6 super stvari koje smokva čini tvom tijelu

Instagram @haileybieber
Ovo voće ili voliš ili ne, nema između, no ono je iznimno dobro za tvoje zdravlje
Vidi originalni članak

Smokvu još zovu i rajsko voće Mediterana. Njezini ljekoviti dijelovi su plod, mliječni sok, list i kora drveta. Suha verzija smokve smatra se superhranom koja nam je dostupna tijekom cijele godine, ali teško može nadmašiti sočne plodove koja se na našim prostorima uzgaja već tisuće godina. Sirove smokve sadrže do 80 posto vode, a s obzirom na to da u nutricionističkom smislu smokva stimulira energiju, najbolje ju je jesti ujutro. 

1. SMANJUJE KRVNI TLAK 

Smokve su sjajan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Mineral kalij nam je slabo dostupan u hrani, a neophodan nam je za funkcioniranje organizma. Veliki broj ljudi pati od manjka kalija zbog pojačane konzumacije soli. 

2. POMAŽE PRI MRŠAVLJENJU

Dobar je izvor prehrambenih vlakna koja poboljšavaju probavu i duže nam daje osjećaj sitosti, pa tako pomaže pri gubitku kilograma. Smokva u svom sastavu sadrži veću količinu topljivih i netopljivih vlakana nego ostalo voće. Topljiva vlakna utječu i na smanjivanje kolesterola u krvi.U 100 grama smokve nalaze se samo 74 kalorije. 

3. SNIŽAVA ŠEĆER U KRVI

Smokvini listovi snižavaju šećer u krvi. Listovi se mogu koristiti osim u pripremi raznih jela i u pripremi čajeva. Neka istraživanja su pokazala da smokva pomaže u reguliranju šećera kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 1. 

4. POMAŽU KOD DOBROG RASPOLOŽENJA 

Sadrže veliku količinu vitamina B kompleksa koji našem tijelu daje energiju, osigurava elastičnost kože i snažne mišiće. Još jedna dobrobit vitamina B kompleksa je da pospješuje rad mozga i samim time koncentraciju i pamćenje te poboljšava cjelokupno naše raspoloženje. Ako su nesanica i PMS rezultati tvog nezadovoljstva, smokva zbog velikog sadržaja magnezija, može pomoći. 

5. POMAŽE KOD BRADAVICA

U narodnoj medicini smokve se smatraju izvrsnim pomoćnicima kod problema s izraslinama na koži kao što su bradavice i kurje oči. Dovoljno je da polovicu svježeg ploda prisloniš na mjesto na tijelu gdje se problem nalazi, ostaviš preko noći, a ujutro ispereš vrućom vodom. Nakon toga uklanjanje problema ide lakše, a po potrebi postupak možeš ponoviti i do 5 puta. 

BRZA PROBAVA Loša probava? Ovih 10 namirnica pomažu kod zatvora

6. SADRŽE BOGATSVO VITAMINA I MINERALA

Visoka koncentracija glukoze i fruktoze predstavljaju zdraviju zamjenu za bijeli, industrijski šećer. Sadrže puno željeza, fosfora, kalcija, kalija, magnezij, vitamin B6, E, C, te vitamin A. Bogate su i beta- karotenom pa je preporučljivo jesti smokve nekoliko dana prije sunčanja.  Sadrži visok udio vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i kod detoksikacije. 

Posjeti Miss7.24sata.hr