4 proljetne namirnice koje nas dokazano pomlađuju

Prijatelji kolagena, borci protiv slobodnih radikala, naši zaštitnici od sunčevih zraka I tamnih mrlja na kožI... sve ih možemo pronaći na tržnicama. Zdrave i fine
Vidi originalni članak

Bogatstvo na tržnicama ne veseli nas samo jer nam je jednolične hrane zimi preko glave. Svježe povrće i voće, koje je po mogućnosti raslo na pravoj zemlji izloženo pravoj sunčevoj svjetlosti znači i da će svaki jegov komad biti bogatiji vitaminima i ostalim korisnim tvarima. Mnoge od njih prava su mala čuda po tome koliko dobra čine našoj koži. 

Mrkva

Neke vrste povrća bogate su karotenoidima poput beta karotena, a oni štite kožu od sunčeva zračenja i slobodnih radikala, oboje uzročnika starenja. Jedan od najboljih izvora betakarotena je mrkva (uz bundevu i slatki krumpir).

Špinat & co.

Mnogo povrća je bogato i vitaminom C koji je važan za proizvodnju kolagena i također ima jaki antioksidativni učinak. U jednoj studiji ljudi su konzumirali dnevno 180 mg vitamina C tijekom četiri tjedna i antioksidativna aktivnost njihove kože porasla je za čak 37%. Povrće s najviše vitamina C je lisnato zeleno povrće poput špinata,  (34).

U drugoj studiji, istraživački je tim mjerio elastičnost kože u 700 žena iz Japana - otkriveno je kako one koje su jele više zelenog i žutog povrća imale manje bora od ostalih. 

Rajčice

Rajčice imaju višestruko pozitivno djelovanje na zdravlje, uglavnom zahvajujući likopenu koji sadrže, od smanjenja raizika od srčanih bolesti , moždanog udara i raka prostate. Studije su dokazale kako likopen (inače tip karotenoida) štiti i kožu od pogubnog utjecaja sunčevih zraka. U jednoj od njih žene koje su jele hranu s visokim udjelom likopena i antioksidansa iz drugog povrća znatno se smanjila dubina bora nakon 15 tjedana. Kuhanje rajčice sa zdravim masnoćama poput maslinova ulja, znatno poboljšava apsorpciju likopena u tijelu. 

ZDRAVA PREHRANA Jedeš li redovito neku od ovih 7 namirnica? Onda odlično!

Borovnice

Dražesne plave bobice nisu jeftine, čak ni kad je sezona borovnica na vrhuncu, ali isplati ih se kupiti jer koža će od njih zasjati. Borovnice nas opskrbljuju vitaminima C i E, antioksidansima koji zajedno rade na osvjetljivanju kože i bore se protiv oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala,  jednako kao i glikozid arubtin koji posvjetljuje mrlje na koži. 

Posjeti Miss7.24sata.hr