Bolest štitnjače: što s kilogramima ako te muči hipotireoza?

Thinkstock / Spencer Davies
Znaš onu izreku – ludost je raditi istu stvar više puta, a očekivati drukčiji rezultat. No često baš tako žive žene koje pate od hipotireoze i pokušavaju se riješiti kilograma nakupljenih uslijed bolesti
Vidi originalni članak

Pa, upravo tako se u biti osjeća netko tko pokušava (pokušava i pokušava) izgubiti težinu kad ima hipotireozu. Dobra vijest: to ne vrijedi samo za tebe, s problemom lakog nakupljanja kilograma i teškog skidanja makar kojeg grama unatoč gladovanju bore se mnogi. Loša vijest: da, uistinu je puno teže smršaviti osobama koje pate od poremećenog rada štitnjače, hipotireozom.  

Što je hipotireoza štitnjače? Štitnjača je žlijezda u obliku leptira smještena u vratu koja luči hormone potrebne za rast stanica, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije. Usporeni rad štitnjače, odnosno hipotireoza, remeti normalnu ravnotežu kemijskih reakcija u tijelu i utječe na sve aspekte metabolizma.

Kad štitnjača normalno funkcionira, ti hormoni reguliraju kako će tijelo koristiti energiju, održavaju rad mozga, mišića i organa; zapravo, većina ljudi nije ni svjesna da se njihova štitnjača nalazi tamo gdje jest – sve dok se ne pojave problemi s njom, kažu endokrinolozi. Međutim, kad dođe do problema, znat ćeš da ta mala žlijezda može uzrokovati cijeli niz problema, poput promjena tjelesne temperature, teksture kože i – hm, da – promjene u težini. 

Žene s hipotireozom često osjećaju da njihovi hormoni rade protiv njih kada je u pitanju gubitak težine. Uz sve ostalo, hormoni štitnjače također reguliraju vaš metabolizam, a niske razine hormona štitnjače usporavaju metabolizam. Žene s hipotireozom često su na dijeti na kojoj unose tek 1200 kalorija dnevno, ali ipak ne mršave. U konačnici, mnogo je teže izgubiti težinu i onda je zadržati. Ali to ne znači da je nemoguće izgubiti težinu. Donosimo nekoliko savjeta koji će olakšati gubitak težine za one koje pate od hipotireoze. 

Najprije je potrebna prava dijagnoza 

Ako imaš simptome hipotireoze - umor, neobjašnjen porast tjelesne težine, povećanu osjetljivost na hladnoću, zatvor i suhu kožu - vrijeme je da posjetiš liječnika koji će obaviti krvni test kako bi odredio razinu TSH (tiroidni stimulirajući hormon izlučuje hipofiza, a zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona). Ako liječnik dijagnosticira visoku razinu TSH, vjerojatno će započeti s liječenjem hipotireoze – propisat će jeftine, sigurne i učinkovite sintetičke hormone koji zamjenjuju one koje tijelo treba samo stvoriti. Lijek će vratiti normalnu razinu TSH. 

U savršenom svijetu to bi značilo da bi težina nastala hipotireozom čarobno trebala pasti, zar ne? Nažalost, to ne ide tako lako: Normalizirano stanje s hormonom štitnjače neće uzrokovati pad težine, upozoravaju liječnici. Želiš li izgubiti težinu, moraš raditi na tome. Znam da se to čini nepravednim, jer - tako lako su se kilogrami skupili.

FANTASTIČNA PRIČA „Kako sam izgubila 45 kilograma za 6 mjeseci“

Obnova redovitog treninga snage

Znanstvenici nisu sigurni zašto, ali tvoji hormoni štitnjače utječu na mišićnu funkciju; kod žena s hipotireozom dolazi do abnormalne funkcije mišića, a to znači da je ženama potrebno više vremena za izgradnju i održavanje mišića, čak i kad se počnu liječiti, kažu liječnici. Žene s hipotireozom moraju raditi puno više na svim razinama – usprkos liječenju. Međutim, naporniji rad na mišićima će se isplatiti. To je zato što mišić izgori više kalorija od masnoća, čak i kad ne treniramo – pa je manji rizik od debljanja. 

Za najbolje rezultate predlaže se dva do tri treninga snage tjedno. Svaki trening treba trajati oko sat vremena i treba raditi sve glavne mišićne skupine – gornji dio tijela, donji dio i core. Treba raditi po tri serije svake vježbe te koristiti težinu koja dopušta 8-12 ponavljanja po seriji. 

Nemoj zaboraviti na kardio trening

Kardio trening neophodan je za mršavljenje i održavanje težine – osobito ako imaš bolest štitnjače, što ponovno utječe na funkciju mišića. Osobe s hipotireozom mogu izgubiti težinu, ali moraju pritom raditi više kardio treninga od prosječne osobe. Trenirati treba oko 30 minuta do sat vremena i to pet dana u tjednu. To može uključivati bilo kakvu aktivnost u kojoj se znojimo i povećava nam se broj otkucaja srca – bilo da je riječ o trčanju ili hodanju – što god nas drži motiviranima i zabavno je raditi. 

Važno je dodati bjelančevine u prehranu 

Uz pravilan trening, drugi „ključ“ za izgradnju mišića su bjelančevine. Preporučuje unos 1,2 do 1,5 grama bjelančevina po kilogramu težine kod žena s hipotireozom. To znači, ako je nečija idealna težina oko 60 kilograma, svakodnevno bi trebala unijeti 70-90 grama bjelančevina. Dobro pravilo je napraviti obroke pune bjelančevina, ali i s puno povrća, zdravih ugljikohidrata poput svježeg voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća (poput avokada i maslinova ulja). 

Čak i uz ove smjernice važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se napravio osobni plan prehrane – kako se pogrešnim ne bi još više poremetile razine hormona. 

Posjeti Miss7.24sata.hr