Čudna šuma u vašem domu: Životinjski printevi i šumski motivi

ferm living
Igrajte se s malim stvarima - sovicama, ptičicama, slonovima, tigrovima, zmajevima... Njima dekorirajte male, lijepe stvari iz svakodnevice te otkrijte što napraviti kako biste izbjegli kič
Vidi originalni članak

Leopard, zebra, zmija, pa još malo zlatnog, srebrnog i sjajnog skaja... postoji li nešto kičastije i neukusnije čega se možete sjetiti? I zato nemojte odmahivati glavom i pobječi s ove stranice kada vam kažemo da su animalni uzorci opet u modi, i to jako.

Slonovi, zebre, tigrovi, lavovi, jeleni, srne, ptice, kornjače... jednostavno su se uselili u dućane i žele u vaše domove. I kao tanjuri, šalice, stolnjaci, podmetači, čaše, ali i kao veliki komadi namještaja koji bi vrlo lako mogli obilježiti svoj teritorij i zavladati vašim interijerom.

Naš savjet je, odlučno odbacite bilo koju mogućnost da kupite veliki i skupi komad namještaja sa životinjskim uzorkom. Jednostavno, takva vrsta uzorka je predominantna i previše karakterna te je velika vjerojatnost da će vam vrlo brzo dosaditi, a animalni uzorci teški su i za kombiniranje jer su već sami dovoljno kičasti, pa bi interijer vrlo lako mogao poprimiti obrise neukusa. I to često teškog.

Zato je preporuka, igrajte se s malim stvarima. Sa sovicama, ptičicama, slonovima, tigrovima, zmajevima dekorirajte male, lijepe stvari iz svakodnevice. Čaše, tanjuri, šalice slobodno mogu biti veseli, šareni, duhoviti, kao i razni jastuci, posteljina, tepisi, slike, plakati, koje vrlo lako možete kada vam dosade pospremiti u ormar i zamijeniti drugim čudima. Općenito, zlatan savjet arhitekata je da fiksan namještaj bude što neutralniji i jednostavniji, kao i skupocjeni i veliki komadi namještaja poput trosjeda, stola za blagovanje, komode, kreveta. Ti veliki i fiksni komadi namještaja trebali bi biti pomno odabrani, osmišljeni s puno pozornosti i promišljanja. Posebice kada birate ugradbene elemente te elemente koji se često koriste poput kuhinje i kupaonice, trebalo bi uvijek preferirati kvalitetne i izdržljive materijale koji se jednostavno i brzo održavaju te koji će godinama lijepo izgledati.

Zbog manjka stambenog prostora često je najbolji mogući odabir izrada namještaja po mjeri, a dobro je uvijek imati na umu da se stvari tijekom godina gomilaju i da ćete uvijek htjeti još jedan par cipela, još jedan kaput, torbu, komplet posteljine, vazu... zato ormare napravite velike, toliko velike da u njih stanu i dekoracije koje svako toliko valja promijeniti. Najbolji svjetski arhitekti kažu da interijeri trebaju živjeti s njihovim vlasnicima, a da kao što se godišnja doba mijenjaju, tako se treba mijenjati i interijer. I uistinu, kao što mijenjamo kapute laganim jaknama, tako i interijer treba brzinski “makeover” iz zime u proljeće, iz proljeća u ljeto, a promjena stolnjaka i zavjesa često nije dovoljna. Razlog je što većina zaboravi pospremiti neke “najjače” komade namještaja koji najviše odvlače pozornost, pa im se stalno čini da im je interijer stalno isti. Dosadan.

Odlučno maknite sve što vam se čini da dolazi iz neke druge priče i pospremite do neke druge prilike. Takvim pristupom interijer će vam stalno biti nov i svjež te onda nema razloga da se bojite čak ni animalnih printova i motiva iz životinjskog carstva. I tada takve stvari možete uistinu kupovati slušajući svoje emocije, a ne razum.

Razum ostavite za velike komade, a vi slobodno uživajte sa svojom novom šalicom uz koju jutra postaju veselija i radosnija, pozivajući vas da još malo mislima odlutate negdje daleko... u neku vašu šumu, prašumu, divljinu.

Preuzeto iz časopisa Budi.IN koji je na kioscima od subote, 20. veljače.

Posjeti Miss7.24sata.hr