Cvjetna čarolija Keukenhofa: Sutra se tradicionalno otvara najveći i najljepši vrt cvijeća na svijetu

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Keukenhof je vrt cvijeća smješten u Nizozemskoj koji će te očarati predivnim bojama i zamamnim mirisima
  • Otvoren je manje od dva u godini, a prvi dan otvorenja ove godine je 24. ožujka
  • Saznali smo što sve skriva, kakve te cvjetne izložbe očekuju, ali i kako točno do njega

Keukenhof je vrt smješten u Nizozemskoj, a ispunjen je raznim vrstama cvijeća s predivnom paletom boja. Proljetne dane koji su pred nama možeš iskoristi i za jedan neuobičajen izlet. Što kažeš da posjetiš najveći cvjetni vrt na svijetu koji nudi doista poseban i predivan doživljaj proljeća?

Ova čarobna lokacija i predivni vrtovi cvijeća posebnu atmosferu stvaraju upravo u razdoblju proljeća. Ove godine Keukenhof se otvara 24. ožujka i bit će otvoren nepuna dva mjeseca. 

Od sredine ožujka do sredine svibnja, ove godine do točno do 15. svibnja, vrtovi su otvoreni za posjetitelje koji mogu uživati u predivnim bojama i omamljujućim mirisima.

Što vidjeti u Keukenhofu

Keukenhof se nalazi u blizini malenoga grada Lisse, nedaleko od Amsterdama, u nizozemskoj cvjetnoj regiji Bollenstreek. Smješteni na lokacijama nekadašnjeg lovišta jednoga nizozemskog plemića, današnji su vrtovi osnovani 1949. godine. Na 32 hektara nalazi se više od 7 milijuna cvjetova, među kojima 800 vrsta tulipana, a svake godine prikazuje se i posebna cvjetna tema. Ove godine to je cvjetna klasika. Pokazat će se cvjetovi koji su dio naših života već stoljećima, cvijeće koje se koristi kao simbol u umjetnosti, arhitekturi i dizajnu. Tako će tu poseban naglasak biti na ružama kao simbolima ljubavi i tulipanima kao vjesnicima proljeća.

Life&style Japanske trešnje na proljeće ostavljaju bez daha, a ove godine cvjetaju i ranije nego inače. Uživaj!

Izvan Keukenhofa protežu se i privatna polja tulipana i zumbula, prepoznatljivog cvijeća za Nizozemsku. Da bi doživljaj bio potpun, moguće je unajmiti i bicikle i provesti se kroz predivni pejzaž očaravajuće palete boje cvijeća, no samo po okolnim lokacijama, ne i unutar parka. Tijekom perioda od dva mjeseca kad je park otvoren za javnost, održavaju se i razne izložbe.

Prva je tako izložba tulipana i zumbula od 24. do 29. ožujka, nakon toga slijedi izložba frezija i gerbera, orhideja i ruža, kao i razne druge, poput izložbe o nizozemskoj povijesti i bogatoga 19. stoljeća koja će uključivati i tradicionalnu glazbu, kostime i - sireve.

Cvjetna parada

Osim toga, ako se do Keukenhofa zaputiš u tjednu oko 24. travnja, dočekat će te i cvjetna parada Bloemencorso Bollenstreek, najveći proljetni festival u Nizozemskoj. Ovaj spektakl slavi se svake godine tijekom jednog tjedna, a često broji više od milijun posjetitelja. Vrhunac je parade u subotu, ove godine upravo 24. travnja, kad vozila ukrašena cvjetnim aranžmanima putuju rutom od 42 kilometra. Naravno, sve se to odvija u pratnji vesele glazbe koju proizvodi bend u pratnji.

Cijena ulaznica

Za posjet ovim raskošnim vrtovima trebat ćeš izdvojiti 18.50 eura po odrasloj osobi, a za dijete od 4 pa sve do 17 godina cijena je 9 eura. Ukoliko se odlučuješ na putovanje vlastitim ili tamo unajmljenim autom, parking je 6 eura. Covid potvrde bilo koje vrste za ulazak u park nisu potrebne. Ipak, kartu je potrebno rezervirati unaprijed jer će zbog epidemiološke situacije količina dostupnih ulaznica biti ograničena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Keukenhof (@visitkeukenhof)

Za razgledavanje možeš izdvojiti oko tri sata, što je prosječna količina vremena provedenog vrtu, no naravno, možeš ostati i puno kraće ili pak puno dulje. Radno mu je vrijeme svakoga dana od 8 sati do 19.30, a preporučuje se dolazak prije 10:30 budući da su tada manje gužve, kao i nakon 16 sati. Zadnji ulaz moguć je u 18 sati Također je manja posjećenost od ponedjeljka do srijede nego drugim danima u tjednu.

Iako je fokus vrtova na cvijeću, cijeli je park idealno odredište za posjetitelje svih dobnih skupina pa su tako za djecu dostupna i igrališta i razne predstave, a prisutni su i mnogi umjetnički eksponati poput velike vjetrenjače. U Keukenhofu se nalaze i samoposlužni restorani, a moguće je unijeti i vlastitu hranu i piće.

Kako do vrtova Keukenhof

Do Amsterdama iz Zagreba odsad je moguće pronaći i povoljnije cijene avionskih karata, a od zračne luke Schiphol zatim sjedaš na bus broj 58 koji vozi direktno do vrtova. Jeftinija opcija je svakako let Ryanaira iz Zagreba do Eindhovena te dalje vlak do Amsterdama.

Iz Amsterdama se do Keukenhofa može stići na razne načine i raznim prijevoznim sredstvima, no radi lakšeg snalaženja baci pogled i na predložene smjernice putovanja.

Jedna od popularnih opcija je i Keukenhof Express Bus koji polazi s raznih željezničkih postaja u tom dijelu Nizozemske, a od ove godine dostupna je i tulip Festival Card koja omogućuje besplatan javni prijevoz u Amsterdamu i regiji i uključuje autobuse 858, 852, 850 i 50 za Keukenhof.

Life&style Cica mace – najmekanija proljetna dekoracija koja će ti savršeno ukrasiti dom

 

Posjeti Miss7.24sata.hr