7 fantastičnih jela sa smrznutim špinatom (koja će pojesti čak i oni koji ga ne vole)

shutterstock Omlet sa špinatom
Vidi originalni članak
  • Ljudi imaju odnos ljubavi i mržnje sa špinatom na mlijeku, jednostavno ili ga voliš ili mrziš 
  • Bez obzira naboraš li nos pri pogledu na zeleni list ili svaki tjedan kupuješ jumbo vrećicu, ovi će ti recepti zauvijek promijeniti pogled na ovo povrće
  • Smrznuti špinat ima zavidnu količinu hranjivih tvari, pa pogledaj kojim sve maštovitim jelima možeš dodati ovo zeleno povrće

Špinat je poznat kao Popajevo omiljeno povrće koje onima koji ga jedu daje herkulovsku snagu. Čak i ljubitelje povrća ponekad može biti teško nagovoriti da ga jedu (da ne spominjemo koliko je katkad teško natjerati dijete ili izbirljivog partnera da ga pojedu) no on će u prehranu unijeti pristojnu dozu zelenila. Upravo zbog toga uvijek je dobro imati pri ruci vrećicu smrznutog špinata.  

Jedna šalica smrznutog špinata ima više od četiri puta veću količinu hranjivih tvari - poput vlakana, željeza i kalcija - od šalice svježeg špinata, a spas je i u onim danima kada ladica za povrće sadrži tek uveli peršin i pokisle tikvice. Podijeliti ćemo s tobom neke kreativne načine korištenja smrznutog špinata koje možda još nisi isprobala.  

1. Pomiješaj ga sa svježim sirom i razmaži po lisnatom tijestu

Ako obaožavaš lisnato tijesto, sada ga možeš obogatiti i špinatom. Odmrzni smrznuti špinat i iscijedi vodu prije nego ga pomiješaš s nekoliko žlica svježeg sira. Zatim ga stavi u pećnicu na 10-15 minuta, dok lijepo požuti i gotovo. Možeš lisnato izrezati na male kvadrate ili trokutiće i imaš savršenu poslasticu.

Life&style Nemoj bacati kore od oguljenog krumpira! Pogledaj kako da od njih napraviš prefino jelo

2. Dodaj ga u bilo koji umak

Ako radiš špagete s popularnim bolognese umakom, možeš mu dodati malo špinata. Jednostavan curry umak: dodaj mu smrznuti špinat. Mogućnosti je bezbroj, možeš ga dodati čak i u marinara umak. Ubaci ga ravno u lonac pri dodavanju glavne tekućine (poput rajčice) i pusti da se otopi u umaku, dodajući pravi izvor vitamina.

3. Napravi lagani omlet od špinata

Subota je ujutro i, budući da još nije nedjelja, željna si zdravim početkom započeti dan. No, budući da je vikend, ponestaje ti namirnica i ne želiš se odvažiti na neke nove. Ovo je vrijeme kada te čeka zamrznuti špinat u zamrzivaču i mijenja igru. Lagano ga otopi u tavi s malo maslinovog ulja, pa prelij s dva umućena jaja, poprskaj mlijekom i dobro začini. Peci nekoliko minuta, preklopi i preokreni. Dodavanje sira ili nekoliko komadića rajčice dobro funkcionira uz ovaj omlet.

Jesi li isprobala hrskavi obrnuti omlet? Ovaj jednostavni recept oduševio nas je na prvu

4. Ubaci ga u juhu 

Ako trebaš napraviti juhu za brzinski ručak možeš je upotpuniti dodavanjem smrznutog špinata. Dobro funkcionira s juhom od kostiju ili s onim brzo gotovim juhama koje svi kupujemo kad ne želimo kuhati.

5. Njime obogati pizzu

Da, smrznuti špinat je izvrstan na pizzi! Odmrzni ga, ocijedi tekućinu i dodaj ga uobičajenim domaćim dodacima za pizzu. Ako želiš probati nešto drugačije, špinat je odličan za bijelu pizzu - razmisli o spoju raznih sireva i špinatu, bez rajčice. Ukusno!

6. Pire krumpir sa špinatom

Možeš dodati smrznuti špinat u svoj krumpir kako bi poboljšala količinu hranjivih tvari. Najbolje funkcionira kada se prije odmrzne, ili možeš ubaciti špinat da se prokuha zadnjih 30-60 sekundi kuhanja krumpira ako nemaš dovoljno vremena za odmrzavanje. 

Dodavanje smrznutog graška također je sjajno! Očito je da je izdašna količina maslaca i dobra količina začina sa soli i paprom ono što čini pire krumpir tako dobrim - nemoj preskočiti ovaj korak!

Life&style Talijanski recept: 'Pasta e Fagioli' juha je koja će izmamiti osmijehe u kišne dane

7. Quesadille od špinata

Ovo je popularno jela za djecu i odrasle. Naribaj jednu ili dvije omiljene sorte sira i pomiješaj ih s malo odmrznutog smrznutog špinata (iscijedi višak tekućine). 

Stavi tortilju od brašna u suhu tavu i prelij je svojom mješavinom, prije nego što staviš drugu tortilju da je zapečati. Peci oko pet minuta ili dok ne dobije zlatnu boju, a sir se počne topiti, a zatim okreni i peci još tri minute. Izreži na trokute i posluži odmah.

Posjeti Miss7.24sata.hr