7 važnih savjeta za savršen quiche plus recept renomirane kuharice Julie Child
- Quiche je jelo koje rijetko tko ne voli, posebice zato jer ga se može puniti različitim sastojcima i prilagoditi svačijem ukusu
- Međutim, ovaj francuski specijalitet izbjegavaju čak i neki kuhari jer ga smatraju zeznutim za napraviti
- Na stranici Marthe Stewart našli smo savjete uz koje bi trebala bez problema usavršiti ovo jelo, a donosimo i ukusan recept renomirane Julie Child!
Quiche je u Francuskoj klasična poslastica koja je osvojila i ostatak svijeta. Svilenkasta krema od jaja sadrži slani nadjev koji može sadržavati stvarno svašta, od slanine do poriluka, brokule, jaja, svježeg sira, ili u vege varijanti, dimljenog lososa. Sve s puno maslaca, kako to francuska kuhinja (i Julia Child također) nalažu. Njam! Može se jesti za marendu, ručak ili večeru. No, dok u njemu uživaju mnogi, također ga mnogi i izbjegavaju raditi jer smatraju kako je riječ o jelu koje se lako može zeznuti. Na stranici Marthe Stewart, gdje rado zavirimo po kulinarske savjete, našli smo 7 savjeta za savršen quiche nakon kojih se nećeš bojati upustiti u avanturu pripreme ove poslastice.
Osiguraj da tijesto bude čvrsto
Najveći neuspjeh s quicheom je kada ti krema procuri kroz tijesto. Kako bi to spriječila, koristi čvršće tijesto za quiche, a koristi se prhko tijesto. No ako je kora previše hrskava i drobi se, stvorit će se sitne rupe što će dovesti do curenja.
Sir je opcionalan
U svojoj domovini (sjeveroistočna Francuska), quiche se obično ne radi sa sirom niti je nužno potreban, iako ga mnogi koriste u svojim receptima. Sir će samo previše opteretiti nadjev, dok bez njega on ostaje nježan i svilenkast.
Nadjev
Baza za nadjev je smjesa od izmućenih jaja, mlijeka ili vrhnja. Bez obzira odlučiš li se za sir ili ne, nemoj pretjerivati s njim. Potreban je dobar omjer tijesta i nadjeva. A najbolji način za dodavanje ostalih sastojaka (slanina, povrće) je da ih staviš na tijesto, a zatim zaliješ smjesom od jaja. Druga je opcija nakratko u pećnici (5 minuta) peći tijesto sa smjesom jaja, milijeka/vrhnja, uzvaditi i onda druge sastojke posipati povrh nje.
Pažljivo izaberi tavu
Kalup za pitu tradicionalni je izbor za quiche, ali korištenje klasičnog okruglog kalupa za tortu, s oprugom jer će ti dati više mjesta za nadjev tako da on može biti mnogo obilniji. Najsigurnija je opcija isprobati oboje i vidjeti koja ti najbolje odgovara.
Tijesto pripremi ranije
Quiche je najbolje poslužiti topao ili na sobnoj temperaturi, ali tijesto možeš napraviti i do tri dana ranije, a ispeći ga dan unaprijed. Na ovaj način ćeš u završnici imati manje posla oko quichea i super je sistem ako imaš goste jer je dovoljno da koji sat ranije samo napuniš quiche i ostaviš ga malo da miruje.
Carbonara, ali na francuski način - svi vole ovo jelo prema receptu Marthe Stewart
Pečenje i hlađenje
Stavi kalup za quiche na lim iz pećnice prije nego što ga staviš peći. To će pomoći da se toplina bolje rasporedi i quiche ravnomjerno peče, a eliminira se i mogućnost da nadjev iscuri po pećnici. Također, nikada nemoj rezati quiche dok je još vruć iz pećnice. Ostavi oko sat vremena da se ohladi; tada će još biti topao i spreman za posluživanje.
Quiche možeš podgrijati
Iako ne bismo preporučili da quiche napraviš prije i da ga ponovno zagrijavaš za posluživanje, quiche možeš podgrijati ako ti ostane. Krema će se dobro držati, no korica će s vremenom postati sve vlažnija. Međutim, toliko je dobrog okusa da ti to sigurno neće smetati!
Quiche Lorraine po receptu Julie Child
Julijinu verziju quiche Lorraine svakako moraš imati u svojoj bilježnici s receptima, a jednom kad ga savladaš moći ćeš se igrati sa sastojcima.
Sastojci:
Za koru:
270 g brašna
1/4 žličice soli
1 prstohvat šećera
110 g maslaca
35 g margarina
1 jaje
Za punjenje:
170 g slanine
2 jaja
360 ml vrhnja za kuhanje
1/2 žličice soli
Mljeveni muškatni oraščić
Mljeveni papar
Priprema:
1. Najprije pripremi tijesto. U posudi pomiješaj brašno, sol i šećer te dodaj maslac i margarin nasjeckan na kockice. Rukama umiješaj kockice u brašno tako da dobiješ mrvičasto tijesto te zatim dodaj nekoliko žlica hladne vode kako bi mrvice povezala u tijesto.
2. Tijesto prebaci na glatku pobrašnjenu površinu i nekoliko puta premijesi. Oblikuj ga u kuglicu i umotaj u plastičnu foliju te stavi u hladnjak na dva sata.
3. Nakon dva sata tijesto izvadi iz hladnjaka, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi u krug promjera 35 cm te ga prebaci u kalup za pite. Višak tijesta koje visi na rubovima ukloni kako ne bi zagorjelo, a na dnu pite vilicom izbodi rupice. Quiche prekrij aluminijskom folijom te na nju dodaj utege ili suhi grah kako bi dno ostalo ravno. Pitu tako peci 20-ak minuta.
4. Nakon 20 minuta tijesto izvadi iz pećnice te ukloni aluminijsku foliju i utege ili grah. Koru premaži izrađenim jajetom i peci još dvije do pet minuta.
5. Za punjenje najprije nasjeckaj slaninu na kockice i prebaci u lonac. Špek prelij hladnom vodom i zakuhaj do vrenja te kuhaj oko pet minuta, zatim ga procijedi i vrati u lonac bez vode i peci dok ne bude hrskav. Hrskavi špek rasporedi po kori.
6. U posebnoj posudi izradi jaja, vrhnje za kuhanje i sol te dodaj malo muškatnog oraščića i papra po želji. Smjesu izlij u koru preko špeka i sve zajedno peci 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva. Pitu posluži toplu ili na sobnoj temperaturi.