Čokoladni kolač s bundevom - naprosto neodoljiv i toliko sočan da se topi u ustima
- Jesenski štimung nikako ne ide bez omiljenih bundeva. Za ukras, ali i na tanjuru
- Još kad je u kombinaciji s čokoladom, teško da može ispasti nešto loše od toga
- missGASTRO i Olja's Kitchen ima odličan recept za presočan čokoladni kolač s bundevom koji je mnoge već oduševio
Nitko ne može odoliti finom čokoladnom kolaču. Pogotovo kad dođu hladniji dani, deserti od čokolade će nas lagano opustiti i savršeno zasladiti. A još kad otkrijemo neki recept s čarobnim 'twistom', našoj sreći nema kraja. Kako ne bih sama bila u toj euforiji podijelit ću s vama ovaj čarobno sočan kolač s bundevom i naravno svima omiljene čokolade. Kolač je toliko sočan da se topi u ustima.
Sastojci:
- 188 g maslaca
- 450 g brašna
- 263 g pirea od butternut bundeve
- 3 žlice kakaa
- 1,5 žlica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1,5 žličice cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 150 ml stepka
- 225 g mliječne čokolade
- 1,5 žličica ekstrakta od vanilije
- 263 g šećera u prahu
- 263 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- klementine
Za preljev:
- šećer u prahu
- đumbir
- klementine
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
- U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić i cimet.
- Otopite čokoladu i kada se malo ohladi dodajte ju u drugu zdjelu zajedno s pireom od bundeve, stepkom i ekstraktom vanilije. Mikserom razradite maslac zajedno sa smeđim šećerom i šećerom u prahu dok se smjesa ne sjedini.
- Stalno miješajući dodajte prvo jaja, zatim pola smjese s brašnom dok se ne sjedini.
- Zatim drugu polovicu, te smjesu od bundeve i stepka. Kada ste dobili jednoliku smjesu izlijte ju u kalup za pečenje kojega ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite u pećnici 1 h na 170 stupnjeva.
- Za to vrijeme napravite smjesu za preljev miješajući šećer u prahu, naribani đumbir i sok od klementine.
- Kada je kolač gotov zalijte ga sokom od klementine za dodatnu sočnost i smjesom za preljev.
- Naribajte koricu klementine.