Čarobna ogledala iz vaše mašte

"Ogledalce, ogledalce, tko je najljepši na svijetu?", pitanje je koje je Snjeguljičina maćeha ponavljala iz dana u dan. Zrcala Josipe Čamber, možda nam ne mogu dati odgovor na to pitanje, ali svojom ljepotom osvajaju baš poput onog iz poznate bajke.
Vidi originalni članak

Nekada davno zrcalo je bilo simbol istine i iskrenosti, a danas je ono rijetko kad nešto više od pukog detalja u našem domu. Često nije posebno, ničim se ne ističe, samo stoji u hodniku čekajući da naiđete i pogledate se. Mlada umjetnica Josipa Čamber svoja ogledala kreira na nešto drugačiji način – ona su mala umjetnička djela koja mogu dominirati cijelim prostorom.

"Prvo zrcalo nastalo je kao maturalni rad u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, na Odjelu kiparstva 1994. godine pod temom okvir za ogledalo. Umjesto uobičajenih ovalnih ili pravolinijskih okvira nastala je ideja o zidnoj skulpturi i ogledalu koje joj daje primjenu", objasnila je umjetnica.

Svoja ogledala nazvala je Ogledala mašte i to zbog povjesničarke umjetnosti Jasne Galjer koja je napisala osvrt na Josipinu prvu samostalnu izložbu koja je održana 1999. u galeriji Forum:

"Kako su moja ogledala na granici umjetničkog i primijenjenog svijeta – između realnosti i sna, između drveta i transparentnog ogledala smatrala sam da ime Ogledala mašte u potpunosti opisuje samu ideju."

Prilikom izrade svojih zrcala koristi dva kontrastna materijala: drvo i brušeno kristalno staklo; i to na način da ogledalo da dubinu, a drvo oplemeni prostor u kojem se nalazi.

"Zadnji ciklus ogledala izrađen je od mediapana što ga čini ekološki i cijenom prihvatljivijim. Za skulpture i zdjele koristim razne vrste drva, od egzotičnih do drva s naših prostora", objasnila je autorica. Njeni radovi nastaju u trenutku inspiracije koju pronalazi u prirodi i apstraktnim mislima koje se trudi prenijeti u likovni jezik. Početak kreativnog procesa se događa u trenutku kada ideju prenese na papir.

"Drveni  skulpturalni dio u cijelosti je moj rad, ručno rezan, obrađen i patiniran. Za ogledala izrađujem šablone po kojima mi  staklar izrezuje i također ručno brusi ogledala", izjavila je Josipa.

Cijene njenih zrcala su između 500 i 15 000 kuna, ovisno o materijalu i dimenzijama. U svom posljednjem ciklusu radova, napravila je zrcala veselih, razigranih formi, manjih dimenzija, koja su prikladna za poklone i pristupačnija cijenama (500 do 1000 kn).

"Kupci mojih ogledala su velikim dijelom mladi ljudi koji ih kupuju za svoje stanove ili kao darove prijateljima, nerijetko za vjenčanja, u zadnje vrijeme i mame za dječje sobe," otkrila je Josipa i dodala: "Kupci su i glumci te diplomati; recimo britanska oskarovka Judie Dench te japanski veleposlanik u Hrvatskoj neki su od poznatijih kupaca koji imaju primjerak mog ogledala."

Svoja ogledala mašte uglavnom izrađuje po vlastitom nahođenju, ali i po narudžbi. "To nikako ne znači da i ta djela nisu plod moje mašte. Tu se radi samo o tome da u kreativnom procesu nastajanja razgovaram s  kupcima, te rad prilagodim interijeru, što podrazumijeva dimenziju, boju patine i motiv koji kupac želi", za kraj je dodala ova simpatična umjetnica.

Više o ovim fantastčnim ogledalima saznajte na službenoj stranici Josipe Čamber.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr