'Beauty sleep' čini nas lijepima. No postoji i 'ugly sleep" - koje su njegove posljedice

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Premalo spavaš, budiš se noću, dugo ne možeš zaspati... vjerojatno si kandidatkinja za „ugly sleep“ efekt
  • Problemi sa spavanjem su tipični za žene - spavaju 3 sata manje od muškaraca!
  • Osim što si umorna i teško se koncentriraš, još je jedna loša posljedica neispavanosti 

Svejedno ne možeš li zaspati, budiš se svakih nekoliko sati ili loše sanjaš, premalo spavaš – i sve je to horror! Peku te oči, kruli ti u želucu, imaš smetnje s koncentracijom – a sve to strašno živcira i jednostavno ti teško pada. Mnoge su posljedice nedostatka sna, a zbog nekog glupog razloga je točno to mnogim ljudima trajno stanje – a kako je pokazalo jedno britansko istraživanje, to se osobito odnosi na žene! 

via GIPHY

Life&style Žene sve više ovako uklanjaju dlačice s nausnice i brade!

Žene spavaju manje od muškaraca

Tvrtka koja se bavi prodajom madraca - „Bensons for Beds“ - ispitala je 2000 parova o njihovim navikama spavanja. Odmah se pojavio jedan šokantan rezultat: žene su navele da po noći spavaju tri sata manje od partnera! A to i nije baš tako malo… 

Razlog za lošiji san kod žena u mnogim se slučajevima nalazi direktno pored njih (tvrdi istraživanje): gotovo svaka četvrta ispitanica tvrdi kako nema mira dok spava, odnosno, smeta je hrkanje partnera. 14 posto žena reklo je da se mora noću brinuti o djeci – dok dragi za to vrijeme spava snom pravednika. Općenito su žene pričale o tome kako se više puta bude noću – to je problem koji je poznat tek kod 20 posto ispitanih muškaraca. 

Life&style Riješi kviz i otkrit ćemo ti kakva si na plaži! Možda se iznenadiš!

 

Ugly-Sleep efekt: svaka peta umorna žena osjeća se ružnom 

Čovjek ne mora biti genij da taj „rascjep među spolovima“ - kad je riječ o spavanju – baš ne pogoduje ženama: trećina ispitanih dama izjavilo je da se zbog nedostatka sna osjeća depresivno i utučeno. Svaka peta žena se u petak osjeća totalno iscrpljeno – a zbog određenih ometajućih faktora ne može ni vikendom nadoknaditi san. Osim toga: 21 posto sudionica izvijestilo je kako se automatski osjećaju loše, ružno i odbojno – ako su premalo spavale. Ako to nije vrući trag za razjašnjenje cijelog niza pitanja…! 

Međutim, svejedno je li riječ o muškarcima ili ženama – istraživanje spomenute tvrtke pokazalo je da oba spola pate od nedostatka sna: 73 posto žena i 64 posto muškaraca izjavilo je kako su često zbog umora (odnosno premalo sna) na rubu svojih snaga. Hm, ne zvuči baš sjajno... 

I da, pitanje na koje bismo sada rado dobile odgovor – kakvi bi bili rezultati da je anketirano 4000 samaca…? Možda bolji (nema hrkanja partnera), a možda i tek neznatno bolji jer nije samo on uzrok lošeg sna. Često ne možemo spavati zbog briga koje nas more i koje u tišini noći vrtimo po glavi. Pa ako spadaš u te uvjerene "loše" spavačice iskušaj trik "placebo san", kažu da pomaže.

Posjeti Miss7.24sata.hr