5 stvari koje će se dogoditi u tijelu ako prestaneš jesti meso

Thinkstock / Spencer Davies
Jesu li veganke ili vegetarijanke doista zdravije? Trebamo li doista meso za uravnoteženu prehranu? Što se zapravo događa s našim tijelom kad kažemo mesu „zbogom“?
Vidi originalni članak

Svinje nagurane u mali prljavi prostor u kojem gaze jedna po drugoj, pilići koje bacaju u drobilicu – mnogi ne žele više podržavati mesnu industriju te mijenjaju prehrambene navike. Dakle – život bez mesa! Međutim, što to znači za naše zdravlje? Otkrit ćemo ti pet stvari koje će se sigurno dogoditi… 

1. Lakše ćeš smršavjeti 

Istraživanje provedeno na Institute for Clinical and Experimental Medicine u Pragu otkrilo je sljedeće: tko se odrekne mesa, ne samo da će brže smršavjeti, nego će poboljšati izmjenu tvari u organizmu, a mišićna masnoća će se više reducirati nego kod nevegetarijanske prehrane. U okviru istraživanja su sudionici „mesojedi“ smršavili u vremenskom razdoblju od 12 tjedana 3,2 kilograma, a vegetarijanci čak 6,2 kg. Ali, sve one koje sanjaju da će zbog vegetarijanske prehrane doći do tijela iz snova, nažalost moramo razočarati: ispitanici su se za vrijeme posebnog režima prehrane bavili intenzivno spotom. 😉 

2. Produžuje se očekivani životni vije

Tko se odrekne mesa, dobije dvostruku nagradu: smanjuje se rizik od karcinoma te od infarkta. 
Crveno meso je Međunarodna istraživačka agencija za istraživanje raka označila kao: „vjerojatno potiče nastanak karcinoma“. I znanstvenici sa američkog National Cancer Institute zaključili su da velika konzumacija crvenog mesa (svinjetine, govedine i janjetine) povećava rizik od karcinoma debelog crijeva za 25 posto. Istovremeno raste rizik od karcinoma pluća za 20 posto, ali i rizik od raka jednjaka i jetra 20 do 60 posto. 
U okviru takozvanog EPIC-istraživanja znanstvenici sa Sveučilišta Oxford otkrili su da vegetarijanci rjeđe doživljavaju srčani infarkt od „mesojeda“. Razlog tome su manje razine masnoća i kolesterola u krvi – koji su manje upravo zbog vegetarijanske prehrane. 
Međutim, mora se napomenuti da je – prema istraživanju – najzdravija prehrana ona u kojoj se povremeno jede meso, a ljude koji malo jedu meso nazivaju se „umjereni vegetarijanci“. 

3. Poboljšat će ti se crijevna flora 

Vegetarijanci, a osobito vegani, imaju više različitih zaštitnih vrsti crijevnih bakterija. „Smanjena količina raznih upala može biti najvažniji dokaz za to da veganske crijevne bakterije imaju zaštitničke zdravstvene prednosti“, napisali su znanstvenici Sveučilišta New York. Dakle, onaj tko pati od nadutosti ili zatvora, može iskušati vegetarijansku prehranu. 

4. Bolje ćeš mirisati 

Vegetarijanci bolje mirišu od „mesojeda“. To su otkrili znanstvenici sa Sveučilišta u Pragu. „Rezultati ponovljene analize pokazali su da je miris ispitanika koji su iz prehrane izbacili meso bio znatno atraktivniji, ugodniji i manje intenzivan“, kažu znanstvenici. „To vodi do zaključka da konzumacija crvenog mesa ima negativan utjecaj na stvarni tjelesni miris.“ 

5. Nedostatak B-vitamina 

A sada smo došli i do gotovo jedinog nedostatka: meso nije samo važan izvor željeza, nego i sadrži brojne vrijedne mineralne tvari. Osim toga, meso je izvor važnog B-vitamina (poput B1, B2, B6 i B12) pa je jasno da su vegetarijanci u ovom slučaju „u minusu“ – naime, ljudsko tijelo bolje iskorištava „životinjsko“ željezo, a dovoljna količina vitamina B12 (koja je potrebna našem organizmu) nalazi se jedino u proizvodima životinjskog porijekla. Stoga kod mnogih vegetarijanaca nakon nekog vremena dolazi do simptoma manjka vitamina B12, ponekad tek nakon nekoliko godina. Nedostatak vitamina B12 ne smije se podcijeniti jer može uzrokovati slabokrvnost, smetnje u koncentraciji, oštećenje živaca i umor. Pošto nema sigurnih biljnih izvora vitamina B12, vegetarijanci i vegani moraju prije ili kasnije posegnuti za dodacima prehrani. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr