Dječja soba za uspješnu godinu u klupama

arhiva
Soba za školarca novo je poglavlje u životu svakog djeteta jer osim spavanja i igranja sada će tamo pisati zadaće i učiti
Vidi originalni članak

Veliki korak u životu djeteta je odlazak u školu. Vjerujemo da se svi još sjećamo tog dana kada smo s torbom koja je tada bila veća od nas s uzbuđenjem čekali da nas učiteljica prozove i da krenemo u razred i upoznamo svoje nove prijatelje. Neki od tih ljudi najbolji su nam prijatelji i danas, a neki su već u prvom razredu otkrili svoje skrivene talente i udarili temelje obrazovanja za cijeli život. I za roditelje je to velik dan. Ali i financijski izdatak. Torba, bilježnice, udžbenici samo su jedna od niza stvari koje treba nabaviti, a jedna od najskupljih je nova soba. Soba za školarca novo je poglavlje u životu svakog djeteta jer osim spavanja, igre, kreativnosti i zabave ona mora podrazumijevati prostor za učenje.

Radni stol, Ikea, 499 kn

Ovisno o prostornim mogućnostima, dječju sobu podijelite u zone, a ako su sobe male, svakako iskoristite to što se djeca vole penjati i da su spretna, pa krevet stavite na visinu tako da dobijete što veću površinu poda koju možete iskoristiti za igru i učenje.

Namještaj mora imati zaobljene ili zaštićene rubove i da su svi elementi koji se mogu pomicati lagani da djeca mogu njima rukovati. Namještaj koji se ne pomiče treba biti solidan jer će ga djeca nemilice trošiti, po njemu se penjati i skakati, lupati...

Metar, hm.com, 75 kn

Dakle, na prethodno opisanim osnovnim elementima sobe ne treba štedjeti. No dječji namještaj nužno ne mora značiti da je skup. Dobar dječji namještaj je kvalitetan i multifunkcionalan, višeznačan i raste s djetetom. Od osnovnih elemenata, ako još niste, vašem školarcu nabavite krevet za spavanje prilagođen njegovoj veličini, ormar i ladice za odjeću, pisaći stol odgovarajuće veličine, udobni dječji radni stolac, dobru generalnu rasvjetu, usmjerenu rasvjetu za čitanje, i na kraju, ali nipošto najmanje važno - namještaj za držanje igračaka.

Ploča, lafaboo, 699 kn

Da, zato što je dijete krenulo u školu, ne znači da će se prestati igrati, dapače. Najbolje i najlakše će učiti kroz igru, tako da predvidite razne dodatke poput školske ploče, memo table, tapete s kartom svijeta, zahvaljujući kojima će dijete lakše i zabavnije učiti.

Stolac, Ikea, 299 kn

Roditelji znaju da polica, ladica, kutija, malih i velikih pretinaca u dječjoj sobi nikada nema dovoljno: igračke se redovito sastoje od više dijelova koje treba držati na okupu, veličina im je vrlo različita i množe se iznenađujućom brzinom. 

Uz osnovne postoji niz elemenata koje dječja soba može imati - od dodatnoga kreveta na izvlačenje kada prijatelji dođu prespavati, malih dvosjeda, ljuljački, namještaja koji omogućuje simuliranje “odraslih” zanimanja, penjalica, raznih dodataka na uobičajen namještaj koji ih u tren pretvaraju u sklonište, kućicu, dvorac... Razmještaj ovisi o prostornim mogućnostima, dakako, ali svakako vodite računa da pisaći stol treba imati dobru prirodnu rasvjetu, da većina elemenata koji služe spremanju igračaka trebaju biti lako dostupni djeci, a visinu prostora (odnosno, površinu zidova) treba što više iskoristiti da bi se oslobodio pod: police, ovješeni ormari, kukice za vješanje...

Soba, Emmezeta, 3500 kn
 

Krevet na kat dobra je opcija i kada je soba velika jer djeca uistinu vole spavati na povišenom, a stepenice i površinu ispod kreveta uvijek možete iskoristiti kao dodatni prostor za držanje raznih stvari. Za ladice, ormar, igračke... I za kraj, jedan jako važan savjet. Slušajte želje djece i uređujte stan zajedno i polako, detalj po detalj. Tako je puno zabavnije, a i djeca će tako svoju sobu puno više voljeti i cijeniti.

Posjeti Miss7.24sata.hr