Kako bi tvoj vrt, dvorište ili balkon zasjali i kako bi bezbrižno mogla piti kavu uživajući u pogledu na svoju malu oazu, donosimo ti nekoliko efikasnih savjeta koji će ti u tome pomoći, a sve za uređenje pronađi ovdje. Uostalom, to je odličan način da pametno iskoristiš ovo vrijeme koje provodiš doma i zato, zavrni rukave i primi se posla! 

Ne znaš što raditi doma? Mi znamo! Imamo super ideje uz koje nije koma biti doma! Prati nas ovdje jer te čekaju i super nagrade!

1. Temeljito čišćenje

Prije nego kreneš u redekoriranje dvorišta ili balkona te osvježavanje vrtne garniture, treba sve dobro očistiti i oprati. Tijekom godine, a naročito zimi, na terasi, vrtnim stazama, ogradi, stepenicama i balkonu vrlo lako se uhvate plijesan i mahovina te općenito prljavština. Najefikasniji u borbi protiv plijesni i mahovine svakako je visokotlačni čistač koji će ti uštedjeti vrijeme, ali naravno, uvijek se možeš poslužiti četkom i deterdžentom za pranje te sve dobro izribati. Nakon što sve vanjske površine dobro očistiš, pusti ih da se osuše, a za to vrijeme dobro operi sjedeću garnituru i stol te sav drugi namještaj koji se nalazi u tvom dvorištu odnosno na balkonu. 

Bonus tip: Vrtni ili balkonski namještaj nemoj čistiti abrazivnim sredstvom jer ćeš ga oštetiti - radije koristi nježnija sredstva za čišćenje. 

2. Osvježavanje namještaja i ograde

Kažu da bi vanjski životni prostor trebao biti ekstenzija unutarnjeg, a to znači da prije svega treba biti udobno i održavano. Zato, nakon temeljitog pranja i čišćenja, veliku pažnju trebaš posvetiti sjedećoj garnituri koja zasigurno vapi za osvježenjem. Dok plastičan namještaj te onaj od umjetnog ratana ne zahtijevaju preveliku pažnju budući da će zasjati kao novi već nakon malo vode i deterdženta, namještaj od drva, prirodnog ratana ili bambusa sasvim je druga priča. Da bi osvježila garnituru od prirodnih materijala, nakon pranja potrebno je premazati ju posebnim sredstvom za zaštitu drva te ispolirati voskom, a tako joj ujedno produžuješ vijek trajanja.

Ako pak u dvorištu ili na balkonu imaš metalni stol i stolice, provjeri vide li se negdje tragovi hrđe - u tom slučaju najprije te dijelove očisti sredstvom za odstranjivanje hrđe i brusnim papirom ili metalnom četkom, a potom nanesi temeljni premaz za metal. Nakon što se temelj osuši, možeš obojiti namještaj u koju god boju želiš - tvoja garnitura bit će kao nova! Na isti način možeš srediti ogradu, stalak za svijeće ili bilo koji drugi komad dekoracije ili namještaja koji krase tvoju okućnicu. 

Bonus tip: Ako živiš u stanu svakako ne zaboravi osvježiti zidove balkona - krečenje ti neće uzeti mnogo vremena, a uvelike će doprinijeti cjelokupnom dojmu. 

3. Cvijeće i dekoracija

Treći korak ujedno je i onaj najzabavniji - vrijeme je za sađenje cvijeća ili postavljanje lončanica, rasvjete te ostalih dekoracija koje će tvom dvorištu, balkonu ili terasi unijeti živost i udobnost.

Bez obzira na veličinu vanjskog prostora kojim raspolažeš, jedan cvijet, nekoliko ukrasnih jastučića i lijepo osvjetljenje promijenit će cjelokupan dojam tvoje male oaze u kojoj ćeš htjeti provoditi svaki slobodan trenutak. Poigraj se ukrasnim i sjedećim jastucima, neka su različitih oblika i živopisnih boja, a ne zaboravi i na lončanice - ako već imaš biljke koje zimi sklanjaš u zatvoreni prostor, vrijeme je da ih izvadiš van. Tegle po potrebi možeš osvježiti novom bojom ili naručiti nove na Pevex web shopu, a poželiš li dodati neki novi detalj svojoj zelenoj oazi, razmisli o predivnoj visećoj stolici koja će cijelom prostoru dati posebnu čar. Imaš li pak u dvorištu kamenjar, svakako i njega osvježi novim cvijećem i ponekom vrtnom dekoracijom. 

Bonus tip: Poigraj se vrtnom rasvjetom ili led lampicama za zid kako bi tvoje dvorište ili balkon dobili bajkovit ugođaj. 

Za dodatnu inspiraciju donosimo ti još nekoliko ideja što možeš učiniti sa svojim balkonom ili terasom...

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Posjeti Miss7.24sata.hr