10 tajni savršenog govora tijela koje će ti otvoriti sva vrata

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Govor tijela i vibracije koje njime odajemo igraju veliku ulogu u međuljudskim odnosima
  • Kako bi svojim govorom tijela odavala pozitivne vibracije najbolje je da odmah pokažeš prijateljske namjere
  • U nekim je slučajevima igra moći korisna, ali u drugima - npr. kod razgovora za posao nije. U tom je slučaju najbolje ostati skromnim, a prste obje ruke spojiti u trokut

Neverbalna je komunikacija često važnija od verbalne - njome odajemo pozitivne ili negativne vibracije, pokazujemo svoje samopouzdanje i poštovanje prema sugovorniku. Koristimo ju cijelo vrijeme u društvenom, ali i poslovnom životu, a u njoj se nalaze temelji odašiljanja poruka prema sugovorniku. Kako bi poboljšala svoj govor tijela, prođi kroz ovih 10 tajni na koje do sada možda nisi obraćala pažnju, a toliko su bitne.

1. Prijateljsko razmišljanje

Kako bi svojim govorom tijela odavala pozitivne vibracije najbolje je da odmah pokažeš prijateljske namjere. "Prije nego što se upoznaš s nekime, zamisli da ti se ta osoba već sviđa, a kada sastanak službeno počne, pokušaj pronaći prave razloge zašto ti se sviđa. Takvo razmišljanje vodi do prijateljskih emocija, opuštene muskulature i više osmjehivanja", kaže odvjetnica i poduzetnica Elena Ledoux. Kada učiniš da se netko u tvom društvu osjeća posebno, veća je mogućnost da ćete se u budućnosti dobro slagati.

2. Uspravno držanje

Temelj pozitivnog govora tijela je uspravno držanje stoga -  uspravi kralježnicu, opusti ramena i drži bradu paralelnu s podom. "Drži svoj torzo otvorenim i ne blokiraj ga rukama. Skloni smo pokrivati prsa kad se osjećamo tjeskobno ili ugroženo pa kad ga ne blokiramo rukama odajemo dojam sigurnosti i opuštenosti", govori psiholog John P. Garrison.

Life&style Ušle smo sa sto kuna u najskuplje zagrebačke restorane - evo što smo uspjele pojesti

3. Iskreni osmijeh

Već znaš da osmijeh i željezna vrata otvara i da je veoma bitan za širenje pozitivnih vibracija. No, ovdje se radi izričito o iskrenom osmijehu koji ljude poziva na razgovor, a ne na usiljeni i neiskreni koji bi mogli imati kontraefekt. "Iskrene emocije su bilateralne", govori Garrison, "To znači da se pojavljuje na obje strane lica. Pa, ako se odlučiš smijati, potrudi se da to bude potpuno iskreno. Usiljeni osmijeh na samo jednoj strani lica se nesvjesno tumači kao arogancija i prijezir".

4. Dobro tempiranje je pola posla

Učini svoj osmijeh još moćnijim tempirajući ga u pravo vrijeme. "Osmjehni se nekome, a onda pričekaj sekundu ili dvije dok ne dobiš povratnu informaciju. Nakon toga se široko osmjehni, a tvoj će sugovornik onda znati da je taj osmijeh zbog njega, a ne zbog nekog u njegovoj blizini", govori organizatorica vjenčanja Michelle Tyberg.

5. Kontakt očima

Snažan kontakt očima je ključ za prijateljsko i samopouzdano okruženje. "Gledanje nekoga isključivo u oči zna biti zastrašujuće. Umjesto toga, prijeđi pogledom preko nečijeg lica, a na očima se zadrži jednu sekundu. Bitno je da ti pogled ne bježi prema mobitelu ili negdje drugdje po sobi!", izjavila je stručnjakinja za govor tijela Lillian Glass. 

Life&style Donosimo ti nagrade svaki dan! Požuri se da nebi bilo #nisamstigla

6. Okreni prste na stopalima prema sugovorniku

Pokaži sugovorniku da ima tvoju potpunu pažnju usmjerujući prste svojih stopala prema njemu. "To znači da se zbližavaš s tom osobom, a poželjno je i da se lagano približiš sugovorniku kako bi mu dala do znanja da si zaista zainteresirana za razgovor", govori Glass.

7. Čvrst stisak ruke

Čvrst stisak ruke ostavlja snažan prvi dojam. "Ne pokušavaj se pokoriti ili dominirati u pozicioniranju ruku. Ispruži ruku okomito i procjeni optimalnu čvrstoću stiska. Ako ti je ruka slučajno znojna, obriši je. Također, izbjegni tzv. aligatorski stisak. To je kada dohvatiš nečiji dlan, ali iz lakta držeći svoju ruku uz tijelo. Tim potezom ostavljaš pomalo nervozan dojam".

8. Igra moći

U nekim je slučajevima igra moći korisna, ali u drugima - npr. kod razgovora za posao nije. U tom je slučaju najbolje ostati skromnim, a prste obje ruke spojiti u trokut. "Taj potez dlanovima čini osobu uvjerljivijom i stručnijom, a često ju koriste izvršni direktori . No, može se činiti i arogantnim, pa radije prije procjeni situaciju", kaže Garrison.

9. Gestikulacija

Kada si jednom započela razgovor, pusti svoje tijelo da se pomiče prirodno. "Istraživanje pokazuje da ljudi više vjeruju onima koji pri govoru koriste više gestikulacija rukama jer se ukočenim držanjem ostavlja dojam neiskrenosti i nepoštenosti", kaže Garrison.

10. A što s rukama?

Jedna od najsamopouzdanijih stvari koje možeš učiniti svojim rukama je apsolutno ništa. Nemoj ih prekrižiti ili nervozno stiskati, a ako ipak ne znaš kud bi s njima, drži čašu vode ili torbicu u jednoj ruci ili prekriži ruke na leđima. Jednom ćeš doći i do toga da ne moraš imati ništa u rukama.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr