6 navika koje pogoršavaju menstrualne tegobe

Thinkstock / Spencer Davies
Kao da grčevi i bolovi nisu dovoljno neugodni – često si (nesvjesno) još pojačamo muke
Vidi originalni članak

Grčevi, migrena, napadaji gladi i plača – sve su to normalne pojave kad krene mjesečnica. A mi si ponekad – kao da nam nije dovoljno loše – same dodatno zagorčamo… 

1. Ljenčarenje 

Da, ležanje na kauču ili u krevetu te minimalno kretanje upravo je ono što želi naša menstruacija. Nažalost, to je za većinu nas loše. Jer, kao što je uvijek govorila naša profesorica tjelesnog, kretanje je (koje pojačava cirkulaciju) najbolje i najjednostavnije ljekovito sredstvo protiv menstrualnih bolova. 

2. Čokolada 

Naša najdraža pratiteljica čokolada za vrijeme divljanja hormona nažalost ne čini ništa dobra našem tijelu. Dapače – čokolada  svojim kiselinama pogoršava grčeve te može uzrokovati bolnu nadutost. 

3. Kava 

Kava sužuje krvne žile, a to ometa krvotok te čini bolne grčeve još bolnijima. Dakle – koliko je god to moguće – prste dalje od kofeina za vrijeme mjesečnice. 

OVO JE ZANIMLJIVO... OVIME možeš skratiti trajanje mjesečnice!

4. Stres 

Psihički stres može jako utjecati na naše tjelesno stanje. Glavobolja, bolni grčevi i još bolnija menstruacija mogu biti rezultat. 

5. Alkohol

Jedno ili dva pića previše našem tijelu mogu napraviti puno štete. Pretjerana konzumacija alkohola može pogoršati i onako neugodne grčeve i bolove. 

SEKS ZA VRIJEME MENSTRUACIJE Seks za vrijeme menstruacije? Ovih 6 stvari se svima dogode

6. Premalo sna 

Nedostatak sna može uzrokovati velik stres te se negativno odraziti na mjesečnicu. 

Posjeti Miss7.24sata.hr