5 hit proizvoda s hrvatskim potpisom

Take Me Home
Ovog su ljeta brojni turisti posjetili Zagreb i ponijeli sa sobom suvenire, poklone i predmete koji će ih podsjećati na boravak u ovom, kako sami kažu šarmantnom, čistom i poviješću bogatom gradu.
Vidi originalni članak

Predstavljamo vam pet najpopularnijih predmeta hrvatske proizvodnje i dizajna koji uopće nisu suveniri već uporabni predmeti, ali su zahvaljujući svojoj kvaliteti i originalnosti otputovali na gotovo sve svjetske kontinente.

Marina Marinski Handmades

Ovo je kolekcija mlade i vrlo talentirane riječke keramičarke koja uključuje ručno izrađene i oslikane keramičke zdjelice, žličice, vaze/posudice, ogrlice, naušnice i broševe s crtežima životinja, cvijeća i ljudskih lica. Svaki Marinin komad keramike reflektira njezin umjetnički senzibilitet i pozitivnu emociju, a na prvi je pogled jasno da je ručno izrađen, visoke kvalitete izrade i materijala. Zdjelice prekrasnih boja koje se mogu prati u perilici i koristiti u mikrovalnoj pećnici apsolutni su bestseller ove turističke sezone, potkrepljujući našu teoriju da suvremeni turist sve više želi i cijeni domaće, ručno izrađene predmete, te da je za njih spreman izdvojiti i nešto više novca.

Boya

Hit pastele dizajnerice Maje Mesić nisu novost na našem tržištu, ali se već nekoliko godina nalaze pri samom vrhu najprodavanijih proizvoda domaćeg dizajna. Ovaj nevjerojatno jednostavan, inovativan i pametan izum, dobitnik ugledne Red Dot nagrade za dizajn, oduševljava podjednako odrasle, djecu kao i one koji se profesionalno bave crtanjem. Turisti ga kupuju zbog svih gore navedenih karakteristika, ali i zato jer je odlično upakiran, lagan za ponijeti kući, te se cjenovno kreće u prihvatljivim granicama. Nedavno je Boya izašla na tržište s novim nijansama i pakiranjima (pojedinačne bojice i pakiranje s razglednicama za bojanje) koje će zasigurno doprinijeti njihovoj popularnosti.

Walligami

Ovo je inovativna posuda za biljke od vodonepropusne tkanine koju možete objesiti na zid sobe, terase ili balkona i time uštedjeti na prostoru. Ima i maleni indikator koji pokazuje kada je potrebno zaliti biljku. Zahvaljujući unutrašnjosti od filca i vanjskoj tkanini koja propušta zrak ali ne i vodu, korijen biljke diše i razvija se mnogo bolje nego u klasičnim posudama. Dolazi u praktičnom pakiranju s detaljnim uputama za slaganje i uporabu, lagan je i ne zauzima puno mjesta u putnoj torbi. Inozemni posjetitelji oduševljeni su jednostavnošću, estetikom i praktičnošću Walligamia koji već krasi zidove europskih, američkih, australskih i azijskih domova.  Autor proizvoda je zagrebački inženjer Domagoj Šarić koji je uložio mnogo vremena u istraživanje i usavršavanje Walligamia, a trenutno radi na njegovom plasiranju na inozemno tržište.

Jobotichi by Djuvedj

Simpatični likovi su već dobro poznati domaćoj publici kao maleni roboti napravljeni od čipova, dioda i ostalih dijelova elektroničkih uređaja zaliveni u epoksidnu smolu u formi privjesaka, ogrlica, broševa, prstena i naušnica. Slično kao i Boya, već su nekoliko godina pravi hit među turistima – plijene svojim veselim izrazima, šarenim bojama, preciznošću i kvalitetom izrade. Svaki je Jobotich maleno umjetničko djelo i unikatan primjerak suvremenog i vrlo originalnog nakita, kojeg nose i žene i muškarci. Dizajner Tomislav Zidar godinama je usavršavao tehniku izrade nakita od epoksija, spajajući želju za recikliranjem i umjetničkim izrazom u vrlo privlačne i upotrebljive proizvode.

Brokula&Ž

Njihova kolekcija za djecu bila je posebno popularna ovoga ljeta – turisti su bili oduševljeni kvalitetom organskog pamuka uobličenog u odličan domaći dizajn dječjih majci, bodija i kapica i upakiranih u simpatične papirnate čaše koje se mogu u potpunosti reciklirati. Iako niti na jednoj Brokulinoj majci ne piše Zagreb ili Hrvatska, kao i svi proizvodi s naše liste, prodavale su se odlično jer su proizvedene u Hrvatskoj i jer su kvalitetne i dobro dizajnirane. Zato vjerujemo da će se ovakvi, kao i brojni slični proizvodi koje ovaj put nismo spomenuli i dalje razvijati i uspješno prodavati šireći glas o dobrom Hrvatskom dizajnu.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr