13 blesavih klišeja iz horora koji nas redovito izbace iz takta

themoviedb.org
ZAŠTO se likovi uvijek moraju razdvojiti i odvojeno krenuti u prastari podrum, ha?! I Zašto se dereš "ima li koga?" u nepoznatim mračnim kućama?!
Vidi originalni članak

Ok, priznajemo, ima nešto jako zabavno, primamljivo i napeto u hororima. Koliko god glupi i banalni bili, uplaše nas, nakon čega proradi adrenalin i ne možemo ih prestati gledati. U principu - horore ili mrziš ili živiš za njih. Međutim, bili mi obožavatelji horora ili ne, oko jednog ćemo se sigurno svi složiti, a to je činjenica da su najčešće puni klišeja, totalno predvidljivi i samim tim pomalo iritantni. Jer zašto se radnja baš uvijek mora odvijati u napuštenom starom podrumu, kući na kraju šume ili gradiću za koji nitko nikada nije čuo? Zašto se likovi UVIJEK moraju razdvojiti u ključnom trenu? Zašto ONA uvijek padne dok bježi od ubojice? U nastavku donosimo 13 klišeja iz horor filmova koji nas zbog svoje predvidljivosti najčešće iznerviraju (i svejedno prestraše).

1. Kad govorimo o grupi prijatelja, tu se uvijek nalaze isti likovi: smiješni blesavi tip koji ti je sumnjiv od početka, pametnjaković za kojeg već znaš da će jedini ostati živ, plavuša za koju znaš da ide prva pod nož, njezin super prekrasni dečko, nečija rođakinja koja je u posjeti pa se tu našla slučajno i obavezno je neiskvarena djevica koja će živjeti sretno do kraja života zajedno s jedinim preživjelim dečkom. 

2. Netko mora napravit sranje i prvi predložiti da se autom zaustave u nekom (doslovno) mrtvom gradu. Ili doći na briljantnu ideju istraživanja nepoznatih zvukova iz "uklete kuće". Ili ući u podrum u kojem nema svijetla. Ili krenuti na izlet u šumu na kraju svijeta. Ima još tko kakvu genijalnu ideju?

3. Ista osoba je generalno prva koja se mora derati "tko je to?", "ima li koga?"i "izađi da te vidimo" u mrak.

4. Glavni lik, ujedno uvijek i jedini preživjeli, je onaj koji je autsajder u ekipi, neshvaćeni čudak, ali zato dobar kao kruh. To je onaj dečko koji ne shvaća koliko je zgodan ili ona mila cura koja je (naravno) san snova svakog muškarca. I uvijek, baš uvijek u ključnom trenutku zna rukovati svim mogućim oružjem koje joj se nađe na putu i pogađa u sridu, ali nije vidjela pištolj u životu.

5. Auto nikada neće upaliti ako je ubojica blizu. NIKADA. Kad smo kod auta, likovi ne znaju za mogućnost zaključavanja vrata i zatvaranja prozora. Također, bez benzina ostaju na najzabačenijim mjestima na svijetu. 

6. Wi-fi u hororima ne postoji. Nikad nema signala i sve baterije su uvijek prazne. GPS se ignorira uvijek i svugdje. Tehnologija je u hororima još uvijek potpuno nevažna, iako smo u 2018. i spavamo s telefonima. 

Life&style Gledanje horora pomaže da izgubiš kilograme!

7. Koliko god netko bio mlad i fit (a budimo realni, svi su!), nikad ne trči brže od ubojice. Pa makar on bio starac koji sa sobom vuče motornu pilu. UVIJEK te sustigne i nema šanse da mu se sakriješ. 

8. Kad smo kod trčanja... Nema šanse da netko trči bez spoticanja. Uvijek će u ključnom trenutku pasti, pa to već znaš! PLUS: ne ustaje istog trena, uzima odmor na podu i šokirano gleda u oči ubojice koji ležerno hoda prema njemu. 

9. Onaj tko se seksa u hororu, umire prvi. Točka. 

10. Metak u prsa ubojice NIKAD nije dovoljan. On preživi i osam bombi, dvanaest metaka u glavu i pad s nebodera. I kad misliš da je kraj - nije!

12. Naravno da je najbolja ideja na svijetu da se razdvojite. Naravno. To će vam svakako povećati šanse za opstanak i nikako niste više ugroženi. 

13. I za kraj: protagonist MORA reći neku životnu filozofiju i velebnu mudrost prije nego sredi ubojicu. Nema šanse da ne zaključi priču bez toga - jer on baš SADA ima vremena za monolog.

Posjeti Miss7.24sata.hr