15 najboljih vrsta pasa, malih, srednjih i velikih za život u stanu

Instagram@pasiondegavilanes
Vidi originalni članak
  • Želiš psa no muči te što živiš u (malom) stanu? To nije nikakav problem
  • Neke pasmine su baš ugodni sustanari u malom prostoru
  • Predrasuda je da veliki psi ne mogu bez puno prostora - neki doista mogu. Jednako kao što je predrasuda da će svi mali psi biti sretni s malo kretanja i vježbe

Nemaš kuću s vrtom, a ni u stanu nema previše kvadrata? Želiš li psa to ne mora biti problem. Neke pasmine i njihove tipične karakteristike te pse čine sasvim ugodnim sustanarima u zatvorenom prostoru. Koje su idealne za stan? Uz napomenu da je svaki pas ipak jedinstvena karaktera pa se dva shi tzua se neće nužno ponašati sasvim isto, navodimo 15 pasmina koje uživaju u izležavanju, druželjubive su, nisu sklone lajanju i ne zathijevaju previše kretanja - sve karakteristike poželjne za život u stanu. I da, suprotno općem vjerovanju nije dovoljno da je pas mali da bi bio pogodan za miran život u stanu - s jednim Jack Russell terijerom nećeš se izvući od puno šetnje i igre mada je minijaturan psić. Isto tako ima i stvarno velikh pasa koji uopće ne zahtjevaju puno prostora i kretanja. Pa počnimo!

Life&style Želiš psa koji malo laje? Ove pasmine pasa su najtiše i gotovo da uopće ne laju

Mali psi:

1. Francuski buldog

Tražiš psa koji voli ljenčariti? Pa, francuski buldog je poprilično sretan dok se izležava na kauču, a njegova ga nestašna strana i smiješno lice čine prilično zabavnim. Istraživanje je pokazalo koje karakteristike pas preuzme od tebe To je jedna od najpopularnijih "gradskih" rasa, znatiželjni su, ugodna karaktera, prilično tihi i ne traže puno šetnje. Ipak, trebaju dosta kontakta s ljudima te ih se ne smije predugo ostavljati same jer bi zbog razdvajanja mogli postati tjekobni. Ako si rijetko kod kuće, to nije pas za tebe. Također, za vrućih dana ga ne ostavljaj na balkonu. Kao i druge rase kratka nosa, loše podnose vrućinu, bolje im je u klimatiziranom prostoru - e pa, ako to ne dokazuje da je riječ o pravom kućnom psu, ne znamo što dokazuje!

2. Cavalier king Charles španijel

Još jedan mali pas koji ne traži mnogo kretanja i osjećat će se ugodno u stanu, no poželiš li vikendom otići na kakav izlet ili duže hodanje rado će te pratiti što je velika prednost - može provesti dan na kauču i dan u parku i biti jednako sretan. Društven je i prijateljski nastrojen i prema ljudima i prema psima, a ako se zarana navikne na sve zvuke zgrade, glasove iz susjednih stanova, korake po stubištu, neće lajati. Obožava se maziti i sklupčati uz svog čovjeka. Njihova duga dlaka znači da ćeš dio vremena morati trošiti na četkanje.

3. Havanski bišon

Havanski bišon ili kako ga često zovu, havanezer je mali pas, njegovu dlaku dobro podnose alergičari, a ni ne linja se - sve idealne karakteristike za život u ograničenom prostoru. Osim toga, ovi psići su vesele naravi, pristupačni, sjajni s djecom i drugim kućnim ljubimcima - iako su sitni, vrlo su čvrsti i razigrani. Ne laju puno i ne traže puno kretanja i istrčavanja. 

4. Boston terijer

Ime su dobili po gradu - to valjda znači i da dobro podnose gradski život? To su mali, društveni psi koji će biti zadovoljni i s kraćom šetnjom. Nježni su i privrženi, lako se dresiraju tako da su dobar izbor i za ljude koji prvi put kupuju psa. Inače, raspored boja na tijelu priskrbio im je nadimak "američki džentlmen .- izgledaju kao da su odjenuli smoking. No, ipak ne treba zanemariti ono "terijer" u njihovom imenu što znači da su živakni i hrabri. Rado će se istrčati s drugim psima u park, no znaju biti teritorijalni, posebno mužjaci.

5. Kovrčavi bišon 

Dijeli sve karakteristike sa svojim rođakom havanskim bišonom, njegova je dlaka također hipoalergenska, sladak je, osjećajan i mazan. Izgleda poput plišanca ili ovčice i vrlo je društven. Voli malu djecu pa se bez problema preporučuje mladim obiteljima. Ma koliko malen, treba mu redovito kretanja pa je dobar izbor za vlasnike koji psa žele zbog toga da ih natjera da izađu iz kuće i prošeću. Ne linja se.

No, ovo dakako nisu jedini mali psi idealni za držanje u stanu. Popis se nastavlja: mops, pekinezer, pomeranac, čivava, shi tzu, tibetanski španijel...

Zločesti pas! Ovo je 10 najneposlušnijih pasmina pasa - imaš li (ne)sreću da si vlasnica takvoga?

Srednje veliki psi:

1. Shar pei

Iako nije malen, ovaj je pas idealan za život u stanu, kažu stručnjaci. Sklon je tome da se jako veže uz jednu osobu - što ga čini dobrim izborom i za one koji žive sami. Osim toga je mirne prirode, smiren i uravnotežen pas koji traži umjerenu količinu kretanja. Može proći s nekoliko kraćih šetnji dnevno. Osjetljiv je na visoke temperature - pripazi zato ljeti koliko je stupnjeva u stanu.

2. Pudl

Pudlice dolaze u tri veličine, od minijaturnih pudlica preko srednjih do kraljevskog pudla koji je poprilično visok pas, no nema razloga da bolo koju od te tri verzije ne držiš u stanu. Dugo vremana bile su prvi uzbor za "pokućnog" psa jer se ne linjaju. Drugi plusevi su što su vrlo inteligentne i vlo lako prihvaćaju dresuru, obožavaju učiti razne trikove, dobe su prema djeci i drugim kućnim ljubimcima. Ipak, živahna narav i živahni um pudlice nećti dozvoliti da se puno izležavaš uz ovog psa. Pudlice traže igru (može i kod kuće), ali i šetnje.

3. Engleski buldog

Ovi "mališani" mogu biti teški (i jesu!) više od 20 kilograma i obožavaju se izležavati kod kuće - ne jedan vlasnik će ti ispričati kako svog buldoga mora nagovarati i vući kad idu u šetnju. Što je idealno za gazde koji su i sami lijeni kad je riječ o šetnjama. Ipak, ne treba upasti u tu zamku - buldozima treba redovita šetnja, lako nakupljaju suvišne kilograme pa valja pripaziti na omjer kretanja i količine hrane koju im daješ, no te šetnje ne bi trebale biti preduge. Stvarno nisu "dizajnirani" da budu dugoprugaši.

4. Basset

Oho, evo i jednog lovačkog psa na popisu što je doista neobično. No basset je bez problema izgleda zaboravio svoju lovačku prošlost (kad je bio nešto dužih nogu i lakših kostiju) i odrekao je se. Danas je najčešće kućni pas, nisak, dug i težak i sasvim zadovoljan sa sporim šetnjama i gledanjem televizije. Tih je pas i traži puno ljubavi. Pripremi se i da je prilično tvrdoglav. Je li psu mjesto u krevetu? Žestoko "da" ili žestoko "ne"?

5. Čau čau

Iako je velik pas, može težiti i do 30 kilograma, čau čau nije baš na glasu kao jako aktivno biće. Također je i tih, ne zalaje baš često (ili nikad), a njegova duga i našušurena dlaka jednostavno zove da ga stalno grliš i maziš i protivno svemu što si si obećala, puštaš ga da se s tobom izležava na kauču ili ti uskoči u krevet. No, koliko ćeš vremena uštedjeti na kraćim šetnjama s čau čauom, toliko ćeš ga potrošiti na dresuru. Znaju biti baš tvrdoglavi.

Pasologija Ovo je 12 najodanijih pasmina pasa na svijetu - sve bi dali za svog čovjeka

Velike pasmine:

1. Ridgeback

Ridgeback ili rodezijski gonič lavova smatra se vrlo hrabrom pasminom (hej, ide u lov na lavove!) no iznenađujuće dobro se priviknuo i na život u stanu. Za razliku od drugih pasa uzgojenih s namjerom da obavljaju neki posao (ovčarenje, lov, sport i sl.), ridgeback je puno manje "nabrijan" i puno opušteniji. Odrasli ridgeback sretno će provesti dan izležavajući se po stanu i spavajući, posebno ako je vani kiša ili hladno. No kao štenad često pokazuju sklonost žvakanju tuđih stvari (cipela, nogu od namještaja) pa ih od toga treba zarana odučiti.

2. Veliki engleski hrt

Još jedno iznenađenje, zar ne? Tko bi rekao da je ovaj pas koji se inače koristi za utrke sjajno prilagođen životu u stanu? Veliki engleski hrt ili greyhound treba mnogo manje kretanja nego što smo preptostavljali. Visok je i vrlo mršav, a stručnjaci ga opisuju kao skuliranog psa kojeg će zadovoljiti šetnja po kvartu i prilika da trči punom brzinom - otprilike 5 minuta, nije tip za duge staze. Nakon tog eksplozivnog trka bit će sretan da se sklupča na kauču i bude mažen. Uzgojen da juri, ali u duši "couch potato", rekli bismo. Osim toga engleski hrt ne laje puno, nema posla s češljanjem psa jer ima kratku dlaku. U Engleskoj se ovi psi često daju na udomljavanje, nakon svoje trkačke karijere. 

3. Njemačka doga

Njemačka doga je miran pas pun ljubavi, elegantan i ugodne narave. Uglavnom su vrlo strpljivi psi i iako uživaju u šetnji i kretanju, ne zahtijevaju veliku količinu fizičke aktivnosti. Dapače, kako imaju velike kosti i brzo rastu treba biti oprezan s količinom igre i kretanja dok su štenad kako bi se pravilno razvili. Ako još uvijek misliš da je suludo dovesti ovo "tele" (doge mogu imato do 80 kilograma!) u, na primjer, dvosoban stan, trebaš uračunati da su unatoč veličini vrlo mirne i neće jurcati po njemu. Ako se redovito šeće, doga će biti sretna da poslije toga "čila" u kući.

4. Irski vučji hrt

Još jedan nježni div je irski vučji hrt koji, iako puno lakši od doge je i viši od nje. To su nevjerojatnoi dragi i mirni psi što ih čini dobrim izborom za stan. Naravno, mora ih se redovito šetati, ali jedini veći problem je što će kad se ispruže na podu, onako dugih nogu i veliki, biti u opasnosti da ih nagaziš ako je stan stvarno mali. Na leđima, trbuhu ili smotan u kuglu: evo što položaj u kojem spava tvoj pas otkriva o njemu

5. Mastif

Ova gromada od psa ima dobar karakter, mirni su i nisu puni energije kao neke druge rase s kojima stalno treba nešto raditi kako bi je potrošili. Zato je odrasli mastif dobar sustanar za život u stanu. Ako se redovito šeće bit će sretan i zadovoljan ostatak dana u provesti u zatvorenom prostoru. Još je bolje ako živiš u zgradi s liftom - kao štene bit će pretežak da ga nosiš po stepenicama. Inače, napomenuli smo "odrasli mastif" jer kod ove pasmine treba nekako prebroditi destruktivnu fazu odrastanja kad grizu sve što nađu.

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Your browser doesn’t support HTML5 video

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Posjeti Miss7.24sata.hr