Bijeli tragovi na crnoj odjeći i čudan miris rublja? 6 najčešćih problema kod pranja rublja – i rješenja za svaki!

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Hm, sigurno si se često našla u dilemi: 30 stupnjeva ili ipak radije 60?
  • A kako se zapravo čisto stroj za pranje rublja? Treba li ga uopće prati?
  • Mnoge od nas često se bavimo raznim pitanjima oko pranja rublja – s ovim savjetima možeš ukloniti česte probleme

Mnoge od nas smo više puta bespomoćno stajale ispred stroja za pranje rublja tražeći odgovore. Na sreću, imamo pametne telefone pa googlamo i pronađemo odgovore na ono što nas muči kod pranja rublja. Tvrtka AEG identificirala je i odgovorila na najčešća pitanja na temu „pranje“. Ovi problemi najviše nas muče…

1. „Nakon pranja rublje čudno miriše“

Ako tvoje svježe oprano rublje neugodno miriše, moguće je da su se bakterije nakupile u perilici. Problem se relativno lako može izbjeći – tako da odmah objesiš rublje. Dodatno trebaš dobro posušiti bubanj u perilici odmah nakon svakog pranja. Za to trebaš jednostavno ostaviti vrata perilice te mjesto za deterdžent otvorene nakon pranja kako bi se dobro posušili. 

super trik Smrdi vam perilica za rublje? Nakon ovog trika više neće!

2. Pranje crnog rublja 

Nije uvijek jednostavno prati crne hlače, topiće i odjeću. Tamni komadi odjeće skloni su izbjeljivanju. Zbog toga za crno rublje trebaš koristiti posebne deterdžente za crno rublje koji ne sadrže izbjeljivač. Koristi manje deterdženta, jer višaki može ostaviti svijetle trake. Još jedan savjet: crno rublje izokreni naopako. 

3. Pranje šarenog rublja 

Sortiraj rublje uvijek prema boji. Crvena odjeća osobito je sklona obojiti drugu odjeću. Izbjegavaj deterdžente koji izbjeljuju. Za šareno rublje uvijek koristi poseban deterdžent za šareno rublje. 

ZANIMLJIVO Genijalan trik za pranje rublja, a treba ti samo jedan - začin iz kuhinje!

4. Hoće li se rublje posušiti na temperaturama ispod nule? 

Mokro rublje možeš bez problema objesiti na balkon i kad su temperature u minusu. Naime, rublje se suši na suhoj hladnoći te su hladne temperature čak bolje – jer hladan zrak preuzima više vlage od toplog. 

 

5. Kako otkloniti žute mrlje od znoja sa bijelog rublja? 

One su gotovo pa neizbježne: žuti rubovi na svijetlim komadima odjeće. Međutim, praktično domaće sredstvo – ocat – može ti pomoći da ih otkloniš. Pomiješaj ocat i vodu u omjeru 1:5 te ostavi odjeću preko noći da omekša u tome. Zatim je operi kao i inače u stroju za pranje rublja. 

6. Čišćenje stroja za pranje rublja

Uvijek moraš otkloniti bilo kakve ostatke iz perilice. Posuši gumu nakon svakog pranja kako ne bi nastale bakterije. Ostavi vrata od bubnja i spremišta za deterdžent otvorena nakon pranja da se sve dobro posuši. Ponekad prekontroliraj sito odvoda te ga isperi tekućom vodom. Preporučuje se i korištenje sredstva protiv kamenca za perilice rublja. 

Posjeti Miss7.24sata.hr