Evo kako ćeš nakon pripremanja ribe ukloniti neugodan miris iz stana

Shutterstock Evo kako ćeš ukloniti neugodan miris ribe u stanu
Vidi originalni članak
  • Pripremala si neko fino riblje jelo, ali mirisa po ribi u stanu se ne možeš riješiti još dva dana?
  • Da, da, vrlo je intenzivan i vrlo uporan, posebno ako si pržila ribu 
  • Ovi jednostavni kućanski trikovi pomoći će ti pri uklanjanju mirisa

Riba je vrlo ukusna, zdrav je izvor bjelančevina, a eventualna mana je to što tijekom pripreme daje neugodan miris. Taj se miris širi po kući i, u najgorem slučaju, znači da ćeš i sutradan morati trpjeti miris ribe. Postoje jednostavni trikovi za suzbijanje mirisa tijekom pripreme i uklanjanje ribljeg mirisa u stanu.

Svježa riba

Svježa riba u pravilu nema loš miris, nego miriše na vodu iz koje dolazi. Ako riba nema ugodan miris prije pripreme, možda je malo starija. Svježu ribu možeš prepoznati, na primjer, po još tome što joj je meso, kao i cijela riba čvrsto, gotovo pa rigor mortisu. Što je riba tvrđa, to je svježija. Crvene škrge i bistre oči također ukazuju na svježinu.

Staviti ribu u mlijeko

Prije same pripreme ribu možeš staviti u mlijeko. Ne brini: riba nakon toga neće imati okus po mlijeku. Protein kazein iz mlijeka kombinira se s trimetilaminom (koji je odgovoran za loš miris) u ribi te neutralizira miris. Nakon otprilike 5 minuta u mlijeku, pažljivo isperi ribu pod hladnom vodom i pripremi je kao i obično.

Zdjela octa

Ako riba loše miriše, može ti pomoći i posuda s octom koja se stavlja pored štednjaka. Ako kuhaš ribu, možeš navući krpu namočenu u mješavini octa i vode između posude i poklopca dok se priprema. 

Komadići krumpira

Ako si ribu spremila u plastičnu posudu, mirisa u posudi možeš se riješiti krumpirom. Krumpir nareži na sitne komade i stavi u posudu s malo soli. Nakon nekoliko sati miris bi trebao nestati. Tada možeš normalno očistiti posudu.

Miris limuna

Miris limuna također će pomoći ukloniti miris. Prereži limun na pola i stavi ga u lonac s kipućom vodom dok ribu pržiš na drugoj ploči za kuhanje. Ako ribu pripremaš u pećnici, nakon što je jelo gotovo stavi koru od limuna u pećnicu dok je još topla. Eterična ulja koja se pojave pomoći će ukloniti miris ribe.

Life&style Uz ovaj brzi trik riješit ćeš se neugodnog mirisa u hladnjaku, ne moraš ništa čistiti i vaditi

Spali lovorov list

Stari domaći lijek za uklanjanje ribljeg mirisa je sagorijevanje posušenog lovorovog lista nakon pripreme ribe. Lovorov list stavi u vatrostalnu posudu i zapali šibicom. Ne ostavljaj gorući list bez nadzora.

Posjeti Miss7.24sata.hr