3 japanska pravila za snažan i zdrav život

Thinkstock / Spencer Davies
Japanci očito znaju što rade – superproduktivna su nacija, što se vidi po napretku u industriji, tehnologiji i obrazovanju, ali su i najdugovječnija nacija. Kako?
Vidi originalni članak

Kad pomnije pogledamo, sve se svodi na same osnove. Tajna je u tome kako Japanci žive svoj život. Primjerice, japanski inženjer i učitelj aikida Katsuzo Nishi bio je vrlo slabašan dječak dok je odrastao, a roditelji i liječnik su mu rekli da će umrijeti prije nego napuni dvadesetu. Roditelji su ga poslali u budistički samostan kako bi mu se poboljšao svoje zdravlje. Tamo je proveo tri godine učeći o meditaciji i načinu vođenja jednostavnijeg, ali zdravijeg života.  

Želeći poboljšati svoje zdravlje, Nishi se savjetovao s liječnicima, stručnjacima te stručnjacima za način života te je napisao svoj priručnik za jačanje tijela. Imao je 44 godine kad mu je objavljena knjiga koja govori o tome kako poboljšati svoj život. Neka od pravila koje je naveo u knjizi su: 

Spavanje na tvrdom i na leđima 

Kralježnica je ono što čuva tijelo i sve njegove organe. Iskrivljena kralježnica često je rezultat lošeg položaja u krevetu te može uzrokovati puno problema. Nishi tvrdi kako održavanje ravne kralježnice pomaže probavnim i cirkulacijskim sustavima tijela. Također ti pomaže da djeluješ gotovo 2 cm viša. 

VRIJEME ZA SPAVANJE Što vrijeme odlaska na spavanje otkriva o tvom karakteru

Riješi se jastuka 

Micanje jastuka iz kreveta i korištenje tvrdog „valjka“ može napraviti čuda za tvoje opće zdravlje. Japanci vjeruju da je skolioza jedan od prvih pokazatelja da osoba ima zdravstvene probleme. Naravno da tvrdi valjak u početku nije baš udoban. Stoga se preporučuje omotati ga s nekoliko slojeva meke tkanine te staviti ispod trećeg i četvrtog kralješka. 

Poboljšaj kapilarnu cirkulaciju 

Lezi na ravnu i tvrdu površinu i stavi tvrdi valjak ispod vrata. Podigni ruke i noge te ih lagano savij u koljenima i laktovima. Potom protresi udove. Ponavljaj to 2-3 minute.

Posjeti Miss7.24sata.hr