5 jako dobrih razloga zbog kojih ne treba guliti koru s jabuke

instagram @janko_popovic_volaric
Svi se sjećamo upozorenja kako bismo trebali guliti koru s jabuka, ali i nevoljkosti s kojom smo to činili. Čini se da je toj muci došao kraj. Znanost je dala mnogo razloga zbog kojih to ne bismo trebali činiti...
Vidi originalni članak

Još od ranog djetinjstva roditelji su nas upozoravali kako bismo trebali guliti koru s jabuke, a nama je baš to uvijek bio najslađi dio. Oni su nam, znajući za prisutnost pesticida, htjeli najbolje, ali ovo je 5 dobrih razloga zbog kojih ne bismo trebali guliti koru s jabuka. Stoga, ako ne možeš doći do neprskanih jabuka, pokušaj ih što temeljitije oprati (neki kažu da ih je bolje prati u vodi sa sodom bikarbonom).  

1. KORA OD JABUKE SADRŽI MNOGO VLAKANA

Jedna jabuka prosječne veličine sadrži čak 4,4 grama vlakana koji imaju važnu ulogu u probavnim funkcijama i izbacivanju štetnih tvari iz tijela. Ako toj istoj jabuci ogulimo koru, u njoj ostaje svega 2,1 grama vlakana. Dakle, 50 posto ostaje izgubljeno zajedno s korom, a preostala doza ne može zadovoljiti preporučenu dnevnu količinu vlakana koja iznosi 3 grama. 

2. VITAMIN C ''STANUJE'' U KORI

Svi već jako dobro znamo koliko je važan vitamin C. Štiti ljudsko tijelo na mnogim frontama i njegov doprinos općem zdravlju je neporeciv. U neoguljenim jabukama ima čak 8,4 miligrama vitamina C, a guljenjem jabuka njegov udio pada na 6,4 miligrama. Gubitak je, dakle, popriličan i, u sezoni gripa i prehlade, to je posljednje što ti treba. 

3. KORA GARANTIRA BOLJU FUNKCIJU PLUĆA

U kori od jabuke krije se kvercetin, spoj koji pozitivno utječe na funkciju pluća i pamćenje. Studije su pokazale kako osobe koje jedu 5 ili više jabuka tjedno imaju manje problema s disanjem, a kvercetin navodno pomaže i u borbi protiv Alzhaimera. 

4. KORA POMAŽE ODRŽAVANJU LINIJE

Sigurno si čula da jabuka pomaže održavanju linije. Jesi li se ikada upitala zašto je to mišljenje toliko široko prihvaćeno? Jabuka, naime, u svojoj kori sadrži ursoličnu kiselinu koja pomaže izgradnji mišića i pospješuje brže sagorjevanje kalorija. Dakle, ovo je ultimativni dokaz da jabuka pomaže pri mršavljenju. Shvati to ozbiljno!

5. KORA UBIJA STANICE RAKA

Na jednom američkom sveučilištu 2007. godine dokazana je tvrdnja koju znanstvenici slute već godinama - kora jabuke pomaže pri ubijanju stanica raka. To se posebice odnosi na rak jetre, debelog crijeva i dojke. Dakle, ako jedeš jabuku s korom više od 5 puta tjedno, tvoj rizik od oboljenja mogao bi malo pasti. 

Posjeti Miss7.24sata.hr