Čišćenje nakita za nula kuna? Da, uz pomoć ovih savjeta!

Instagram
Kada sam u zlatarni čula da je cijena čišćenja jednog srebrenog prstena 50 kuna, ljubazno sam se zahvalila, otišla kući i isprobala ove savjete
Vidi originalni članak

Nedavno sam se odlučila pozabaviti spremanjem nakita, kada sam primijetila da je velik dio prstenja i naušnica koje godinama nisam nosila pocrnio i izgubio sjaj. Iako sam na internetu vidjela da ljudi komentiraju kako je čišćenje u zlatarnama skupo, odlučila sam im ipak dati priliku. Dijelom zbog lijenosti da to sama odradim, a dijelom zato što sam se bojala da bih mogla nešto zeznuti. Kada sam u zlatarni čula da je cijena čišćenja jednog srebrenog prstena 50 kuna, ljubazno sam se zahvalila i otišla kući. Odlučila sam da ću ipak pokušati biti sam svoj majstor i ponovno sam se posavjetovala s internetom i tako sam naišla na ove odlične savjete:

SREBRO

Za srebreni nakit učinkovito čišćenje podrazumijeva čitav niz proizvoda iz kuhinje ili kupaonice,  krpicu i malo strpljenja. Kako god čistila svoj nakit, obavezno ga dobro isperi i ispoliraj pamučnom krpicom koja ne pušta mucice ili krpicom od naočala. Za dodatan sjaj možeš protrljati malo aluminijske folije na srebro prije spremanja.

Pasta za zube

Bijela pasta za zube bez granula, topla voda i krpica brzo i jednostavno skidaju prljavštinu s nakita i vraćaju mu sjaj. Pastu za zube dobro utrljaj u nakit i ostavi da odstoji barem deset minuta, a potom isperi i ispoliraj.

Soda bikarbona

Jednostavan sastojak koji sigurno imaš u kuhinji možeš koristiti u čišćenju cijelog kućanstva, a odličan je i za nakit. U pola decilitra vode otopi tri žličice sode i u tu smjesu uroni svoj nakit na nekoliko sati, nakon čega ga isperi običnom vodom i ispoliraj.
Umjesto s vodom, sodu možeš pomiješati i s pivom, rezultat je isti.

Kuhinjska sol i aluminijska folija

Manju posudu trebaš obložiti aluminijskom folijom, preko toga preliti čašu hladne vode i jednu žlicu soli. To dobro promiješaj, ubaci svoj omiljeni nakit i pusti pet minuta da odstoji, a potom isperi i ispoliraj.

Kečap

Crne mrlje na srebrenom nakitu skini uranjanjem nakita u kečap ili čišćenjem četkicom na koju si nanijela kečap. Kad završiš nakit samo isperi pod mlazom hladne vode i ispoliraj.

Pepeo od cigareta

Nakon popodnevnog druženja s frendicama kod tebe doma, nemoj se žuriti s pražnjenjem pepeljare. Pepeo od cigareta možeš puno bolje iskoristiti, primjerice, za čišćenje nakita. Pomiješaj malo pepela s vodom, umoči krpicu u tu smjesu i dobro istrljaj nakit.

 

ZLATO

Sada kada si svom srebru vratila sjaj, vrijeme je da se pozabaviš i zlatom. I dalje će ti trebati krpica za poliranje ali za zlato ipak isprobaj neke od ovih sastojaka.

Ocat
 
Alkoholni ocat učinkovito čisti nakit od žutog i bijelog zlata. U jednu posudu ulij ocat i uroni svoje omiljeno zlato na 15-ak minuta. Potom nakit dobro isperi i ispoliraj. Jače zaprljan nakit prije poliranja prođi mekom četkicom i izribaj nečistoće.

Deterdžent i voda

Kombinacija vruće vode i deterdženta za rublje vratit će tvom zlatu sjaj. Uroni nakit i ostavi ga sat vremena u vodi, a potom ga isperi hladnom vodom i ispoliraj.

Pivo

Namoči krpicu pivom i dobro ispoliraj nakit, a potom ga isperi. Jedino što moraš pripaziti je da nakit s cirkonima ne čistiš pivom, jer to može oštetiti cirkon. Na kraju dobro ispoliraj suhom krpicom.

Za kraj, ako nakit čistiš u kupaonici iznad umivaonika, obavezno začepi odvod. Prilikom čišćenja važno je da to odradiš nježno i da nakit prije spremanja dobro ispoliraš i osušiš. Preporučujem ti i da nakit uvijek čuvaš na suhom mjestu u originalnoj kutijici, te da ga skidaš prilikom kupanja, posjeta sauni i čišćenja kuće

Posjeti Miss7.24sata.hr