Napravi sama: 3 mirisne kave sa začinima
Kava? Da, uvijek i u svakoj situaciji! Prave kavopije čak će se i u hladnije vrijeme radije zagrijati šalicom omiljenog napitka nego čajem. A hladni su dani i dobra prilika da aromatičnu tekićinu dodatno začinimo neobičnim dodacima, od začina do alkohola, pa čak i ponekim plodom iz vrta...
Jedna od omiljenih "zimskih" kava je i slavna Pumpkin Spice Latte, koju je proslavio Starbucks. Recept za ovu kavu doista nije kompliciran. Jednostavno se klasični espresso ulije u zagrijanu mješavinu jedne šalice mlijeka, malo šećera, prstohvata papra i dvije žličice kuhane i propasirane narančaste bundeve, npr. sorte hokkaido. Po želi se doda slatko vrhnje ili šlag. Mmmmm!
Kava s dodatkom vanilije? Zašto ne? Pripravi kavu na uobičajen način i dodaj joj po želji ekstrakt vanilije. Ovo je odlična zamjena za šećer, a i cijela prostorija će za tren neodoljivo zamirisati! Uz to, vanilija se dobro kombinira sa svim mliječnim proizvodima. Tako se prefina aroma dobije kada se štapić klasične ili Bourbon vanilije doda u topli napitak kojem je mlijeko baza, a kava tek začin. Plus sve možete posipati komadićima preprženog lješnjaka. Što kažeš?
Nezamjenjivi zimski začin, cimet, neizostavan je dodatak i crnom napitku. Kako bi tvoja jesenja kava bila u istom trenu i dobra "budilica" i napitak pomoću kojeg ćeš iz organizma lakše izbaciti masnoće, dodaj cimet. Poznati antioksidans savršeno se slaže s kavom, a možeš probati i kombinaciju s cimetovim štapićem umjesto klasičnog mljevenog cimeta! Kad je napitak u šalici, na vrh dodaj pjenicu od mlijeka te na nju naribaj malo crne ili mliječne čokolade, po ukusu. I uživaj pod dekicom...