Čaj od valerijane: Iznenadit ćeš se za što je sve dobar!

instagram @janko_popovic_volaric
Antički narodi, poput Grka i Rimljana, dobro su poznavali i konstantno koristili biljku valerijane u medicinske svrhe. Evo zašto je ni mi nipošto ne bi trebali zaboraviti...
Vidi originalni članak

Znaš li uopće kako izgleda biljka valerijane? Riječ je o atraktivnoj biljci s mirisnim ružičastim ili bijelim cvjetićima koji cvjetaju ljeti. O prednosti te neobične biljke pisalo se u drevnoj Kini, a potom se priča o njenim blagodatima prenijela do starih Grka i Rimljana koji su joj ime dali prema glagolu ''valere'' koji je (u prenesenom značenju) znači ''činiti dobro''.

Danas je, pak, dokazano da je valerijana jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka na svijetu, a njene su blagodati višestruko dokazane. Moguće ju je pronaći u raznim oblicima poput kapi i čajeva, a s dozom i načinom korištenja definitivno treba biti oprezan te slijediti upute stručnjaka.
Čaj od valerijane priprema se na način da se 2-3 grama korijena valerijane stave u šalicu vrele vode i u njoj stoje 20 minuta. Dnevno je dopušteno popiti između 2 i 3 šalice, s tim da zadnju moraš popiti barem pola sata prije spavanja. Ukoliko ti se ne svidi okus čaja, u njega možeš dodati i neke druge biljke koje voliš (npr. mentu, kamilicu,...). Ispijanje ovog čaja može ti pomoći na mnogo načina, a ovo su stvari kod kojih je dokazano učinkovit:

1. POMAŽE KOD NESANICE

Ukoliko imaš problema s nesanicom i satima se prevrćeš u krevetu, čaj od valerijane mogao bi ti uistinu pomoći. On djeluje na živčani sustav i pospješuje kvalitetu sna. Ipak, neka istraživanja su pokazala da bi, za konkretne rezultate na ovom polju, definitivno trebala piti valerijanu barem dva tjedna. 

2. UBLAŽAVA NERVOZU I TJESKOBU

Valerijana djeluje poput sredstva za smirenje, ali nije antidepresiv. Za razliku od čaja od gospine trave, djeluje jako brzo. Osim toga, ne uzrokuje mamurluk i tupost. Ipak, ako namjeravaš dugoročno koristiti čaj od valerijane u ove svrhe, definitivno se moraš konzultirati sa liječnikom. Najkompleksniji dio je odrediti pravilnu dozu koja neće ometati tvoju svakodnevnicu. Dakle, valerijana je zakon, ali ipak pripazi. 

3. SNIŽAVA POVIŠEN KRVNI TLAK

Sigurno si već čula rečenicu: ''Nemoj mi podizati tlak!'', u smislu izazivanja problema i stresa. Dakle, povišen krvni tlak može biti uzrokovan psihogenim faktorima poput neugodnosti, stresa, svađe. A uzroci povišenog krvnog tlaka mogu biti izazvani i ostalim zdravstvenim faktorima. Valerijana, dakle, djeluje na krvni tlak povišen psihogenim faktorima. Dakle, ako ti je tlak skočio od živaca - popij čaj od valerijane. 

4. POMAŽE PRI ODVIKAVANJU OD PUŠENJA

Ovo ni mi nismo znale, ali valerijana pomaže pri odvikavanju od pušenja. Naime, njen miris čini da nam miris duhana postane neugodan i odvratan do mjere nepodnošljivosti. Izaziva osjećaj gađenja nad duhanom. Osim toga, odličan je jer usputno djeluje i na anksioznost izazvanu nedostatkom nikotina. 

ZDRAVLJE 7 razloga zašto bi svaki dan trebala piti čaj od hibiskusa

5. POMAŽE KOD MENSTRUALNIH GRČEVA I BOLOVA

Valerijana na menstrualne grčeve i bolove djeluje poput analgetika. Istraživanja su pokazala da uzimanje valerijane 3 puta dnevno počinje davati rezultate već nakon 2 menstrualna ciklusa. Smanjuje bol i potrebu za lijekovima protiv bolova, a ako ju uzmeš u PMS-u mogla bi ti pomoći u borbi s s hormonima i čežnjom za hranom. 

Posjeti Miss7.24sata.hr