Evo kako ćeš spraviti jelo s tjesteninom 'u jednom loncu' – bez recepta!
- Ovo jelo izvrsno je rješenje ako moraš spraviti nešto na brzinu
- Ili... ako ti je dosta teške hrane i ne želiš/nemaš vremena dugo stajati u kuhinji
- Naime, ovo jelo s tjesteninom radi se u jednom loncu. Evo kako ćeš ga spraviti – pa čak i bez recepta!
Nisi nikad spravljala takozvanu „one-pot-tjesteninu“? A trebala bi – jer kod „tjestenine u loncu“ uštedjet ćeš puno vremena, strpljenja i posuđa – zato jer sve namirnice (tjesteninu, povrće itd.) stavljaš u lonac u isto vrijeme te kuhaš u jednom dahu. Za takva jela postoje brojni recepti na Internetu…
Međutim, što ako nemaš volje ići u kupovinu ili nisi ljubiteljica kuharica? Onda spravi tjesteninu u loncu bez recepta! To će ti lako uspjeti s ove tri formule…
Pazi na pravi omjer vode i tjestenine
Pošto kod jela gdje se tjestenina kuha zajedno s drugim namirnicama u loncu ne izlijevaš vodu, trebaš do početka paziti na pravi omjer vode i tjestenine. Ako je premalo vode u loncu, onda možeš dodati vode, ali to će na kraju vjerojatno pokvariti dobar okus jela. Ako je previše vode u loncu, onda nakon kuhanja nećeš imati tjesteninu, nego juhu s tjesteninom. Drži se sljedećeg pravila: četvrtina šalice vode na 50 g tjestenine.
Koristi namirnice koje bi inače kuhala
To znači da koristiš sljedeće namirnice: grašak, slanutak, kukuruz i drugo povrće iz limenke. Ako koristiš svježe ili svježezamrznuto povrće (mrkva, rajčica...), ono mora biti nasjeckano na sitne komadiće da bi se stiglo skuhati u 10-ak minuta. Ako želiš tjestenini dodati meso, to može biti usitnjena piletina ili mljeveno meso. Jednostavno isprobaj što ti je najukusnije i koja kombinacija ti je najbolja uz tjesteninu. Nikako nemoj zaboraviti začine! Ono što se ne preporučuje su namirnice koje se raspadaju u vodi.
Nemoj štedjeti s "ukrasima"
Ono što je jako ukusno kod tjestenine iz lonca (i lijepo za oči) su ukrasi. Nakon kuhanja dodaj svježe začinsko bilje ili sušeni luk na tjesteninu, pospi parmezanom ili kratko prije kraja kuhanja umiješaj malo sira da se fino otopi.