Danas je Svjetski dan jabuka pa smo pronašli recept za najbolju i najsočniju pitu od jabuka
- Danas slavimo Svjetski dan jabuka. Postoji li bolji način za slavlje nego da se počastimo najboljom pitom od jabuka koju smo mogli pronaći.
- Za to je zaslužan missGASTRO i blogerica Slavonka, koja se potrudila pripremiti savršeno dobru pitu.
Pita od jabuka u ovakvom obliku je kod nas tek postala popularna. Američki filmovi su ju uvijek prikazivali kao slasnu, toplu pitu koja miriši preko malih ekrana i uvijek sam ju poželjela probati. Iako je u suštini jako jednostavna, postoji puno jednostavnih faktora koje morate dovesti do savršenstva da bi se ona doista topila u ustima.
Pokušajte moj recept za pitu od jabuka i vidjet ćete zašto sam ovaj recept nazvala baš “Najbolja pita od jabuka”.
U nastavku pogledajte video s detaljnim opisom pripreme...
Sastojci za prhko tijesto:
- 100 grama šećera
- 200 grama maslaca
- 300 grama brašna
Za punjenje od jabuka trebat će vam:
- 500 g jabuka po želji
- 1 žlica kukuruznog škroba
- muškatni oraščić
- cimet
- Žlica meda/kokosovog sirupa/šećera
Dulce de leche karamel pripremite od:
- 3 šalice mlijeka – što masnije to bolje
- 1 šalica šećera
- na vrh noža sode bikarbone
Kao što rekoh, jednostavni faktori izvedeni do savršenstva ključ su uspjeha. Zvuči li dovoljno motivirajuće da se upustite u ovu slatku avanturu?
Prvi faktor je prhko tijesto.
Kako biste dobili savršeno prhko tijesto, koristite maslac. Možete koristiti i margarin, ali maslac daje svoju posebnu aromu i omogućuje da se tijesto topi u ustima. Od kad pravim prhko tijesto ili kekse, uvijek se koristim jednostavnim receptom 1:2:3, u prijevodu: jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna i voila, savršeno tijesto je tu.
Sve stavite u jednu posudu, umijesite rukama i ostavite da odmori u hladnjaku.
Jabuke očistite i narežite na kockice. Dodajte jabukama kukuruzni škrob, muškatni oraščić, cimet i žlicu meda/kokosovog sirupa. Količinu začina prilagodite onako kako vama odgovara.
Karamela je u ovom procesu najzahtjevnija.
Stavite mlijeko i šećer kuhati. Kada se šećer otopio dodajte sodu bikarbonu i ostavite da kuha na laganoj vatri. Povremeno miješajte dok se ne zgusne karamela. Za to će vam trebati oko 1,5h do 2h. Kada mlijeko poprimi karamel boju i lagano se zapjeni i zgusne, a na dnu posude ostaje trag od kuhače - dulce de leche je gotov.
Jednostavnija varijanta je da kupite dulce de leche.
Tijesto rasporedite u kalup za pitu. Stavite ga peći na 10 minuta na 180 stupnjeva. Kada je polupečeno, poslažite po njemu jabuke i prelijte karamelom. Pecite još 10 minuta na istoj jačini. Poslužite uz još karamele i sladoled od vanilije.
Je l' da da je najbolja?