3 su razloga zašto te tvoj pas gleda u oči - čak i u ovoj nezgodnoj situaciji

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak

• Pas je čovjekov najbolji prijatelj, kažu. Mnogi bi vlasnici to potpisali bez problema 

• Premda se u većini slučajeva čovjek i pas razumiju bez riječi, ponekad su neke navike ponašanja prava zagonetka 

• Na primjer: zašto nas pas gleda u oči čak i dok vrši veliku nuždu?

Vlasnici i psi znaju biti nevjerojatno povezani pa tako neki pse puštaju i u krevet, priređuju im rođendanske proslave, a njihovi ljubimci nisu isključeni ni iz jedne ljudske aktivnosti, pa tako ni onih na ljetovanju (zajedno i na luftić?). Njegove te okice uporno promatraju kad nešto želi - jesti, šetati... a ako imaš psa možda ti je poznat i sljedeći scenarij: vani si sa psom i konačno je došao trenutak da obavi „veliku stvar“. Dok ti vjerojatno već vadiš vrećicu iz torbe ili džepa, tvoj četveronožni ljubimac te intenzivno gleda direktno u oči – kao da je nešto skrivio – zašto to radi? 

via GIPHY

Direktna veza između čovjeka i životinje 

Naravno, nekako je slatko kad te pas fiksira očima – ali taj je fenomen ipak pomalo čudan. Što se krije iza tog intenzivnog kontakta očima razlikuje se od psa do psa. Međutim, jedno je jasno: pas želi u tom trenutku izgraditi intenzivnu vezu s tobom, a dugačak kontakt očima je njegova tjelesna reakcija. Kakvu to povezanost treba pas dok radi veliku nuždu? Postoji nekoliko mogućnosti…

Shopping Tip-top cijelo ljetovanje: Treba ti samo ovih 10 modnih komada, a mi znamo gdje ih možeš naći

1. Promatra te kao dio obitelji 

Intenzivan pogled budi u psima reakciju koja jako sliči reakciji između šteneta i kuje. To znači sljedeće: tvoj pas ti želi dati do znanja da si ti njegova „mama“. 

2. Želi poslasticu 

Psi često dobiju neku nagradu dok uče „lijepo ponašanje“. U nekom trenutku ne vrše više nuždu u stanu ili kući, nego fino i pristojno traže van. Međutim, tvoj pas se sjeća vremena dok je još učio i dobivao nagradu kad je nešto dobro napravio – a sada svojim pogledom „pita“ hoće li još uvijek dobiti nešto za svoje fino ponašanje. 

3. Potreba za zaštitom

Velika nužda dovodi tvog psa u ranjiv položaj. Ako se u tom trenutku osjeća nervozno i prestrašeno, traži tvoj pogled kao potvrdu sigurnosti – to znači da je njegov najdraži čovjek blizu i obranit će ga od svake opasnosti. 

via GIPHY

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Posjeti Miss7.24sata.hr