5 izvrsnih gastro odredišta u Sloveniji uz koja će prvomajski izlet biti savršen

Instagram @lela.design
Vidi originalni članak
  • Zbog svoje blizine (a osobito otkako nema više čekanja na granici), ali i nadasve bogate ponude, Slovenija je vrlo privlačno gastro odredište
  • Ako još nisi odlučila kamo ćeš za praznik rada, baci oko na ovih 5 odabranih restorana u Sloveniji koji nisu daleko od hrvatske granice
  • Osim gastro užitaka, većina ovih restorana okružena je predivnom prirodom, pa su idealni i za obiteljski vikend izlet

Dok su Brežice i okolica omiljeno odredište Zagrepčana (također i zbog blizine i jeftinijeg šopinga) koji uredno obilaze lokalne restorane, hiše i kmetije, izletnička meka su također i veći gradovi poput Ljubljane i Celja. Iz bogate ponude izdvojili smo pet restorana koje definitivno vrijedi posjetiti za prvomajske praznike. 

Life&style Proljetni predah u cvijeću: Slovenski arboretum Volčji Potok pravi je raj s više od dva milijuna cvjetova

1. Ošterija Debeluh, Brežice

Brežice su gradić od nekih osam tisuća stanovnika i nalazi se u blizini granice, nekoliko kilometara od Samobora. Lijep zamak i austrougarska arhitektura koja odiše mirnim gradićem čine lijep pejsaž za fine dining lokal vrhunskog chefa Jure Tomiča. Slobodno možemo reći kako je to već više od petnaest godina jedan od najomiljenijih restorana Zagrepčana u Sloveniji. Ošterija Debeluh je prije nekoliko godina dobila nagradu za najbolji servis u Europi.

Chef Jure Tomič je 2015. godine pobijedio na svjetskom prvenstvu u pripremi tjestenine na Barilla Pasta Word Championshipu. Neka od njegovih najpoznatijih jela su 'Debeluhova tortica', tj. goveđi tartar prethodno maceriran u hladnoj juhi od muškatnog oraščića, a poslužen s prepeličjim jajem. Zatim, je tu pobjednička pašta s mladim kozjim sirom i bučinim uljem, lokalna dimljena pastrva s pečenom kruškom i nenadmašna štrudla od borovica. Savjet: uzmi si dosta vremena, sigurno se nećeš kratko zadržati! 

2. Hiša Fink, Novo Mesto 

Hiša Fink nalazi se na doista predivnoj lokaciji. Naime, restoran se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Krke. Chef i vlasnik Damjan Fink, koji je svojedobno kuhao kod slavne Ane Roš, servira izvrsna jela, a definitivno treba izdvojiti jela od divljači i domaću pastrvu. Vinska karta će zadovoljiti i velike znalce.

Atmosfera u restoranu i okolici toliko je impresivna da ti neće smetati ni eventualna kiša. 

3. Turistična kmetija pri Martinovih, Brežice

Još jedno mjesto u Brežicama koje vrijedi posjetiti. Ovo prekrasno mjesto udaljeno je svega pola sata od Zagreba, a nudi jako dobru klasičnu tradicionalnu kuhinju. Majstorski pripremaju sva jela, a sve namirnice su iz vrta obitelji Martinov ili lokalnih proizvođača.

Kmetija pri Martinovih je smještena u drvenoj kući staroj oko 300 godina. Atmosfera je uistinu obiteljska, 'domaća'. I ambijent oko restorana je predivan, pogled puca na brežuljke i vinograde, sve je puno zelenila, a ako dolaziš s djecom, osobito će ih obradovati domaće životinje koje ondje žive. Cijene su također vrlo prihvatljive.

4. Stari pisker, Celje 

U centru Celja nalazi se genijalno mjesto za pojesti najsočniji gurmanski burger (vjerojatno najbolji u gradu i jedan od najboljih u Sloveniji). Zapravo, gostionica Stari Pisker pravi je raj za sve gurmane koji vole pojesti ozbiljan komad mesa. Isprobaj kraljev picanha steak koji možeš sama ispeći na stolnom žaru. Pripremi se na velike porcije i maksimalno uživanje u jelu.

5. Strelec, Ljubljana

Strelec chefa Igora Jagodica nalazi se u kuli Ljubljanskog Grada, a iz restorana puca pogled na grad i slovenske planine. Gosti mogu birati između nekoliko degustacijskih menija, s pet, sedam i devet sljedova. Restoran je ponosni nositelj Michelinove zvjezdice, što govori o kvaliteti jela i pića koja nude. Idealno mjesto za gurmanski doživljaj nakon šetnje Ljubljanom. 

Life&style Nacionalni park Una skriva nevjerojatne ljepote i savršeno je mjesto za prvomajski izlet

Posjeti Miss7.24sata.hr