Dan Sacher torte: Mnogima omiljeni desert danas slavi svoj dan!

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Najpoznatija čokoladna torta na svijetu stvorena je davne 1832. godine
  • Originalni recept za ovu slasticu strogo je čuvana tajna
  • Njezin dan najbolje ćeš proslaviti tako da se počastiš sočnim komadom ove prefine torte

Sacher torta jedan je od najpoznatijih bečkih specijaliteta koji smo svi kušali barem jednom, a danas je posebno prigoda budući da je 5. prosinca Dan Sacher torte.  Mnogima najdraža torta od čokolade svoj nastanak duguje tada 16-godišnjem pripravniku Franzu Sacheru koji je morao smisliti desert za kneza Metternicha i njegove goste jer se glavni kuhar razbolio. Svi su bili impresionirani finim čokoladnim desertom, no Sacher torta tek je godinama kasnije postala svjetski poznata slastica.

Life&style Zvijezda među desertima! Kinder Bueno kocke s Nutellom se ne peku i kriju eksploziju finih okusa

Ovaj tradicionalni, ali nimalo staromodni recept datira još iz 1832. a sastoji se od čokoladnih biskvita natopljenih džemom od marelice i prelivenih rastopljenom tamnom čokoladom. Uz ovu legendarnu tortu veže se i poznati pravni spor između Hotela Sacher i Cafe Demela oko toga tko zapravo ima izvorni recept. Od 1965. tako postoji „izvorna Sacher torta“ i „Demelova Sacher torta“, iako velikih razlika u sastojcima nema. Do spora je došlo jer je navodno sin Franza Sachera, Eduard recept za tortu usavršio dok je bio praktikant kod slastičara Demela.

 

„Sacher Confiserie“ čuva originalni recept, no svugdje se mogu pronaći bliske inačice. Najbolji način da proslaviš Dan Sacher torte zasigurno će biti da se počastiš bar jednim komadom ovog ukusnog i sočnog deserta, a u Sacher torti najbolje ćeš uživati uz malo nezaslađenog tučenog vrhnja!

Life&style Mljac! Ovaj slasni Nutella mousse napravit ćeš u samo nekoliko minuta

 

Posjeti Miss7.24sata.hr