Dvostruki čokoladni užitak: isprobaj čokoladnu tortu s čokoladnim mousseom
- Načućila si uši jer doista zvuči moćno, zar ne? I da, moćna je!
- Možda treba malo više truda sa se pripremi ovaj kolač, ali isplatit će se…
- Donosimo ti recept za kolač koji kao da je izišao iz raja
OK, za ovaj kolač trebat će ti nešto malo više vremena i truda… Međutim, nakon pečenja bit ćeš nagrađena opojnim čokoladnim užitkom. Stoga nemoj previše razmišljati, nego kreni sa spravljanjem ove čokoladne rapsodije!
Sastojci
Za tijesto:
• 100 grama maslaca
• 2 žlice kakaa u prahu
• 175 grama šećera
• 125 grama brašna
• ½ žličice sode bikarbone
• 1 prstohvat soli
• 1 jaje
• 75 grama kiselog vrhnja
Za mousse od čokolade
• 125 grama čokolade za kuhanje
• 1 jaje
• 200 grama vrhnja za šlag
Glazura
• 50 grama maslaca
• 2 žlice kakaa u prahu
• 30 mililitara mlijeka
• 100 grama šećera u prahu
Sladoled iz pećnice? Moguće je ako od njega ispečeš kolač! Imamo recept
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (i uključi venitlirajuću opciju) na 180 stupnjeva.
2. Za tijesto zakuhaj u loncu uz stalno miješanje maslac, kakao u prahu i 100 ml vode.
3. Pomiješaj šećer, brašno, sodu bikarbonu i sol u posudi. U mješavinu od brašna umiješaj jaje, kiselo vrhnje i toplu kakao masu. Izlij tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje (promjera 18 cm). Peci u zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki 25-30 minuta.
4. Izvadi kolač iz pećnice i ostavi da se ohladi u kalupu na rešetki.
5. Za čokoladni mousse nasjeckaj čokoladu te ostavi da se otopi u metalnoj posudi u kupelji s vrućom vodom. Razmuti pjenjačom jaje i 1 žlicu vode u okrugloj metalnoj posudi.
6. Stavi metalnu posudu u kipuću vodenu kupelj i odmah snažno tuci jaje pjenjačom oko 20-30 sekundi. Izvadi posudu iz vodene kupelji i umiješaj tekuću čokoladu. Ostavi da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu. Zatim stuci šlag te umiješaj.
7. Izvadi kolač iz kalupa pa prereži jednom vodoravno oštrim nožem. Vrati donji biskvit natrag u kalup. Po tome raspodijeli nadjev od čokoladnog moussea i ostavi da se hladi 15 minuta. Stavi gornji biskvit na to tako da je odrezana površina okrenuta prema dolje i lagano je pritisni. Stavi tortu u hladnjak na najmanje 5 sati, ili najbolje preko noći.
8. Za glazuru zakuhaj uz miješanje maslac, kakao, mlijeko i šećer u prahu. Neka se potom ohladi na sobnu temperaturu. Izvadi čokoladnu tortu iz kalupa i stavi na tanjur za torte. Prelij tortu glazurom, izreži na komade i posluži.
Savjet: uz ovaj kolač izvrsno se slaže šlag.