Čovječanstvo bi moglo izumrijeti, a izgleda da će se to dogoditi zbog muškaraca

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ljudski rod mogao nestati ako broj spermija u muškaraca nastavi opadati istom brzinom kao sada
  •  Za to treba prvenstveno kriviti muškarce iz Europe, Sjeverne Amerike, Australije i Novog Zelanda
  • Zaključak: izumrijet ćemo mi Zapadnjaci i to zbog našeg načina života

Istraživanje objavljeno u "Human Reproduction Update" otkriva da bi ljudski rod mogao nestati ako broj spermija u muškaraca nastavi opadati istom brzinom kao što se to trenutačno događa, a gotovo 200 istraživanja napravljenih diljem svijeta pokazuju da kvaliteta spermija u muškaraca iz tih regija vrlo brzo opada u posljednjih 40 godina. Pokazalo se da je za 52 posto opala koncentracija sperme, a broj spermija za 59 posto.

Life&style Kućni makeover: Ova transformacija ostavit će te bez riječi

No hoćemo li doista izumrijeti? Svi drugi pokazatelji govore da čovječanstvo ubrzano raste i Zemlja postaje pomalo prenapučena. Ne, izgleda da ćemo izumrijeti samo mi, Zapadnjaci. U drugim regijama muškarci nemaju takvih problema s brojem spermija. U Južnoj Americi, Aziji i Africi sve je OK (doduše tamo je provedeno puno manje istraživanja, ali ona su ipak pokazala drukčije rezultate).

Voditelji istraživanja dr. Hagai Levine izrazio je popriličnu zabrinutost govoreći na BBC: "Ako ne promjenimo način života i okolinu i kemikalije kojima smo izloženi, poprilično sam zabrinut što će se dogoditi u budućnosti". No kako se Zapadnjaci osjećaju kao odgovorni za izumiranje čovječanstva. Još jedan grijeh koji im se pripisuje?

No doista, to je naša svakodnevica. I u Hrvatskoj je sve više parova koji imaju problema sa začećem, a u dijelu slučajeva krivac je muškarac, zbog premalog broja spermija, nedovoljno živahnih (presporih) spermija,

via GIPHY

Kad je riječ o debljini, pušenju, stresu, prehrani, kemikalijama iz plastike, pesticidima kojima smo svi izloženi, zapravo nije ni čudno što mnogi muškarci i sami sumnjaju da takav životni stil ne može donijeti puno dobrih vijesti. A kad smo kod stila života nas Zapadnjaka, zanimljiva je i studija iz 2016. Sveučilišta u Copenhagenu koja govori kako sjedenje ispred televizora pet i više sati dnevno je povezano s manjim brojem spermija.

Posjeti Miss7.24sata.hr