Donosimo ti jednostavan recept za fritule s kojim ne možeš promašiti
- Nije sve u krafnama - ova primorska verzija pokladnih slastica sve je popularnija i na kontinentu
- S ovim receptom fritule ćeš pripremiti za svega 10-ak minuta
- Koje su ti najdraže: s cimetom, čokoladom, grožđocama, jabukama?
Fritule su tradicionalna, domaća poslastica u Dalmaciji, Kvarnerskome primorju i Istri. Peku se kao desert u vrijeme maškara, za Uskrs, Božić, ali i druga slavlja. Posljednjih godina popularne su sve više i u kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajviše zbog adventskih sajmova na kojeima se služe u kombinaciji s čokoladom, šećerom i cimetom, medom. Recepata za pripremu je stvarno puno i svatko ima neki svoj finalni touch zbog kojeg tvrdi da su baš njegove najukusnije, neki im dodaju i naribane jabuke, neki grožđice...
Osnovni sastojci:
- 4 decilitra jogurta
- 2 jaja
- malo soli
- 2 paketića vanilin šećera
- paketić praška za pecivo
- žlica rakije
- 2 žlice šećera
- 20 žlica glatkog brašna
Dodatni sastojci po želji:
- naribana korica limuna ili naranče
- grožđice
- mahuna vanilije
- malo naribanog muškatnog oraščića
- cimet
- naribana jabuka
Priprema:
- Umiješaj osnovne sastojke i neki dodatni po želji tako da dobiješ glatku smjesu, a ako ti se smjesa čini rijetka - slobodno dodaj još koju žlicu brašna. Smjesa bi ti trebala biti malo gušća od smjese za palačinke.
- Nalij ulje u lonac do sredine ili koji prst više i pusti da se zagrije. Samo pripazi da ne bude prevruće. Smjesu vadi žlicom, možeš i s dvije žlice ili prstom ako ti je lakše, i ubaci u zagrijano ulje.
- Brzo će poprimati zlatnu boju pa ih slobodno okreći i po tome ćeš znati kada su gotove. Ako imaš više ulja, one će se samo početi okretati.
- Papir stavi na dno posude u koju ćeš stavljati fritule kako bi upio višak masnoće, a možeš ga stavljati i između slojeva fritula.
- Kad su gotove možeš ih posipati šećerom u prahu, čokoladom, medom ili marmeladom, sve po želji.
Ukusna slastica za čiju pripremu će ti biti potrebno svega desetak minuta voli većina ljudi pa s njom ne možeš pogriješiti kad ti se jede nešto slatko. Uživaj u desertu i dobar tek!