8 stvari koje bi trebala znati prije nego što počneš piti jabučni ocat

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Jabučni ocat djeluje antibakterijski, liječi gljivice, smatraju ga i pomagačem naše ljepote
  • Stekao je i reputaciju kao napitak koji pomaže pri mršavljenju - neki se kunu u tu njegovu moć, drugi upozoravaju da to nikad nije dokazano
  • Ako si u prvoj skupini, i rado bi napravila (nakon blagdana) jednu kuru jabučnim octom, evo što prije trebaš znati

Jabučni ocat postigao je popriličnu slavu, status super sastojka koji je danas sastavni dio mnogih proizvoda koji nemaju puno veze sa - salatom. Hvale ga zbog njegova utjecaja na ljepotu i zdravlje, a sigurno si kad tad naletjela na neki tekst koji govori o tome kako pomaži i pri mršavljenju. Postoji čak i "dijeta s jabučnim octom" - neki se kunu da ocat pomaže u skidanju kilograma. Ako i sama kaniš, nakon blagdanskih bakanalija posegnuti za bocom ovog kiseljka ne bi li detoksicirala tijelo i smršavjela, ipak bi se trebala dobro informirati što jabučni ocat može (a što ne) i na koje sve načine utječe na tijelo. Na primjer, može uzrokovati smetnje u probavi ili imatei neželjene interakcije s lijekovima. Pa, počujmo...

U top formi Vrijedi ih znati: 10 brzih trikova koji će ti pomoći da smanjiš unos šećera i masnoća

1. Koji ocat kupiti

Nije svaki ocat isti, a na tržištu ih ima na desetke. Najviše koristi u prehrani imat ćemo nabavimo li organski napravljen jabučni ocat pun enzima i korisnih bakterija, celuloze i octene kiseline što octu može dati zamućen izgled.

2. Razina kiseline

Unatoč prirodno antiseptičkim svojstvima jabučni ocat može biti vrlo kiseo, što u konačnici može uzrokovati oštećenje jednjaka i zubne cakline. Imajući to u vidu, trebalo bi ga piti razrijeđenog, jedna čajna žličica octa na jednu jušnu žlicu vode te ga piti uz pomoć slamke, da ne djeluje izravno na caklinu.

via GIPHY

3. Dijabetičari, oprez

Jabučni ocat može sniziti razinu šećera u krvi što nije nužno loše osim ako se pretjera, no dijabetičari bi trebali biti oprezni i zbog toga što može pogoršati simptome gastropareze (poremećaj koji onemogućuje pravilno pražnjenje želuca što dovodi do nakupljanja hrane u želucu) kod dijabetičara tipa 1, pa je važno konzultirati se s liječnikom prije nego što se ocat počne redovito konzumirati.

4. Može utjecati na probavu

Probava je također nešto što moraš imati na umu kod konzumiranja jabučnog octa - naime, može izazvati mučninu i žgaravicu. Ako imaš bilo koji od ovih simptoma, najbolje je smanjiti količinu octa koji uzimaš.

5. Kako djeluje na lijekove koje uzimaš

Kao i svaki novi i nesvakidašnji dodatak prehrani i ocat može biti kontraindiciran nekim lijekovima. Ako si na nekoj medikamentoznoj terapiji popričaj prvo s liječnikom o tome možeš li redovito uzimati veće količine jabučnog octa.

via GIPHY

6. Djeluje protiv mikroba i gljivica

Kada se koristi lokalno, jabučni ocat može imati jako antimikrobno i antifungalno djelovanje, na primjer dobro djeluje na uklanjanje akni, liječi gljivice i infekcije unutarnjeg uha. To vrijedi i za naš probavni sustav. Sprječava rasta štetnih bakterija i gljivica koje se nalaze u njemu te tako poboljšava i naš imunološki sustav.

7. Ipak, ocat nije probiotik

Jabučni ocat je fermentiran stoga ga često znaju staviti pod istu kapu s probioticima, međutim za poboljšanje zdravlja crijeva bolje je jesti fermentiranu hranu s većim sadržajem probiotika. To uključuje redovito konzumiranje sirovog kiselog kupusa, jogurta, tempeha i kombuče.

Life&style Ovih 8 stvari nikada ne smiješ raditi dok konzumiraš jabučni ocat

8. Vjerojatno ti neće pomoći da smršaviš

Jabučni ocat ima mnoge blagodati, ali kažu liječnici da ne postoje dokazi koji govore da može biti koristan za mršavljenje. Neki čak idu tako daleko da tvrde da je jedini način na koji mi mogao djelovati na skidanje kilograma taj što će izazvati mučninu u želucu pa nam neće biti do jela...

 

Posjeti Miss7.24sata.hr