7 zalogajčića sa stola koji su opasni za psa - neki ga mogu i ubiti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ma, kad me tako gleda! Tko mu ne bi dao komadić kolača, krumpir iz tanjura, koricu kruha?

  • Naravno, svojim molećivim pogledom pas će nažicati svašta sa stola, to znaju svi vlasnici

  • Ipak, ljudska hrana može biti jako štetna za njihovo zdravlje. Koje su namirnice najopasnije?

Često se čini da nema veće pseće sreće nego kad mi jedemo pa malo damo i njemu. Ma kakvi dehidrati, ma kako skupi bili i ma kakve fine namirnice sadržavali (losos, divlji vepar, sob, borovnice, brusnice, da nabrojimo samo neke koje nalazimo u modernim hranama, nutricionistički savršeno izbalansiranima za psa), nema njima do ljudske hrane. Naravno, pas ne može razmišljati o posljedicama koje ona može po njega imati. Zato su tu vlasnici, da odole tom slatkom pogledu ma kako teško bilo. Nećemo nabrajati alkohol, kavu, limun, čili, vino - to vjerojatno ne bi ni dala psu, ali ove namirnice bi mogla...

BEAUTY Proljetna beauty rutina: jednostavni koraci za besprijekornu kožu lica

1. Čokolada

Čokolada sadrži teobromin, stimulans sličan kofeinu koji je za pse otrovan. Koliko ga ima u čokoladi ovisi o vrsti čokolade, a utječe na crijeva, srce, centralni živčani sustav i bubrege psa, a znaci trovanja (povraćanje, proljev, nemir, hiperaktivnost, grčenje i drhtavica) javljaju se 4 - 24 sata nakon što je pojeo čokoladu.

2. Sol i slane grickalice

Velike količine soli izazvat će žeđ i učestalo mokrenje ili čak trovanje natrijevim ionima. Znaci da je pas pojeo previše soli su povraćanje, proljev, potištenost, tremor, povišena temperatura, grčenje mišića pa čak i smrt. Nikad mu ne daj jako slane grickalice poput čipsa, kokica, slanih štapića.

3. Luk i češnjak

Ovo povrće može izazvati iritaciju želuca i crijeva te posljedično dovesti do oštećenja crvenih krvnih zrnaca i anemije. Mišljenja oko češnjaka su podijeljena, neki ga preporučuju davati psu kao prirodnu obranu od krpelja, a ima ga i u nekim vrstama hrane za pse. No, luk je posebno toksičan i to u svim oblicima, sirov, kuhan, u prahu, a znaci trovanja javljaju se nekoliko dana poslije konzumacije. Zato pas ne smije jesti ni ostatke kuhane hrane u kojima ima luka.

Inteligencija pasa 5 dokaza da je tvoj pas jaaaako pametan i zapravo te vrti oko malog prsta

4. Pljesnivi sir i plijesan općenito

Kruh i mliječni proizvodi koji su se upljesnivili sadrže mnoge toksine od kojih se pas može razboljeti. Pljesnivi sirevi popur roqueforta i gorgonzole su dvostruko opasni: osim što su kao mliječni proizvod psu teško probavljivi, a masnoća u njima izaziva proljev i mučninu, sadrže i substance roquefortin C na koju su psi posebno osjetljivi. Osim želučanih tegoba mogu izazvati tremor, grčenje mišića i visoku temperaturu ako pas pojede mnogo toga. Morat ćete hitno veterinaru.

5. Tijesto s kvascem

Kvasac može uzrokovati nadutost u probavnom sustavu što može biti bolno, a čak i sasvim blokirati probavu. Možeš mu ponekad dati komadić kruha kao poslasticu, ali nikad puno. I nikad ne smije pojesti tijesto koje se upravo diže.

6. Grožđe i grožđice

Ne zna se što točno u ovom voću šteti psima, ali može izazvati zatajenje bubrega, posebno u onih pasa koji već imaju zdravstvene probleme.

Kućni ljubimci Psi više slušaju žene i bolje se razumiju s njima, otkrila su istraživanja

7. Ksilitol

Ksilitol ili šećer od breze je zaslađivač koji se koristi u mnogim prehrambenim proizvodima, slatkišima, žvakačim gumama, industrijskim kolačima i keksima, zubnoj pasti. Strukturno je sličan bijelom šećeru, ali je to zapravo šećerni alkohol. Može izazvati otpuštanje inzulina i zatajenje jetre. Znaci trovanja su povraćanje, letargija i gubitak kordinacije, a mogu progresirati do napadaja s grčenjem cijelog tijela. Povišeni jetreni enzimi i zatajenje jetre pokazat će se kroz nekoliko dana.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr