Danas je Svjetski dan jabuka pa smo pronašli recept za najbolju i najsočniju pitu od jabuka

Instagram @juliannavezza
Vidi originalni članak
  • Danas slavimo Svjetski dan jabuka. Postoji li bolji način za slavlje nego da se počastimo najboljom pitom od jabuka koju smo mogli pronaći.
  • Za to je zaslužan missGASTRO i blogerica Slavonka, koja se potrudila pripremiti savršeno dobru pitu.

Pita od jabuka u ovakvom obliku je kod nas tek postala popularna. Američki filmovi su ju uvijek prikazivali kao slasnu, toplu pitu koja miriši preko malih ekrana i uvijek sam ju poželjela probati. Iako je u suštini jako jednostavna, postoji puno jednostavnih faktora koje morate dovesti do savršenstva da bi se ona doista topila u ustima. 

Pokušajte moj recept za pitu od jabuka i vidjet ćete zašto sam ovaj recept nazvala baš “Najbolja pita od jabuka”.

U nastavku pogledajte video s detaljnim opisom pripreme...



Sastojci za prhko tijesto:

  • 100 grama šećera
  • 200 grama maslaca
  • 300 grama brašna

Za punjenje od jabuka trebat će vam:

  • 500 g jabuka po želji
  • 1 žlica kukuruznog  škroba
  • muškatni oraščić
  • cimet
  • Žlica meda/kokosovog sirupa/šećera

Life&style Najslađa kraljica jeseni: Ovu neodoljivu pitu od jabuka i oraha ne odbija baš nitko

Dulce de leche karamel pripremite od:

  • 3 šalice mlijeka – što masnije to bolje
  • 1 šalica šećera
  • na vrh noža sode bikarbone

Kao što rekoh, jednostavni faktori izvedeni do savršenstva ključ su uspjeha. Zvuči li dovoljno motivirajuće da se upustite u ovu slatku avanturu?

Prvi faktor je prhko tijesto.

Kako biste dobili savršeno prhko tijesto, koristite maslac. Možete koristiti i margarin, ali maslac daje svoju posebnu aromu i omogućuje da se tijesto topi u ustima. Od kad pravim prhko tijesto ili kekse, uvijek se koristim jednostavnim receptom 1:2:3, u prijevodu: jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna i voila, savršeno tijesto je tu.  

Sve stavite u jednu posudu, umijesite rukama i ostavite da odmori u hladnjaku.

Jabuke očistite i narežite na kockice. Dodajte jabukama kukuruzni škrob, muškatni oraščić, cimet i žlicu meda/kokosovog sirupa. Količinu začina prilagodite onako kako vama odgovara.

Life&style Mirisan i sočan jesenski kolač s jabukama i orasima savršeno se slaže sa šalicom čaja ili kave

Karamela je u ovom procesu najzahtjevnija.

Stavite mlijeko i šećer kuhati. Kada se šećer otopio dodajte sodu bikarbonu i ostavite da kuha na laganoj vatri. Povremeno miješajte dok se ne zgusne karamela. Za to će vam trebati oko 1,5h do 2h. Kada mlijeko poprimi karamel boju i lagano se zapjeni i zgusne, a na dnu posude ostaje trag od kuhače - dulce de leche je gotov.

Jednostavnija varijanta je da kupite dulce de leche.

Tijesto rasporedite u kalup za pitu. Stavite ga peći na 10 minuta na 180 stupnjeva. Kada je polupečeno, poslažite po njemu jabuke i prelijte karamelom. Pecite još 10 minuta na istoj jačini. Poslužite uz još karamele i sladoled od vanilije.

Je l' da da je najbolja?

Posjeti Miss7.24sata.hr