Doktori su ispričali sve o svrbežu dojke, pogledaj u kojem trenutku bi trebala posjetiti liječnika

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Svrab grudi pojam je koji je u internetsku tražilicu na engleskom jeziku upisan više od 73 milijuna puta
  • Ova česta pojava kod žena može biti bezazlena, ali u nekim slučajevima može biti i ozbiljnije prirode
  • Kako bi saznala kako pristupiti ovoj pojavi odnosno kad je vrijeme da posjetiš liječnika možeš se informirati u nastavku

Ako se si ikada pitala otkud svrab grudi, u tome definitivno nisi usamljena. Naime, o ovoj situaciji samo na engleskom jeziku raspitivalo se više od 73 milijuna korisnika Google-a, a ovaj fenomen koji su od nas doživjele mnoge ima više pretraživanja od primjerice, svrbeža vlasišta ili svrbeži u koljenu. Kako bi izbjegla pretraživanje po Google tražilici, izdvojili smo sve relevantnosti vezane za ovu temu, a o kojima su za strane medije progovorili dr. Claire Morrison, i dr. Zoya Diwan. Doktorice su objasnile što točno znači kada nas svrbe grudi i predstavlja li to razlog za brigu

Kako odabrati grudnjak Male grudi, obješene, nejednake... 6 grudnjaka za 6 različitih tipova grudi

Je li svrbež grudi česta pojava?

Doktorice naglašavaju kako se radi o čestoj pojavi kod žena kako je koža grudi osjetljiva, a izložena je raznim faktorima poput znojenja, trenja, hormonalnih promjena ili čak problema vezanih uz nošenje grudnjaka.  ''Jedan od najčešćih uzroka svrbeža je zapravo nanošenje nekog nadražujućeg sastojka, poput nove kreme za tijelo, materijala grudnjaka ili novog gela za tuširanje'', rekla je dr. Zoya. 

Može li se raditi o različitim uzrocima s obzirom na predio grudi na kojem se pojavljuje svrbež?

Kao i ostatak tijela i koža grudi podliježe bilo kojem kožnom poremećaju poput suhoće, ekcema (odnosno dermatitisa), psorijaze, alergije, uboda insekata i infekcija. ''Svrbež izloženih dijelova dojki i gornjeg dijela prsa može biti uzrokovan opeklinama od sunca i alergijom na sunce. Uzrokom mogu biti i iritacije od grudnjaka, primjerice, ako loše prianja ili je napravljen od sintetičkih materijala'', kaže dr. Clare. 

''Svrbež među dojkama najčešće je uzrokovan povišenom toplinom i znojenjem. To se može dovesti do pojave osipa odnosno prištića, a ovo se ponovo može povezati nošenjem grudnjaka, posebno kod žena koja su prilično aktivne. Kod njih se mogu javljati znojenje i vlaga u povećanoj količini što može izritirati kožu. Ispod dojki, zarobljena vlaga može potaknuti kožne infekcije koje mogu biti bakterijske ili gljivične'', navela je dr. Zoya i savjetovala žene da se u tim slučajevima odluče za prozračnije donje rublje. 

Estetski trend Zar postoje savršene grudi? Velika anketa otkrila je kako izgledaju

Ako se radi generalno o svrbežu cijele dojke, onda je on vjerojatno uzrokovan vanjskim utjecajem poput preagresivnog praška za rublje ili gelova za tuširanje . ''Ako je to slučaj, vjerojatno će se raditi o svrbežu obje dojke. Međutim, i vrlo suho vrijeme može uzrokovati svrbež dojki dok bi svrbež ispod, između ili na grudima bez osipa mogao ukazivati na rast grudi'', kaže doktorica Zoya. 

Što bi mogao biti uzrok osipu ako ga prati osip?

Ako ste zbog pretjeranog češanja razvili osip, ova situacija, upozoravaju doktorice, može biti ozbiljnije prirode, a uzroci mogu biti sljedeći: 

  • Ekcem (dermatitis) - obično se radi o crvenom ili ružičastom osipu koje ponekad prati i pojava prištića
  • Psorijaza - uglavnom je riječ osipu koji je praćen ljuštenjem kože
  • Urtikarija - radi se o ružičastim mrljama koje izgledaju poput osipa koji je uzrokovan izlaganju koprivi
  • Infekcija kože - pokazatelj je bolni crveni osip, a infekcija može biti bakterijska ili gljivična
  • Osip od vrućine - manifestira se u obliku malih crvenih mrlji
  • Rak - iako se u slučaju raka osip ne mora nužno manifestirati na dojci, moguće je da se pojavi na najčešće na bradavici ili, moguće, na drugom dijelu dojke

Što bi mogao biti uzrok svraba ako ga ne prati osip?

  • Suha koža – kao i kod ostataka tijela suha koža i na dojkama može uzrokovati svrbež
  • Hormonske promjene – odnosi se na predmenstrualne promjene hormona, trudnoću ili korištenje kontracepcijskih sredstava na bazi hormona. 
  • Odjeća – Iritaciju i svrbež mogu uzrokovati sintetički materijali grudnjaka ili druga odjeća u izravnom dodiru s grudima
  • Alergija – radi se o reakcijama na miris, deterdžent za pranje rublja, omekšivač za robu, sapun ili neko drugo sredstvo za održavanje higijene

Postoji li razlog za brigu?

Svrbež grudi obično nije zabrinjavajući. Međutim, u ekstremnijim situacijama, kad je praćen osipom, može ukazivati na rani znak raka dojke ili Pagetovu bolest dojke (Pagetov karcinom).

SEKSI TAJNE Evo kako tvoje grudi mogu poboljšati tvoj seksualni život

''Radi se o oblicima karcinoma dojke koji započinju u dojkama i šire se do bradavice i obližnjeg područja. Može se manifestirati poput ekcema s ljuštenjem kože, a koža može podsjećati na izgled narančine kore. Simptomi su obično prisutni na jednoj dojki ili bradavicama, a nerijetko se pojavljuje i iscjedak.

''Ako imate simptome zajedno sa svrbežom bilo bi dobro potražiti stručno mišljenje'', navodi dr. Claire. 

Kako možemo pristupiti problemu?

Kako bi izbjegla svrbež dojki ključ je izbjegavati upotrebu svega što bi ga moglo potaknuti. Ne bi bilo loše da izbjegavaš jake parfeme, mirisne tkanine i agresivne deterdžente za pranje rublja. ''Zaštiti izloženu kožu od opeklina primjenom hidratantne kreme, a dobar izbor je i pamučni grudnjak'', upozorava doktorica Claire. 

Ako sumnjaš da bi se moglo raditi o alergijskoj reakciji ne bi bilo loše promijeniti proizvod za tuširanje, kupanje ili druge higijenske preparate koje koristiš. 

No, ako se problem nastavi, savjet je najbolje potražiti kod liječnika. 

Posjeti Miss7.24sata.hr