Dok pričamo o koroni, još jedna žena u Hrvatskoj je ubijena. Rukom svog supruga

Pixsell/Sanjin Strukic
Vidi originalni članak
  • Prekipjelo joj je, željela se rastati i rekla djeci da se pakiraju jer odlaze
  • Bio je to dovoljan razlog da on podigne pištolj i ubije je, pred njihovim očima
  • Još jedna žena postala je dio statistike nasilja nad ženama u Hrvatskoj koje najčešće stradaju upravo od ruke vlastitog muža ili partnera

Mnogo, mnogo će još proći godina dok ovakvi slučajevi postanu izuzetak, sada su uobičajen dio statistike - muž ubio ženu. Prekipjelo joj je, željela se rastati i rekla djeci da se pakiraju jer odlaze. Bio je to dovoljan razlog da on podigne pištolj i ubije je, pred njihovim očima...

Nasilje nad ženama goruća je tema u Hrvatskoj, mada se o njoj, nažalost, najviše govori kad se dogode ovakve tragedije. Sad je zbog panike oko korona virusa i ovaj slučaj vrlo brzo skliznuo s naslovnih stranica. Zločin se dogodio sinoć u Zagrebu, muškarac (43) nakon kratke svađe ubio je svoju 37-godišnju suprugu. Par, kako pišu mediji, ima četvero djece, a otac je bio zaposlen u policiji. Bio - jer je nakon ubojstva supruge presudio i sebi. Prije toga ostavio je ključ u bravi, tako da je policiji koja je došla na očevid ulaz bio otežan, a djevojčice koje su bile u stanu od panike nisu mogle otvoriti, piše Jutarnji list. Kad su ušli, žena je bila mrtva, a ubojica je preminuio u vozilu hitne pomoći.

"Ne dam ti rastavu!"

"Čulo se kao neko lupanje, nisam odmah uopće povezao da bi to bili pucnji, a zatim se čuo još jedan pucanj. Od susjede koja živi u toj zgradi čuo sam da je on spominjao rastavu, odnosno da je vikao nešto u stilu: ‘Ne dam ti rastavu!’. Ukupno je bilo pet-šest hitaca" rekao je za 24 sata jedan od susjeda. 

Ugađala mu je, sve se vrtjelo oko njega

"Taj dan mu je rekla da ide, da to više ne može trpjeti. On je otišao k roditeljima, no onda se vratio kući i tad je nastala svađa. Navodno je prije toga prijetio da će ih sve pobiti - za 24sata je ispričao i sugovornik dobro upućen u obiteljske prilike. "Ugađala mu je, sve se vrtjelo oko njega. On je morao biti u top formi, ići na trčanje, tenis, stolni tenis, imati proteine... S druge strane, nikad nije cijenio što je radila za njega. Znala ga je, primjerice, nazvati da dođe po nju s posla jer pada kiša, a on bi rekao da ne može jer gleda utakmicu. Onda bi zvala dalje i tražila tko može doći po nju. Radila je dva posla da djeci ništa ne bi nedostajalo i evo kako joj je vratio."

Žena je radila u trgovini i čistila kafić, a drugi poznanici govore da ju je ubojica uhodio, stalno je provjeravao jer je bio patološki ljubomoran. Dolazio bi joj na radno mjesto i sjedio tamo po dva-tri sata. Ako bi otišla kod prijateljice, zvao bi je deset puta i ispitivao gdje je, s kim, što radi..., ispričala je druga poznanica.

Sudbina djece

Sudbinu koja je zadesila djecu ovog para teško je i zamisliti, kako će njihov život izgledati? Sada je važno da se medijsko izvještavanje provede sukladno zakonskim odredbama o zaštiti privatnosti djece te poštujući postulate novinarskog kodeksa i preporuka Pravobraniteljice za djecu o zaštiti privatnosti djece u medijima, a kako se ne bi pridonijelo daljnjoj viktimizaciji djece.

Po nasilju nad ženama smo na 2. mjestu u Europi 

A žena? Za nekoliko dana slučaj će biti zaboravljen, a ona samo još jedan broj u statistici. Koncem 2018. godine objavljeno je kako je u posljednjih 5 godina u Hrvatskoj ubijena 91 žena. U 70 posto slučajeva zločine nad ženama počinili su njihovi bližnji, a u čak 54 posto slučajeva ubojice su njihovi intimni partneri. Po jednom EU istraživanju o učestalosti nasilja nad ženama, Hrvatska je na drugom mjestu u Europi.

U Hrvatskoj je od nasilja i nasilja u obitelji ugroženo čak 724.988 žena, a u prosjeku prođe sedam godina prije nego što se nasilje prijavi - ove poražavajuće podatke iznio je prije više od godine dana Centar za participaciju žena u društvenom životu.
 

Posjeti Miss7.24sata.hr