Cheesecake u jesenskoj varijanti: s kesten pireom i čokoladom
- Cheesecake je globalno jedna od najpopularnijih slastica na svijetu i dolazi u mnogim varijantama
- S čokoladom, voćem, karamelom, kavom, bundevom... Volimo ih sve
- U pravoj jesenskoj varijanti nudimo da s kesten pireom. Mljac!
Živjela jesen i živjeli okusi jeseni, veselimo im se svake godine! A Chesecake je sam po sebi slastica koja se lako transformira i kojoj možemo dodati praktički sve. Tako smo ga već predstavili u jesenskom ruhu, s cheesecake s narančastom bundevom, a evo i varijante s kestenima, točnije kesten pireom.
Ovu tortu ide samo jedna žlica brašna, a ako obični šećer zamijeniš nekom zdravijom i manje kaloričnom verzijom, primjerice ksilitolom dobit ćeš jedan poprilično "bezazlen", a ukusan desert.
Sastojci:
Biskvit:
- 150 g čokolade
- 3 jaja
- 65 g maslaca
- 4 žlice šećera (odaberi neku zdraviju vrstu šećera primjerice ksilitol)
- žlica brašna
Krema:
- 340 g mascarponea
- 2 žlice šećera
- 4 dl slatkog vrhnja
- 150 g tamne čokolade
- 150 g pirea od kestena
Za ovu slasticu možeš upotrijebiti domaći ili kupovni kesten pire. Samo pripazi na količinu šećera, kupovni su uglavnom poprilično slatki.
Priprema:
- Čokoladu i maslac rastopi na pari.
- Pjenasto umuti žumanjke sa šećerom, pa u to umiješaj otopljenu čokoladu i žlicu brašna. Na kraju lagano umiješaj snijeg od bjelanjaka.
- Izlij smjesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva Celzijevih oko 40 minuta.
- Izmiksaj mascarpone sa šećerom, pa u to umiješaj tučeno slatko vrhnje.
- Podijeli smjesu na dva dijela. U jedan dodaj na pari otopljenu čokoladu, a u drugi pasirane kuhane kestene (kesten pire).
- Premaži preko biskvita kremu od čokolade i na nju onu od kestena.
- Stavi u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Ovaj članak je izvorno objavljen na portalu missGASTRO.