5 razloga zašto trebamo posjetiti ovogodišnji Vox Feminae Festival

Vox Feminae Festival
Vidi originalni članak
  • 16. izdanje Vox Feminae Festivala traje od 4. svibnja do 2. lipnja, a u fokusu je ženska povijest i sadašnjost, stvaralaštvo i kreativnost
  • Filmski program ovogodišnjeg izdanja održat će se od 23. svibnja do 2. lipnja u kinu Tuškanac, a ulaz na sve projekcije je besplatan
  • Donosimo ti 5 razloga zašto bi mogla posjetiti ovaj festival s prijateljicom, sestrom ili majkom

U tijeku je 16. izdanje Vox Feminae festivala koji traje do 2. lipnja, a ono što nas je najviše zainteresiralo je filmski program u kinu Tuškanac. Filmski program ovogodišnjeg izdanja počinje 23. svibnja, a ulaz na sve projekcije u kinu Tuškanac je besplatan. Pet filmskih ostvarenja na različite načine progovaraju o važnim temama: užitku, poziciji žene u umjetnosti, potrazi za identitetom te izrazito aktualnim pitanjem pozicioniranja žene u sferi majčinstva.

5 filmova - 5 važnih razloga zašto bi trebala povesti mamu, sestru ili prijateljicu na barem jedan od njih!

1. Sloboda kao ultimativni cilj svake žene 

Bez obzira što za tebe osobno značila sloboda, živjeti baš onako kako želiš, u skladu sa svojim vrijednostima i idealima je ono što bi trebalo biti pravo svake osobe, svake žene. Često to ne možemo ili mislimo da ne možemo ostvariti jer se osjećamo dužnima živjeti po nekim davno ustanovljenim društvenim pravilima i obrascima. Ako se i sama ponekad tako osjećaš, dođi pogledati film Tove koji će se prikazivati u ponedjeljak, 23. svibnja u 19 sati.

Radi se o intrigantnoj drami o kreativnoj energiji talentirane umjetnice i njenoj turbulentnoj potrazi za identitetom, žudnjom i slobodom. Smješten na kraj Drugog svjetskog rata u Helsinki, kroz lik slikarice Tove Jansson  i njen nekonvencionalni životni stil progovara o atmosferi nove umjetničke i društvene slobode.

2. Masturbiraš li dovoljno?

Ako te gore postavljeno pitanje šokiralo, to samo znači da o mastrubaciji ne govori(š)mo dovoljno. A trebali bi. Do kada će se žene sramiti nečega što je dio prirode svakog ljudskog bića? Ako ti je (još uvijek) neugodno otvoreno razgovarati o ovoj temi, možda te na to potakne baš ovaj dokumentarac o masturbaciji.

Četiri stiha samoužitka španjolski je dokumentarac koji govori o odnosu prema masturbaciji kroz vizure sedam žena i jedne nebinarne osobe. Svi oni otvoreno dijele vlastita intimna iskustva, istražujući sjećanja, emocije i transformacije vezane uz ovu temu, koja im je svima u različitim fazama života predstavljala tabu. Spomenuti film bit će prikazan u srijedu, 25. svibnja u 21 sat. 

3. Nauči više o drag kulturi

Drag kultura i danas izaziva upitnike nad glavama mnogih, posebice kod nas gdje su ovakvi performansi ipak stvar izuzetka. No, ako će tko to promijeniti, onda je to šarena ekipe okupljena pod imenom House of Flamingo.

Čopor pičića domaći je dokumentarac u režiji mlade scenaristice i autorice nekoliko kratkih filmova Paule Skelin i snimatelja, montažera i redatelja Luke Čižmaka. Autori dokumentiraju drag kolektiv House of Flamingo na njihovoj prvoj turneji nakon više od godinu dana izbivanja s pozornica. Kombinacijom snimki s nastupa u Splitu, Zagrebu i Puli, intimnih trenutaka povezivanja u backstageu te ispovjednih i iskrenih komentara članova kolektiva o svom queer i izvedbenom identitetu, film pruža jedinstveni uvid u njihove osobnosti, odnose i aspiracije. Čopor pičića bit će prikazan u petak, 27. svibnja u 21 sat, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom i članicama kolektiva. 

4. Inspiriraj se, a onda naljuti

...jer samo ljuta žena može promijeniti svijet. Unatoč vlastitu angažmanu i doprinosu, žene i njihovo stvaralaštvo i dalje je marginalizirano. Posljedice tog odnosa su poražavajuće - jesi li znala da se u muzejskim zbirkama nalazi samo 5 posto žena? 

Film Žene u povijesti umjetnosti istražuje mehanizme sustavnog brisanja talentiranih umjetnica i priča priču o potisnutoj ženskoj avangardi. Uz povjesničarke umjetnosti, kustosice i progresivne institucije koje se bore za veću zastupljenost umjetnica, ovaj dokumentarni film donosi njihove važne i inspirativne životne priče. Projekcija filma održat će se u utorak, 31. svibnja u 19 sati nakon čega će uslijediti razgovor s austrijskom kustosicom Sabine Fellner koji će voditi kustosica Martina Kontošić.

5. Ne, ne moraš biti majka!

Nedavno smo pisali o glumicama koje su javno progovorile o temi o kojoj se ne priča često - odluka za nemajčinstvom. Žene koje nisu majke često svoje 'nemajčinstvo' moraju opravdavati društvu koje majčinstvo doživljava kao dio prirodnog poretka, implicirajući da je odbijanje postati majkom neprihvatljivo.

Upravo o ovoj temi progovara i posljednji film na festivalu, američki dokumentarac I to mi je neki život (bez djece) čiji se naslov referira na nekadašnju popularnu teen seriju iz 90-ih. Zabavan, provokativan i vrlo aktualan, ovaj film nagrađivane filmašice i aktivistkinje Therese Shechter preispituje kulturalne narative koji oblikuju naše živote te potiče raspravu o tome tko ima kontrolu nad ženskim tijelima i životima.Film će biti prikazan u četvrtak, 2. lipnja u 19 sati, a nakon projekcije će se održati online razgovor s redateljicom.      

Vox Feminae Festival je međunarodni transdisciplinarni festival čiji je fokus promoviranje domaćih i inozemnih umjetnica/ka i skupina koje u svom radu propituju sraz suvremene umjetnosti, urbane te alternativne kulture i rodnih pitanja kao i rodno osviještenog društvenog angažmana.

Posjeti Miss7.24sata.hr