Čokoladni kolač iz tetrapaka za mlijeko: Bez brašna, bez pečenja, ali prava eksplozija okusa
- Svaki put kad pomislimo da već znamo sve recepte za čokoladne kolače, iznenada se pojavi novi koji obećava da će biti bolji od svih prethodnih
- Na internetu, točnije na Instagram profilu 'foodija' talijanskog porijekla s adresom u Njemačkoj, Stefana Zarelle, koji ima 2,3 milijuna pratitelja, pronašli smo ovaj pomalo nesvakidašnji recept za kolač od čokolade
- Ovaj se kolač od čokolade spravlja vrlo jednostavno i brzo, bez pečenja, čak i bez brašna, a ne treba ti ni lim ili kalup za pečenje, jer se spravlja u kartonu (tetrapaku) od mlijeka
Recept za čokoladni kolač Stefana Zarrelle ima gotovo 40 tisuća lakova i brojne pozitivne komentare, pa nismo mogli odoljeti da vidimo o čemu se radi. Bez imalo brašna, bez pečenja – pa čak i bez tradicionalne posude za pečenje – napravit ćeš slasticu koju ćeš sigurno poželjeti pripremati uvijek iznova! Naš najvažniji testni kriterij za čokoladni kolač: sočnost. Što je sočniji i čokoladniji, to više osjećaja sreće pleše sambu u našem mozgu. I odmah ti možemo otkriti: ovaj kolač iz kartona za mlijeko definitivno je najsočniji čokoladni kolač koji si ikada kušala.
Čokoladni kolač iz tetrapaka
Sastojci:
• 580 ml mlijeka po izboru
• 35 g kakaa u prahu
• 5 g agar-agar praha
• 125 g čokolade (tamne ili mliječne)
• sladilo po izboru
• karton (tetrapak) za mlijeko
• kakao prah za ukrašavanje, po želji
Priprema:
1. Odreži otprilike gornju četvrtinu opranog kartona za mlijeko od 1 litre – donji dio će kasnije postati „kalup za kolač".
2. Čokoladu naribaj ili nasitno nasjeckaj pa stavi u lonac zajedno s mlijekom, kakaom u prahu, agar agarom i zaslađivačem (po želji). Sve kratko kuhaj dok se malo ne zgusne.
3. Potom ulij čokoladnu smjesu u karton za mlijeko i ostavi da se ohladi dok ne postane mlaka. Zatim stavi u hladnjak i ostavi da se potpuno ohladi.
4. Za posluživanje jednostavno rastvori karton od mlijeka te nareži kolač na tanke ploške. Ako želiš, možeš po vrhu posuti malo kakaa u prahu.