Darija Lorenci i Arija Rizvić popričale su s Nevenom Rendeli o prčastim nosićima, plaći glumaca i masnoj kosi

Instagram/@marianne_theodorsen
Vidi originalni članak
  • U show miss7 Friday live s Nevenom Rendeli i gostima stigle su Darija Lorenci Flatz i Arija Rizvić
  • Glumice i redateljice s Nevenom su pričale o svojim karijerama, poslovnim pothvatima i položaju žena u društvu, ali i razlici u njihovim i honorarima muških kolega
  • Saznali smo i zašto je Darija odustala od plastične operacije, ali i zašto je Arija - kontoverzna

Nevena Rendeli u svom je talku showu u petak razgovarala s dvije zanimljive hrvatske glumice i redateljice, Darijom Lorenci Flatz i Arijom Rizvić. O karijerama, ali i o preprekama s kojima su se susretale tijekom svojega dosadašanjeg rada, umjetnice su pričale u još jednom 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima'.

Nakupilo se u njihovim karijerama i filmova i predstava, ali i poduzetničkih pothvata o čemu je Nevena pričala s Darijom, a dotakle su se i teme muških i ženskih honorara.

Kako je već postalo uobičajeno tijekom pandemijskog razdoblja s gostima komunicirati putem kamera, Nevena je Dariju "uhvatila" na jednome setu, no ipak - detalje nam nije smjela otkriti. Ono što smo ipak saznali, jest da je Darija i više od glumice bogate karijere. Naime,  na temelju svoje profesije, ali i iz ljubavi prema pedagogiji, Darija je otvorila kreativni laboratorij za djecu i mlade ( i odrasle) pod nazivom "Četiri sobe" u kojem su čak 24 grupe - od glumačkih, preko plesnih  i likovnih pa sve do rekreativnih.

"U pogonu je od šest ujutro do deset navečer", rekla je Darija, a Nevena primijetila kako je i ona sama takva. Glumičin brzi tempo života u kojem joj se preklapaju trenutni i novi projekti te premijere i to sve uz njezino troje djece joj ipak pristaje i njime je zadovoljna, iako je naporno. "Nijedan dan mi nije isti", dodala je.

Nevena joj je zatim pripremila nekoliko starih fotografija koje su nastale kroz Darijinu karijeru i prikazale kronologiju njezina rada, a iako se nekih jedva sjetila, ipak su je asocirale i na drage joj trudničke dane. "Dobila sam 22 kile bizancima, a sljedeća trudnoća 30 kila", prisjetila se Darija.

Uz nju gošća bila i njezina mlađa kolegica Arija Rizvić, a dvije su se umjetnice upoznale na jednoj predstavi u HNK. Tu je započela i njihova suradnja i prijateljstvo koje se nastavilo kroz zajedničku predstavu "Da sam ptica". Ipak, ono temeljno pitanje za obje glumice bilo je vezano za položaj žena u društvu i poštivanje rodne ravnopravnosti koja je jedno od temeljnih načela Europske unije.

"Stava sam da se uopće time ne opterećujem. Kad se dogovaram stavljam cifru u glavi koliko mi vrijedi", započela je Darija. "Ne uspoređujem s drugima jer sam tako manje frustrirana", objasnila je, dodavši da je kroz karijeru puno puta doživjela da je kolega više plaćen od nje. "Uvijek sam to pravdala. Prvo si mlad pa su svi plaćeni više od tebe, onda je neka kriza pa se nema para. Mi živimo u zemlji gdje svi govore da nema para. Tako da se ne orijentiram toliko na to", dovršila je Darija rekavši da bi svoj posao - čak i besplatno radila!

Stars "Porod je trajao 26 sati. Vrijedilo je. Kad vidiš dijete sve stane", otkrila je Leona Paraminski Neveni Rendeli

Njezina mlađa kolegica Arija u svojoj se ipak kraćoj profesionanoj karijeri s diskriminacijom nije susretala, no zato je naišla na predrasude. "Dosad s diskriminacijama nisam imala problema, ali bilo je predrasuda, jer redatelj bi trebao biti masne kose, bez make-up i ne pratiti modu, što ja nisam", rekla je mlada kazališna redateljica. "Ja imam čak i nokte!", dodala je Arija simpatično. Nastavile su razgovor o ženama poduzetnicama i odnosu prema novcu pa je Darija istaknula koliko se više uspoređivala sa ženama, nego muškarcima.

"Žene su prema ženama postale drugačije jer se tema muškog pogleda na svijet mijenja", istaknula je. Pričale su i o problematici izgleda i plastičnim operacijama koje su u današnjem društvu goruća tema. "Meni je zauvijek tu taj žal da nisam slatkica, voljela bih mali, prćasti nosić... Ali ne, priroda mi je dala drugo. (...) Ali ja sam baš time stvorila karijeru i naučila sam biti zahvalna na tome", rekla je.

Spomenula je i da su vidljive razlike između prijamnog ispita na dramskoj akademiji za žene nekad i danas pa je tako istaknula pozitivnu promjenu pri čemu se odnedavno na popisu studenata može vidjeti više glumica. "Žene u moje vrijeme nisu smjele biti prestare da upišu akademiju. Danas cure s 27 upišu. Primali su nas tri žene i deset muških, ali i literatura je bila takva", primijetila je. "Danas ih se po pola prima i nema više tereta godina", zaključila je.

Osim toga, Nevena ih je upitala i o ženskom multitaskingu jer žena danas preuzima više uloga nego što ih je imala nekada, u čemu se Darija apsolutno prepoznala. "Determinirana sam sa "Sve se može." Imam puno energije i volim izazove i neumjerena sam", ponosno je istaknula glumica.

"Žene danas izlaze iz okvira. Evo Arijin primjer - ona je kontroverzna. Ne uklapa se u ideju redateljice. I ja sam nekad hodala u trenirkama, prištava i masne kose na akademiji i to nije tipična vizija neke glumice", rekla je, a o različitm ulogama progovorila je i Arija. "Prije svega sam kazališna redateljica, ali kad se pruži prilika volim i glumiti, a imam i priliku pjevati. Meni je to super", dodala je.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr