Detalji za dom od gumenih bombona

Friso Gentsch/DPA/PIXSELL
U vremenu kada mislimo da smo gotovo sve vidjeli, rijetki su pojedinci koji uspijevaju iznenaditi svijet svojim idejama. Jedan od njih je i njemački umjetnik koji svoju inspiraciju pronalazi u gumenim bombonima.
Vidi originalni članak

Pronaći nove načine izričaja izazov je za sve umjetnike današnjice. Ideje se skrivaju svugdje oko nas, što je prepoznao i Nijemac Johannes Cordes. Ono što mnoštvu ljudi predstavlja jednu od najdražih poslastica, njemu služi kao sredstvo izričaja i izvor nadahnuća. Cordes tako koristi tisuće gumenih bombona kako bi stvorio šarena umjetnička djela. Mi se pitamo kako samo uspijeva odoljeti napasti da ih sve ne pojede.

Na ideju je došao sasvim slučajno - nakon što je završio sa slikom koju je radio po narudžbi za studio u Nuremburgu, shvatio je kako je okvir ipak prevelik za tu namjenu. Njegovo razočaranje brzo je splasnulo, nakon što je ugledao paket gumenih bombona u blizini.

Shvativši kako se ove šarene poslastice lijepo izgledaju kada su na okupu, složio je raznobojnu sliku na platnu i stavio ga u izlog svoje radionice. Iako se prvenstveno s time htio samo našaliti, djelo je ubrzo prodao i tako pokrenuo novi hit. Prekretnicu u karijeri doživio je nakon što je dobio poziv za izlaganje na izložbi “100 godina Salvadora Dalija” 2004. godine.

Ovaj 57-godišnjak obožavatelj je Andya Warhola i pop kulture, pa tako najčešće prikazuje njegova djela, ali pomoću gumenih bombona. S obzirom da oni dolaze u samo 6 boja, umjetnik je razvio vlastitu tehniku pomoću koje razvija nove nijanse, kako bi sliku što uvjerljivije prikazao. Potrebno mu je otprilike 200 vrećica gumenih bombona tjedno i između 100-240 sati kako bi završio jedno djelo. I dok najbolje izgledaju kada im se divite s udaljenosti od 10-20 metara, Cordesova djela između ostalog prikazuju i portrete Marilyn Monroe, Mona Lise i nama najdražih - Disney junaka.

Cordesov rad prepoznao je i sam Haribo. Tako su vlasnici ove poznate tvrtke naručili seriju portreta njegovog osnivača Hansa Riegela i njegovih sinova.

U galeriji pogledajte kako to izgledaju gumeni bomboni na platnu...

Posjeti Miss7.24sata.hr