4 najčešća razloga zašto ti ne uspijeva fino skuhati rižu
- Na prvi pogled se čini da je kuhanje riže superjednostavno, zar ne?
- A riža ti onda često ispadne ljepljiva, gnjecava ili ima okus po zagorjelom?
- Oprez – vjerojatno su tome uzrok neki od ova 4 razloga
Kod kuhanja riže može puno toga poći po zlu. Rezultat može biti gnjecava ili zagorjela riža, ali i neugodno kruljenje u želucu nakon jela. Sakupili smo najčešće pogreške kod spravljanja riže…
1. Koristiš pogrešan lonac
Treba ti veliki lonac s teflonskim dnom. Ni poklopac ne smije nedostajati. Toplina se tako može dobro raspodijeliti, a voda neće prebrzo ispariti. Zbog toga riža neće tako lako zagorjeti i dobit će finu mekoću.
2. Omjer riže i vode nije dobar
Pravi omjer riže i vode esencijalna je točka kod spravljanja. Općenito raširena formula kaže: na šalicu riže dolazi 1,5 količine vode. Ta se formula fino može koristiti kod basmati riže te sličnih sorti.
3. Kuhaš na pogrešnoj temperaturi
Na previsokoj temperaturi zrna neće omekšati, a riža će zagorjeti, a na niskoj temperaturi riži treba cijela vječnost da se skuha. Najbolje je rižu kuhati na srednjoj temperaturi, a kad voda zavrije – poklopi lonac te malo smanji temperaturu.
4. (Pre)često provjeravaš je li riža kuhana
Kad je poklopac na loncu, tamo treba i ostati. Ako svakih nekoliko sekundi otvaraš lonac kako bi malo promiješala rižu, izići će para koja treba „napariti“ rižu. Stalno miješanje oslobađa škrob pa riža postane gnjecava.