7 zdravih namirnica koje su zapravo samo naoko zdrave, a ne moraju to biti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Više manje svi znamo što su zdrave, a što nezdrave namirnice
  • Ipak, i tzv. zdrava hrana može u sebi kriti neke opasnosti, najčešće zbog dodanih sastojaka
  • Izbor na dućanskim policama je velik pa treba pročitati sastav proizvoda koji kupujemo

Pitanje je osvještenosti o vlastitom zdravlju što jedemo i koliko obraćamo pozornosti na kvalitetu namirnica koje konzumiramo. Posljednih godina sve više ljudi trudi se jesti zdravo, ne samo u smislu vrste namirnica već i njihova porijekla. Osvjestili smo koliko je voće i povrće važno konzumirati u većim količinama, kako meso i životinjske masnoće nije dobro imati u svakom obroku, da je prirodna ili bio hrana bolja od industrijske... No industrija hrane nam koji puta otežava da izaberemo ispravno. A koji puta nas i navodi na mišljenje da je zdravo nešto što zapravo nije. Koja hrana može biti loša za zdravlje, unatoč tvrdnji da je zdrava?

LIFESTYLE Evo zašto prije i poslije posla ne bi trebala odgovarati na mailove

1. Maslinovo ulje

Maslinovo je jedno od najzdravijih ulja. No, na žalost ljudi najčešće zaboravljaju da se većina njegovih dobrobiti nalazi samo u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Ostala mogu sadržavati precesirana ulja s manje nutrijenata, ali i kemikalija. Zdravo je pojesti tri žlice maslinovog ulja dnevno, ali samo onog ekstra djevičanskog. 

2. Losos

Losos je sjajan izvor zdravih masnoća i omega-3 masnih kiselina. Na žalost, losos iz uzgoja također sadrži i pesticide koji nisu poželjni. Iako su neke zemlje postrožile kontrolu hrane i pesticida, povećana potražnja za "zdravim" lososom dovela je do sve većeg broja lososa u uzgajalištima što pak stvara idealne uvjete za život morskih ušiju, nametnika na ribama. Kako bi ih se uništilo, u ribogojilištima pak koriste sve više kemikalija. Ako se ne želiš odreći finog komada lososa trebala bi provjeriti njegovo porijeklo (možemo li to uopće?) i kupovati samo onaj divlji. Hmmm.

3. Tuna

Španjolske vlasti su preporučile da djeca ispod 10 godina starosti ne jedu meso tune ni u kojem obliku - zbog visokih koncentracija žive u tunjevini. Da podsjetimo, živa je toksični metal koji može biti povezan s neurološkim, probavnim i bolestima imuno sistema. Ograniči konzumaciju tune. Konzumiraj više ribe iz lokalnih i provjereno čistih voda. 

4. Granola 

Ovisno o receptu, granola (hrskavi muesli) može biti zdrava ili manje zdrava, ponajprije zbog visokog sadržaja šećera. Najčešće joj je dodano i suho voće što nije nezdravo, dapače, ali znači još šećera. Također med koji koriste komercijalni brendovi može biti visokoprocesiran odnosno skrivati zaslađivače ili čak  kukuruzni sirup (napravljen od kukuruznog škroba i različitih količina maltoze i oligosaharida). Najbolje je napraviti granolu kod kuće, bez šećera i s kvalitetnim medom. Ako je kupuješ, provjeri sastav proizvoda. A na veličinu porcije pripazi, bez obzira jesu li muesli domaći ili iz trgovine. 

5. Kruh od integralnog brašna  

Kruh ima podosta kalorija i malo vitamina, čak i vlakana. Bijeli kruh zna po jednoj kriški sadržavati 3 grama šećera, ali onaj načinjen od punozrnatog brašna čak i više - šećer se zna dodavati da se prikrije gorkasti okus integralnog brašna. Kruh je zdrava namirnica i potreban u prehrani, no ne treba ga jesti u velikim količinama i ne onaj kojem je dodan šećer. Provjeri sastav, posebno industrijskih kruhova pakiranih u vrećice i narezanih na šnite. 

Grickalice nisu grijeh Koliko loše hrane dnevno zapravo nije uopće tako loše pojesti? Ili tako nekako...

6. Voćni sokovi

Voćni sokovi već se desetljećima propagiraju kao jednako zdrava zamjena za konzumaciju voća. No većina kupovnih sokova ima mali udio voća i dosta dodanog šećera po čemu mogu doći i u rang gaziranih pića. Dakle, više praznih kalorija i manje vitamina. Čak i kad je sok napravljen od 100% voća što je svakako zdravije, stvar nije ista kako kad jedemo voće. Nedostaju tako vlakna, a koncentracija šećera, makar prirodnih, je viša nego kad jedemo voće.

7. Mlijeko

Mlijeko sadrži korisne nutrijente kalcij i vitamin D, no ako ga piješ u većim količinama, možda prekoračuješ dnevno preporučeni unos kalorija. Još ako jedeš i znatne količine mesa i jaja, takva prehrana nije idealna za zdravlje. Zadrži se na nekoj razumnoj količini mlijeka koje konzumiraš svaki dan, a ima i drugih izvora proteina, vitamina D i kalcija.   

Posjeti Miss7.24sata.hr