5 ideja za izlete na kojima ćeš uživati, a ne koštaju mnogo

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Za vrućih ljetnih dana nema ništa bolje nego pobjeći u hlad i odmarati se u prirodi s obitelji, frendicama ili dečkom
  • Jednodnevni izleti na more pravi su osvježavajući predah od svakodnevice, no mi ti predlažemo da ovog ljeta posjetiš i neka genijalna mjesta na kopnu 
  • Donosimo savjete kako se pravilno pripremiti za izlet, koje namirnice trebaš ponijeti i što nikako ne smiješ zaboraviti

Gradska vreva i nesnosne vrućine odličan su motiv za planiranje vikend izleta u prirodi. Svjež zrak, planinarenje ili jednostavno šetanje samo su neki od razloga zbog kojih volimo maknuti se iz grada i provesti dan ispunjen zabavnim aktivnostima na otvorenom. Ako si među onima koji još nisu ništa isplanirali za nadolazeći vikend ili nemaš ideju kamo otići, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga za izlete na kopnu koji će te oduševiti. 3, 2, 1, jesi li spremna za bijeg od užarenoga gradskog asfalta?

1. Fužine

Fužine su živopisno mjesto u Gorskom kotaru udaljeno 130 kilometara od Zagreba, zbog čega su idealna destinacija za vikend izlet. Samo mjesto i okolicu krase mnoge kulturne i prirodne znamenitosti, od kojih su najpoznatije špilja Vrelo (čija se starost procjenjuje na od 3,5 do 4 milijuna godina), jezero Bajer, park dr. Franje Račkog, Svetište Majke Božje Snježne i crkva sv. Antuna Padovanskog. Ovaj biser Gorskoga kotara, smješten 730 metara nad morem, okružen je slikovitim planinama, stoljetnim šumama crnogorice i jezerima. Kao popularno turističko odredište, posjetiteljima nudi niz sportskih i rekreacijskih sadržaja, pa je zabava ondje zagarantirana. Trebaš li još razloga da Fužine staviš na svoju vikend listu?

2. Dvorac Trakošćan

Bajkoviti dvorac Trakošćan neizbježna je destinacija za sve ljubitelje povijesti i prirodnih ljepota. Nalazi se u Hrvatskom zagorju, 23 kilometra sjeveroistočno od Krapine, a s oko 40.000 posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca. Smješten na brežuljku iznad jezera i okružen prostranim romantičnim perivojem krije bogatu i zanimljivu povijest koja seže daleko u 13. stoljeće. Pejzažni park u kojem se nalazi ovaj atraktivni dvorac sastoji se od velikog umjetnog jezera, livade, autohtone šume te bogate flore i faune, pa je idealna oaza za opuštanje u vrućim ljetnim danima.  

3. Park prirode Žumberak

Park prirode Žumberak u Samoborskom gorju savršeno je mjesto za bijeg od gradske vreve. Prostire se na oko 350 četvornih kilometara, a nalazi se 30-ak kilometara jugozapadno od Zagreba. Žumberak je idealna destinacija za sve ljubitelje prirode koji vole aktivno provoditi slobodno vrijeme. Bilo da si ljubiteljica pješačenja (mnoge pješačke staze), biciklizma (karte staza i putokazi) ili sportskog penjanja (osigurana penjališta), ondje ćeš zasigurno uživati u svježini šume tijekom vrućih ljetnih dana.   

4. Samobor

Smješten u podnožju zelenih brežuljaka, Samobor je idealno odredište za sve izletnike koji vole uživati u atmosferi gradskoga trga, gdje svaka zgrada odiše duhom starih vremena, bogatih detalja i važne povijesti. Maleni srednjovjekovni grad sa starom jezgrom u baroknom stilu nalazi se nepunih 30 kilometara zapadno od Zagreba te, osim ukusnih kremšnita i bermeta, po kojima je poznat, nudi pregršt mogućnosti za uživanje u prirodi. Samo nekoliko koraka od živog centra grada dijeli te od idilične hladovine šumovitog brda Tepec, gdje se možeš opustiti uz šetnju Anindolom, najljepšim samoborskim šetalištem.

5. Vuglec Breg

U samom srcu Hrvatskog zagorja, samo 40 kilometara od Zagreba, smjestilo se idilično turističko selo i izletište Vuglec Breg. Nalazi se na oko 300 metara nadmorske visine s koje se pruža očaravajući pogled na zagorske brežuljke, vinograde, kuće i kleti. Ovo carstvo ruralne ljepote nadomak glavnoga grada prostire se na preko 12 hektara, a svojom zagorskom ponudom seoskog domaćinstva nudi vrhunski predah od užurbane svakodnevice. Osim za uživanje u prirodi, Vuglec Breg idealno je mjesto za najslasniji gastronomski doživljaj. Zagorski specijaliteti ondje se pripremaju prema originalnim recepturama i poslužuju uz najkvalitetnija vina te pjenušce proizvedene u vlastitoj vinariji. 

Savjeti za savršen izlet u prirodu

Nakon odabira savršene lokacije potrebno je pravilno se spakirati kako bi boravak u prirodi bio savršen. Evo na što sve trebaš obratiti pozornost pri pakiranju:

Hrana i piće

Kod odabira hrane i pića za ljetni izlet bitno je na umu imati jednu stvar - sve mora biti osvježavajuće! Ako si odlučila provesti dan u prirodi, u svom ruksaku obavezno ponesi dovoljno vode, termos bocu s nekim ukusnim osvježavajućim napitkom poput  NESCAFÉ® Frappéa 3u1, sendviče bogate svježim povrćem i dodacima po želji te neizostavno voće. 

Prostirka ili deka

Svakako se pobrini da na izlet poneseš prostirku ili deku koja se može zaprljati, a za još udobnije uživanje predlažemo ti da sa sobom uzmeš i maleni jastučić. Pronađi svoje idealno mjesto u hladu i uživaj u promatranju prirode, čitanju knjige ili pijenju NESCAFÉ® Frappé 3u1. Garantiramo ti da ćeš napuniti baterije za ostatak tjedna koji je pred tobom.

Odjeća i obuća

Kod pakiranja za izlet bitno je pravilno odabrati odjeću i obuću. Za aktivnosti na otvorenom biraj jednostavne i udobne komade u kojima ćeš se dobro osjećati i koji ti neće stvarati probleme na izletu. Upravo zato prednost daj tenisicama, trenirkama ili tajicama, a ponesi i nešto s dugim rukavima jer su temperature u svježim šumama mnogo niže od onih u užarenom gradu. 

Ostani hladna kao špricer i ne daj visokim temperaturama da ti stvaraju nervozu. Pronašli smo odlične ideje koje će te spasiti od vrućina i unijeti dašak svježine u tvoju svakodnevicu. Klikni ovdje i #dajseohladi!

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Posjeti Miss7.24sata.hr