7 znakova da tvoje tijelo zapravo ne podnosi gluten i da ti šteti
- Većina žitarica sadrži gluten, ali ga osim u kruhu, tjestenini, mueslima ima i u drugim namirnicama
- Većina ljudi koja ima netoleranciju na gluten to ni ne zna, a on radi štetu tijelu
- 7 je simptoma koji upućuju na to da ne probavljaš dobro gluten, a ako još nisi sigurna, možeš i sama napraviti probu i vidjeti kako stvari stoje i prije testiranja
Gotovo 60 bolesti je, kažu, povezano s konzumacijom glutena, proteina koji sadrže žitarice poput pšenice, raži, zobi, ječma od kojih se većinom rade kruh, peciva, tjestenine, muesli, kaše koje svakodnevno jedemo. Misliš li da nisi osjetljiva na gluten i nemaš netoleranciju na gluten (alergija je drugo, da imaš alergiju znala bi to jer su reakcije mnogo žešće, čak i po život opasne) možda spadaš u onih 99% ljudi koji muči taj problem, ali to ni ne znaju. Navodno je i do 15 posto ljudi (podaci za SAD) intolerantno na gluten, no samo mali broj ima dijagnosticiran problem.
Testiranjem osjetljivosti na ovaj protein to se može i dokazati, no i prije toga ćeš vjerojatno imati neke simptome koji na to ukazuju. Ovih 7 znakova mogli bi biti pokazatelj da se trebaš oprostiti od namirnica koje sadrže gluten.
1. Probavni problemi
Možeš imati jedan ili više ovih simptoma: nadutost, zatvor (posebno je jako izražen kod djece koja odmah dobiju zatvor kad jedu gluten), proljev.
2. Keratosis pilaris ili pureća koža
Imaš li tzv. pureću kožu na stražnjoj strani nadlaktica to može značiti da ili patiš od manjka vitamina A, od manjka masnih kiselina, ali može biti i pokazatelj da tvoj organizam ne probavlja dobro gluten.
3. Umor
I to ne samo fizički nego psihički - neki ljudi opisuju da im je um "zamagljen" i ne mogu jasno razmišljati nakon konzumacije glutena. Često im bude dijagnosticirana fibromijalkija ili kronični umor, a liječnici ne uspjevaju pronaći pravi uzrok - gluten.
4. Autoimune bolesti
Ako imaš neku od autoimunih bolesti poput psorijaze, ulceroznog kolitisa, lupusa, multiple skleroze ili sklerodermije mogla bi biti netolerantna na gluten.
5. Hormonalna neravnoteža
Kod nekih žena kod kojih se ne može otkriti uzrok neplodnosti, netolerancija na gluten bi mogla biti objašnjenje. Problem policističnih jajnika te predmenstrualni sindrom povezani su se hormonalnom neravnotežom.
6. Promjene raspoloženja
Depresivna stanja, tjeskoba, čak i poremećaj pozornosti mogu biti povezan s alergijom na gluten.
7. Upalni procesi
Preosjetljivost na gluten može također rezultirati oticanjem ili upalom zglobova, koljena, kukova, prstiju.
Želiš li napraviti kućni "test" na osjetljivost na gluten, izbaci sve namirnice koje ga sadrže iz prehrane na dva tjedna, a zatim ih ponovno vrati na meni. Prati kako si se osjećala dok si ih jela, a kako dok si izbjegavala gluten. No, da bi se on sasvim isčistio iz tjela treba i više vremena, čak više od mjesec dana. Ako možeš, pokušaj ga radije izbaciti u tom dužem razdoblju iz prehrane. Jasnije ćeš vidjeti razliku u zdravlju ako ona postoji.
POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA