Danas je Dan špageta pa ti donosimo najbolji recept za savršeno kuhane špagete

Thinkstock / Spencer Davies
Dan špageta je idealna prilika da skuhamo ovu finu namirnicu, čija priprema zahtijeva puno više koraka nego što nam se na prvi pogled čini
Vidi originalni članak

Voda, špageti i malo soli. Zvuči kao recept koji ne možeš fulati? E pa, mislimo da si u krivu! Baš ta naoko jednostavna namirnica nam može izazvati glavobolje u kuhinji. Danas je američki Dan špageta, pa smo se odlučili pridružiti Amerikancima u slavlju i doznati najbolji recept za kuhanje špageta. 

Pravila su jasna - špagete ne smiju biti previše raskuhane niti previše žilave, no granica je doista tanka. Tu je još hrpa pitanja - trebamo li dodati sol u vodu prije vrenja, dodaje li se ulje i kada, koliko zpravo treba biti vode u loncu??? Ako ti se od ovih pitanja već počelo vrtjeti u glavi, ne brini, imamo pravi recept!

Odaberi velik lonac

Bitno je imati lonac prave veličine kako bi špagete imale dovoljno prostora za kuhanje. Dakle, svi lonci koje koristiš za kuhanje jaja ili brzinske juhe iz vrećice ne dolaze. Duboka i široka posuda je potrebna kako se špagete ne bi pretvorile u nakupljenu kuglicu tijesta.

Puno vode u loncu

Ako misliš da ćeš kuhanje špageta uspjeti ubrzati ukoliko smanjiš količinu vode, jer misliš, brže će prokuhati, moramo te razočarati. Nemoj! Kao što tjestenini treba velik lonac, treba joj i puno vode i puno vode kako bi se špageti mogli natopiti za kuhanje. Sve što ostane viriti na površini neće biti dobro skuhano. Za jednu porciju idealno je 100 grama špageta i dvije šalice vode (ukupno 4 decilitra)!

Zasoli vodu

Puno, puno, puno soli. Na litru vode dodaj jušnu žlicu soli. Kako provjeriti je li voda dovoljno slana? Okusi vodu iz posude - njezina slanost mora biti poput morske vode. Dobro zasoljena voda će dati dobru teksturu špagetima. Na taj način ćeš svoje špagete učiniti dovoljno gumenastima, a opet neće postati previše žilave.

Pričekaj da voda prokuha

Opet savjet za nestrpljivce - voda mora ključati u trenutku kada se špageti ubace u lonac. Ako špagete ubaciš u lonac dok je voda topla, rezultirat će ili nekuhanim ili raskuhanim tijestom koje se nikako ne može popraviti. Baš prava šteta za svakog špagetoljupca!

Miješaj

Ovo je samo 10-ak minuta tvog života koje možda smatraš da su otišli uzalud. To je vrijeme koje si mogla iskoristiti za gledanje trailera na YouTubeu ili jednostavno scrollanje po društvenim mrežama, no tih 10 minuta je nepovratno uništeno za tvoje omiljeno talijansko jelo. Ostavi na trenutak mobitel i stani s kuhačom kod štednjaka - tijesto se mora miješati u intervalima kako se ne bi zalijepilo...

Test dvije minute prije kraja

Svako pakiranje špageta ima ispisanu vremensku normu koje se na kraju rijetko pridržavamo. No, trebali bismo. Ako na pakiranju piše da se špageti kuhaju 12 minuta, nakon 10 minuta kuhanja ih testiraj kako bi provjerila kako napreduju. Na tanjur izvadi jednu trakicu tjestenine, pusti da se ohladi, pa je probaj. Mora biti lagano gumenasta, no ne žilava. Naravno, ovdje se radi o nijansama tvrdoće tjestenine. Većina Talijana će reći da za dobre al dente špagete trebaju deseci godina prakse, a mi ćemo ti samo reći - bolje malo tvrđa i žilava tjestenina, nego kaša koja podsjeća na hranu za kućne ljubimce.

ŠKOLA KUHANJA Ovo je jedini točan način kako kuhati tjesteninu?

Sačuvaj šalicu vode u kojoj se kuhalo tijesto

Ovaj korak u kuhanju špageta malo ljudi prakticira, no moramo te podsjetiti kako on služi za kvalitetniji umak. Naime, slana voda u kojoj su se kuhali špageti se može dodati u bilo koji teži umak - bolognese, umak od rajčice, zeleni pesto... Uz dobro promiješani umak i vodu od špageta, tvoje će konačno jelo biti mnogo ukusnije. Prerijetkim umacima će dati sočnost i gustoću, dok će težim sosevima bez puno soka dati svježinu i lijepo će povezati vodu i tijesto. Tako ćeš spriječiti odvajanje umake i tjestenine, što nije rijetkost za početnike u kuhanju špageta...

Ocijedi, pomiješaj s umakom i uživaj!

Greška koju većina radi prilikom pripravka špageta s umakom je odvajanje tjestenine i umaka. Na taj način će se špagete osušiti, i umak rashladiti te će na kraju stapanje dva sastojka biti otežano. Nakon kuhanja špagete dobro ocijedi, odmah dodaj umak koji si prethodno začinima zasoljenom vodom iz kuhane tjestenine, te sve zajedno dobro promiješaj. I jedino što ti možemo poželjeti je - dobar tek!

Posjeti Miss7.24sata.hr